Benin: levensonderhoud voor de Benedictinessen in Parakou

09/04/2024 Leuven – Het benedictinessenklooster ‘Notre-Dame de l’Ecoute’ werd in 2005 gesticht in het bisdom Natingou in het noorden van Benin. De oprichtende zusters kwamen uit Frankrijk, maar er zijn nu plaatselijke zusters en andere jonge meisjes uit Benin die geïnteresseerd zijn in het benedictijnse leven.

In 2022 moesten de zusters echter hun klooster verlaten omdat het in het grensgebied met Burkina Faso ligt en daar jihadisten actief zijn. De situatie werd te gevaarlijk. De Benedictinessen vonden onderdak in het aartsbisdom Parakou, dat zuidelijker en daardoor veiliger ligt. Kort voor hun verhuizing voegde zich zelfs een jonge vrouw bij de zusters. In februari 2022 hielp ze hen met het inpakken van al hun spullen in dozen en het vervolgens weer uitpakken. Kort daarna werd ze officieel toegelaten tot het noviciaat.

Terwijl het oorspronkelijke klooster afgelegen in de rimboe lag, ligt het huis waarin de Benedictinessen na hun verhuizing hun nieuwe thuis vonden midden in een levendige stad. Zuster Anne Elisabeth gelooft dat Gods voorzienigheid dit heeft gewild: “De Heer zendt ons vandaag naar het hart van de stad Parakou, midden in het pastorale centrum van het bisdom en vlakbij het interdiocesane kleinseminarie Onze-Lieve-Vrouw van Fatima. In het hart van deze dynamische Afrikaanse stad, waar veel sociale en religieuze realiteiten samenkomen, erkennen we de uitdaging van onze missie door middel van het gebed. Op deze manier laat God ons nog duidelijker dan vroeger de dringende noodzaak zien om te bidden voor de hele wereld, maar vooral en in het bijzonder voor het land dat ons heeft verwelkomd, voor ons bisdom en de plaatselijke Kerk en in het bijzonder voor haar priesters en seminaristen.”

Zuster Anne Elisabeth legt verder uit: “De ligging in de stad zorgt er ook voor dat we beter zichtbaar zijn en dat de gelovigen onze liturgie gemakkelijker kunnen ontdekken. We weten hoezeer de mens vandaag, of hij nu christen is of niet, ernaar verlangt om van tijd tot tijd stil te staan, zelfs op een zeer drukke dag, om de Heer te midden van de drukte te vinden en zijn zorgen en vreugde aan Hem toe te vertrouwen. Vorige week kwam een jongeman hier met zijn verloofde om na te denken over hun toekomstige leven in een omgeving waar de tijd lijkt stil te staan.”

De locatie in het hart van de stad Parakou geeft de Benedictinessen de mogelijkheid om jongeren op een eenvoudige manier kennis te laten maken met het benedictijnse leven. Zo organiseren de zusters retraites voor jonge meisjes. Maar soms zijn er schijnbaar toevallige ontmoetingen “waardoor de Heer ons laat zien hoezeer Hij aan het werk is”, zoals de zuster uitlegt. Op een keer passeerde een jong meisje, terwijl ze een kruiwagen vol kruiden voortduwde, het kloosterportaal. De jonge vrouw wil nu intreden bij de Benedictinessen.

Het oorspronkelijke klooster had een moestuin en een boomgaard, een boerderij met vee, een hostiebakkerij, een bijenteelt en een gastenverblijf om de zusters te onderhouden. In hun nieuwe huis staat alles nog in de kinderschoenen. Daarom wil Kerk in Nood hen graag een helpende hand van 20.000 euro geven.

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid