Een pastoraal programma in Noord-Irak

02/07/2024 Leuven – Jongeren stevig verankeren in hun geloof, kinderen christelijk onderwijs geven en gezinnen versterken: dat zijn de grote prioriteiten voor de Chaldeeuws-katholieke aartsbisschop Najib Michael Moussa van Mosoel en Akre. Daarom versterkte hij de catechese aan kinderen en jongeren en de zorg en begeleiding van gezinnen.

De kern van deze activiteiten is het catechetisch centrum ‘Jezus de Koning’ in Malabarwan, vlakbij Akre. Het ligt in de autonome regio Koerdistan, de plaats waar veel christelijke families in 2014 naartoe vluchtten toen de rebellen van de Islamitische Staat de stad Mosoel met geweld innamen. Tot op vandaag komen veel van de gezinnen die dichtbij het centrum wonen, oorspronkelijk uit Mosoel en zijn als vluchteling hier in de regio van Akre aangekomen.

Zo komen zestig kinderen tussen de vier en twaalf jaar één keer per week bij elkaar voor godsdienstonderwijs. In de zomermaanden is er een intensieve cursus die twee maanden duurt en drie dagen per week plaatsvindt. Aartsbisschop Moussa legt uit: “Deze bijeenkomsten zijn belangrijk om Jezus geleidelijk aan in het leven van deze kinderen binnen te leiden, afhankelijk van hun leeftijd.” De ouders zelf zijn vaak te overweldigd door hun dagelijkse zorgen om hun kinderen te kunnen voorzien van een gedegen christelijke opvoeding, voegt hij eraan toe. De aartsbisschop hecht ook veel belang aan het feit dat de kinderen in een sociale omgeving moeten worden opgevoed in plaats van de hele tijd geïsoleerd te zijn en op te gaan in de moderne media. Op deze manier krijgen de kinderen tijdens deze bijeenkomsten ook de kans om samen te spelen en een gemeenschapsgevoel te ervaren.

Het programma beperkt zich niet alleen tot kinderen. De ouders moeten ook ondersteund worden en bewust gemaakt worden van de religieuze behoeften van hun kinderen. Zo zijn er bijeenkomsten voor vrouwen, met 65 deelnemers, maar ook bijeenkomsten voor gezinnen, waar 45 gezinnen samenkomen.

De aartsbisschop heeft onze hulp gevraagd en we zijn van plan het waardevolle werk van dit catechetisch centrum te ondersteunen met een bijdrage van 10.500 euro. Op deze manier helpen we deze christenen ook aan te moedigen het Midden-Oosten niet te verlaten, maar trouw te blijven aan de bakermat van hun christelijk geloof, dat hier zo’n 2000 jaar geleden werd gevestigd. Hoe sterker ze geworteld zijn in het leven van de Kerk hier, hoe kleiner de kans dat ze naar andere delen van de wereld zullen emigreren. Laten wij hen versterken en aanmoedigen!

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid