Red Week

Red Week - Aandacht geven aan vervolgde christenen

Elk jaar worden er in de maand november wereldwijd veel kerken en andere openbare gebouwen – zoals de Sacré-Cœur van Montmartre in Parijs, de Sagrada Familia in Barcelona, de Cristo Redentor in Rio de Janeiro – ‘s avonds in het rood verlicht om aandacht te vragen voor vrijheid van godsdienst en christenvervolging

Rood is de liturgische kleur om martelaren te gedenken, in het verleden maar ook vandaag. Die aandacht is tegelijkertijd een uitnodiging om te bidden voor allen die vervolgd worden omwille van hun geloof

De Red Week (Rode Week) vindt zijn oorsprong in Brazilië in 2015, toen Kerk in Nood het beeld van de Cristo Redentor in het rood liet verlichten om de vervolging van christenen in Irak te benadrukken. In april 2016, geïnspireerd door dat idee, verlichtte Kerk in Nood in Italië de Trevi-fontein. In het Verenigd Koninkrijk ging Kerk in Nood verder op dat idee en creëerde Red Wednesday om alle vervolgde christenen te herdenken op de woensdag tijdens de Red Week

Dit jaar gaat Red Week door van 17 tot 24 november 2024. Red Wednesday vindt plaats op woensdag 20 november 2024Hier kan u lezen over de activiteiten die dit jaar wereldwijd georganiseerd worden.

Deelnemende kerken in België

Op de kaart hieronder worden de deelnemende kerken aangeduid.
Klik op een rode markering om de naam van de kerk, de plaats en de soort activiteit te zien.
Dat kan een eenvoudige rode buiten- en/of interieurverlichting zijn, een gebedswake, een Heilige Mis, de film ‘Helden van het geloof’, stille aanbidding, …

Als u foto’s van een kerk in het rood of een gebedsactiviteit heeft, aarzel dan niet om deze door te sturen naar info@kerkinnood.be

Update (26/11): hier vindt u een verslag van de activiteiten die in België georganiseerd werden.

Red Wednesday - Film, reflectie en gebedswake met aartsbisschop Luc Terlinden

Kerk in Nood België/Luxemburg organiseert op woensdag 20 november 2024 een avond rond vervolgde christenen, in aanwezigheid van aartsbisschop Luc Terlinden

  • 18.00 uur   Welkom
    Secretariaat van Kerk in Nood – Abdij van Park 5, Leuven
  • Film ‘Helden van het geloof’
    Getuigenissen uit Irak, Nigeria, Pakistan en Sri Lanka
  • Reflectie van Mgr. Luc Terlinden
    Vragen en antwoorden
    Ontmoetingsmoment
  • 20.00 uur   Kaarsjesprocessie en gebedswake
    Abdijkerk Sint-Jan Evangelist

Wees welkom! U kan uw aanwezigheid melden via info@kerkinnood.be of via +32 (0)16 39 50 50.

Verlicht uw kerk, organiseer een gebedswake

rode Lee-filter
Rode Lee-filter

Sluit u aan bij het groeiende aantal deelnemers die hun kerk in het rood verlichten en/of een gebedswake organiseren voor de intenties van de vervolgde Kerk. 

Meehelpen kan op verschillende manieren:

  1. uw kerk van buitenaf in het rood verlichten;
  2. het interieur van de kerk in het rood verlichten;
  3. een avondwake of gebedsmoment organiseren;
  4. posters bestellen en ophangen.

In de meeste gevallen is het verlichten van de kerk eenvoudig: het volstaat om rode Lee-filters (deze kunnen bij ons aangevraagd worden) met tape vast te plakken op de lampen die de kerk nu reeds verlichten, zowel binnen als buitenAls de lampen zo hoog hangen dat er een hoogwerker nodig is, kunt u bijvoorbeeld enkele bouwlampen lenen of huren

Als de verlichting beheerd wordt door de gemeente, moet u wel toestemming vragen aan de gemeente. Daarvoor hebben we een voorbeeldbrief gemaakt, die u in ons informatiepakket hier vindt.

