Paraguay: levensonderhoud voor twaalf vrouwelijke religieuzen in het apostolisch vicariaat van Chaco

14/05/2024 Leuven – De ‘Dochters van Maria, Hulp der Christenen’ behoren tot de religieuze familie van de Salesianen van Don Bosco en zetten zich in het bijzonder in voor de opvoeding van jongeren. Twaalf zusters van de communiteit werken in het apostolisch vicariaat van Chaco in het uiterste noorden van Paraguay. Daar zorgen ze niet alleen voor de jongeren, maar begeleiden ze ook de gezinnen, bezoeken zieken en ouderen, brengen hen de communie, geven catechese en voorzien armen en kansarmen van advies en ondersteuning.

Het is een enorm gebied dat met een oppervlakte van zo’n 96.000 vierkante kilometer bijna net zo groot is als Zuid-Korea of iets groter dan Hongarije, maar met slechts 30.000 inwoners dunbevolkt is. De wegen zijn zeer slecht en sommige plaatsen zijn alleen over het water te bereiken. Dit is ook het geval voor de twee afgelegen en geïsoleerde gemeenschappen waar zuster Blanca voor zorgt. De mensen daar behoren tot twee verschillende inheemse etnische groepen. Om hen te bereiken reist de zuster twee en een half uur over de Paraguay-rivier.

Drie zusters werken ook in de stad Puerto Casado, waar ze zich bijzonder inzetten voor de inheemse etnische groep Maskoy. “De genade van God heeft de zusters van de gemeenschap altijd vergezeld, aangezien zij instrumenten zijn van de boodschap van Jezus Christus onder de gemarginaliseerde bevolking van Puerto Casado en de Maskoy-indianen, een verarmde etnische groep die zich ontwikkelt dankzij de begeleiding van de salesianen”, vertelt zuster Marciana Toledo Vergara, de overste.
Zuster Emilia werkt in vijf inheemse gemeenschappen. Ze bereidt de kinderen voor op hun eerste communie, begeleidt de jonge meisjes, verzorgt de zieken en ondersteunt de leerkrachten. Ze ondersteunt ook studenten van de etnische groep Maskoy en helpt de inheemse bevolking in hun dagelijkse strijd om te overleven. Zuster Justa bezoekt samen met betrokken vrouwen uit de parochie gezinnen in de verschillende wijken van Puerto Casado. Zuster Irene organiseert catechese en vrijetijdsactiviteiten voor kinderen en jongeren en leidt een groep jongeren uit de parochie die de liturgie helpen vormgeven en de meest behoeftigen helpen.

In Ñu Apu’a hebben de zusters een internaat opgezet voor 110 kinderen wier families te ver van de dichtstbijzijnde school wonen. Hierdoor krijgen de kinderen de kans om schoolonderwijs te volgen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van het waardevolle werk van de zusters. Omdat zij hun belangeloze dienst kosteloos uitvoeren, willen wij hen graag een jaar lang helpen met in totaal 4.900 euro.

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid