Rwanda – Succesverhaal: renovatie en uitbreiding van de kapel van een kleinseminarie

19/09/2023 Leuven – Het kleinseminarie van het bisdom Byumba in Rwanda werd in 1956 gesticht door paters Salesianen, die het tot 1962 leidden voordat het aan het bisdom werd overgedragen. De kapel werd slechts tijdelijk gebouwd toen het seminarie werd gesticht, maar kon later nooit meer worden uitgebreid of vervangen.

De gerenoveerde kapel van het kleinseminarie van het bisdom Byumba, Rwanda

Na verloop van tijd werd ze echter veel te klein. Terwijl er vroeger slechts 150 jongens les kregen op het seminarie, groeide dit aantal na de genocide in 1994 tot 400 seminaristen. Er waren ook andere problemen die reeds bestonden en die lastiger werden naarmate het aantal studenten toenam. Omdat het zinken dak erg laag was, werd het vooral overdag erg warm en benauwd in de kapel. Het was moeilijk om je daar op het bidden te concentreren, vertelde de rector. Bovendien waren de bijna 70 jaar oude metalen panelen gaan lekken en lieten ze regenwater door. Ook esthetisch liet de kapel veel te wensen over, waardoor ze niet echt uitnodigde tot het gebed.

Dankzij de hulp van onze weldoeners is de kapel nu niet alleen gerepareerd, maar ook uitgebreid. Hiervoor is 22.000 euro opgehaald en inmiddels zijn de werkzaamheden afgerond. De jonge seminaristen zijn opgetogen omdat de kapel nu meer verlucht en groter is en het niet meer zo heet wordt. Bovendien is het veel mooier geworden, zodat het nu geschikter is voor het gebed dan voorheen.

Christian, de studentenvertegenwoordiger, schreef ons namens al zijn klasgenoten: “Laat mij jullie bedanken voor de offers die jullie hebben gebracht om onze kapel uit te breiden, het is een eer voor ons! Wij bidden voor u!”

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid