Red Week

Jaarlijks organiseert Kerk in Nood een ‘Red Week’ waarbij de 23 secretariaten van onze internationale liefdadigheidsorganisatie aandacht vragen voor vervolgde christenen en vrijheid van godsdienst in de wereld. Op woensdag 24 november 2021 zal Kerk in Nood haar secretariaat in de Abdij van Park te Leuven ter gelegenheid van Red Week 2021 rood laten oplichten.

“Hoewel Covid-19 veel dingen heeft veranderd, blijven christenen de meest vervolgde religieuze gemeenschap ter wereld. Om de aandacht te vestigen op deze pijnlijke realiteit zullen kathedralen, kerken en openbare gebouwen in veel landen op vier continenten rood verlicht worden,” bevestigt Thomas Heine-Geldern, uitvoerend president van Kerk in Nood (Aid to the Church in Need – ACN). “Deze verlichting is een sterk signaal van steun voor al degenen die gediscrimineerd worden, maar zich er niet vrijelijk over kunnen uitspreken en die hopen dat anderen hun stem namens hen zullen verheffen.”

Getuigenis van pr. Gideon over Boko Haram

Voor deze gelegenheid nodigden we priester Gideon Obasogie uit. Hij is priester in het bisdom Maiduguri in de staat Borno (noordoosten van Nigeria). Priester Gideon werkte als persoonlijke secretaris van Mgr. Oliver Doeme en was vijf jaar verantwoordelijk voor de sociale communicatie in het bisdom. Hij zal bij Kerk in Nood België/Luxemburg op woensdag 24 november een getuigenis geven over de vele aanslagen van Boko Haram in zijn bisdom en de gevolgen die niet in de media komen. Zo krijgt u een beter beeld over hoe de situatie vandaag is in het bisdom Maiduguri en krijgt u ook de kans om hem na zijn pakkende getuigenis vragen te stellen. 

Schrijf tijdig in per telefoon op +32 (0)16 39 50 50 of mail naar info@kerkinnood.be. Voor uw veiligheid en die van onze medewerkers, zal deze ontmoeting doorgaan volgens de geldende Covid-19 maatregelen. 

Programma woensdag 24 november 2021

13u30    Verwelkoming
14u00    Situatieschets Nigeria
14u30    Getuigenis Pr. Gideon
15u30    Pauze (koffie en taart)
16u00    Vragenronde
16u30    Gebedsmoment met Pr. Gideon
17u00    Einde

Mgr. Oliver Doeme met priester Gideon Obasogie. (©CNS photo/Ricardo Torres, Catholic Herald)

Samen bidden op vrijdag 26 november 2021 om 11u00

Gebed drukt onze verbondenheid uit met de vele vervolgde christenen in de wereldkerk. Pr. Gideon zal op vrijdag voorgaan in de Eucharistieviering in de kapel van het secretariaat van Kerk in Nood. U bent van harte uitgenodigd om samen met hem te bidden, in het bijzonder voor de vervolgde christenen in Nigeria, maar ook elders in de wereldkerk. Daarna krijgt u de kans om hem en de medewerkers van Kerk in Nood persoonlijk te ontmoeten. 

Vrijheid van Godsdienst in de Wereld

"Ook ben ik Kerk in Nood erkentelijk voor haar werk op het gebied van godsdienstvrijheid. Dit rapport over godsdienstvrijheid in de wereld kon niet op een beter moment komen. Hoe meer de wereld weet over daden van religieuze haat en verwaarlozing, hoe meer de wereld in staat zal zijn om er iets aan te doen. In een complexe en kwetsende wereld is een duidelijke en uitgebreide verslaggeving, aangevuld met een inzichtelijke en evenwichtige analyse, de beste bescherming tegen reflexmatige reacties en ondoeltreffende uitstraling van deugdzaamheid. Dit is wat Kerk in Nood in haar rapport wil bieden. Het volgt de gevallen van misbruik van godsdienstvrijheid lang nadat de tv-camera’s zijn verdwenen en het verhaal verder is gegaan. De liefdadigheidsorganisatie verdient lof voor haar diepgaande verdediging van de godsdienstvrijheid – een fundamenteel mensenrecht dat vandaag niet minder belangrijk is dan in de voorbije jaren", aldus priester Emmanuel Yousaf. Dit rapport is verkrijgbaar in ons secretariaat te Leuven.

Blijft u graag op de hoogte van onze projecten?