De gebedswake van vorig jaar in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen kan als inspiratie voor een gebedswake dienen. Dat kan een begeleide wake zijn met bezinning, liederen, getuigenissen. Een eenvoudige stille wake voor het Heilig Sacrament is ook heel waardevol. 

De poster kan u aan uw raam hangen tijdens de Red Week om aandacht te vragen voor mensen die lijden vanwege hun geloof en om uw solidariteit met hen te betuigen.

Rapport over godsdienstvrijheid in de wereld

In juni 2023 publiceerde Kerk in Nood een rapport over de godsdienstvrijheid in de wereld. Dat rapport wordt sinds 1999 elke twee jaar gepubliceerd door Kerk in Nood en is het enige niet-gouvernementele rapport over godsdienstvrijheid in de wereld dat alle religies bestrijkt

Uit dat rapport blijkt dat de vervolging van gelovigen wereldwijd toeneemt. Liefst 62 van de 196 landen wereldwijd (32%) kennen aanzienlijke schendingen. In 36 van die landen worden aanvallers zelden of nooit vervolgd voor hun misdaden. Christelijke minderheden zijn relatief vaak slachtoffer. Staten, jihadisten en religieuze nationalisten hebben het in diverse landen op hen gemunt. Hier kunt u meer lezen over het rapport. 

De samenvatting van het rapport over godsdienstvrijheid in de wereld 2023 werd op 24 augustus 2024 in het Apostolisch Paleis van het Vaticaan overhandigd aan paus Franciscus. De Heilige Vader zei hierop tijdens de korte overdracht: “Dit is heel belangrijk, heel belangrijk.” Hij uitte zijn bezorgdheid over het toenemende aantal aanvallen op godsdienstvrijheid op de vijf continenten en hij beloofde ook te blijven bidden voor iedereen die vervolgd wordt vanwege zijn geloof, wat volgens het rapport miljarden mensen betreft. In zijn boodschap bij de ‘Video van de Paus’ van maart 2024 over de martelaren, die in samenwerking met Kerk in Nood geproduceerd werd, verklaarde hij: “De moed van de martelaren, het getuigenis van de martelaren, is een zegen voor iedereen.” 

Hieronder kunt u een gedrukte versie (zolang de voorraad strekt) of een digitale versie van de samenvatting van het rapport aanvragen.

Rapport 'Vervolgd en vergeten?'

Wereldwijd worden christenen in meer landen vervolgd en lastiggevallen dan mensen van welk ander geloof ook. Priesters worden vermoord, gelovigen worden ontvoerd, christelijke vrouwen worden verkracht en gedwongen hun geloof te verloochenen, kerken worden ontheiligd en gemeenschappen worden gedwongen te vluchten. 

Het secretariaat van Kerk in Nood in het Verenigd Koninkrijk stelt om de twee jaar een rapport ‘Vervolgd en Vergeten?’ op, dat aan het Britse parlement in Londen voorgesteld wordt.

Op 22 oktober 2024 is er een nieuw rapport uitgegeven. Het rapport geeft een momentopname van de vervolging van christenen over de hele wereld, met de focus op 18 specifieke landen.

Enkele belangrijke thema’s die in het rapport worden benadrukt, zijn de groeiende dreiging van militant islamistisch extremisme in Afrika, de gedwongen bekering en het huwelijk van christelijke en andere minderheidsmeisjes, de aanhoudende instabiliteit voor christenen in Irak en Syrië en het benadelen van christenen door totalitaire regeringen en autoritaire regimes, waaronder de campagne tegen de Kerk in Nicaragua.

Hieronder kunt u een digitale versie van het rapport (in het Nederlands) aanvragen. 

Doorbreek de stilte over christenvervolging!

Geschenken om de aandacht te trekken voor vervolgde christenen

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid