Vastencampagne

Inhoudstafel
Jaarlijks organiseert Kerk in Nood een vastencampagne. Dit jaar ondersteunen we projecten in landen waar er christenvervolging is. Wij hopen op uw gebed en uw solidariteit voor hen die lijden omwille van hun geloof.

Martelaren van onze tijd: getuigen van hoop
Kerk in Nood lanceert aan het begin van de Vasten de campagne ‘Martelaren van onze tijd: getuigen van hoop’. Deze vastenactie is een oproep om solidariteit te tonen met vervolgde christenen over de hele wereld. Geïnspireerd door de uitnodiging van paus Franciscus om een jubileumjaar van hoop te vieren, benadrukt onze campagne dat lijdende christenen de martelaren van vandaag zijn en dat zij voor ons voorbeelden van troost, geloof en hoop zijn.
In de 21ste eeuw blijft de vervolging van christenen toenemen. In veel landen ervaren christenen allerlei vormen van vervolging, enkel omwille van hun geloof.
Ontdek in de onderstaande video enkele voorbeelden.
Let op: deze video bevat gewelddadige beelden en kan als schokkend worden ervaren.
Laten we samen hulp bieden
Te midden van het geweld en de moeilijkheden blijft de Kerk in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten een krachtige getuige van hoop. Ondanks de agressie en de chaos streven christenen en andere religieuze gemeenschappen naar een vreedzame samenleving. Samen met u staat Kerk in Nood zij aan zij met deze dappere getuigen van het geloof, helpt hen om weerstand te bieden en koestert hoop.
Zo geeft u via Kerk in Nood:
- financiële steun voor noodhulp, voedselhulp, medische en psychosociale zorg aan ontheemden en slachtoffers van vervolging.
- steun aan vorming en opleiding van priesters, seminaristen en catechisten.
- bouwhulp en renovatie van kerken, pastorieën en andere kerkelijke infrastructuren en van scholen voor onderwijs.
- voertuigen voor pastoraal werk.
- bevordering van interreligieuze dialoog om vreedzaam samenleven te stimuleren.
Hoe u concreet een hoopvol teken kan zijn
Tijdens deze vastentijd stellen we hieronder elke week een project voor, waarvoor u een gift kan schenken.
Via misintenties steunt u arme en bedreigde priesters in de wereldkerk die in heel moeilijke omstandigheden toch de Eucharistie vieren voor uw vreugden en zorgen.
Neem een kijkje bij de geschenken in onze webshop, waar u zowel materiaal voor de vastentijd als gebedsmateriaal voor vervolgde christenen vindt.
Hieronder vindt u ook een kruiswegmeditatie om mee te bidden.
Projecten: geef hoop tijdens deze vastentijd
Elke week tijdens de vastenperiode stellen we hier een project voor.
- Venezuela: opleiding van 27 seminaristen
- Nigeria: beurzen ter ondersteuning van priesters in psycho-spirituele therapie
- Pakistan: bescherming van de rechten van christelijke meisjes en vrouwen
- Mozambique: noodhulp voor ontheemden in Cabo Delgado
- Irak: afwerking van een kleuterschool in Erbil
- Burkina Faso: voedselhulp voor intern ontheemde catechisten
Bij enkele van die projecten is er ook een video. De video’s worden eveneens uitgezonden op Eclips TV vanaf maandag 17 maart, na de mis- of gebedsviering in de ochtend. -> Kerk in Nood op Eclips TV
Nigeria: help getraumatiseerde christenen genezing te brengen
Oorlog, terreur en armoede laten diepe littekens achter bij de mensen in Nigeria. Velen leven in een psychologische en spirituele depressie, niet wetend waar ze hulp kunnen vinden. De behoefte aan professionele psychologische en spirituele hulp is dringend. Met steun van weldoeners zoals u kan een priester uit het bisdom Katsina in Nigeria een opleiding in christelijke psycho-spirituele therapie volgen en later als psychotherapeut honderden mensen helpen.
Levensonderhoud en vorming van seminaristen in Venezuela
27 seminaristen in Venezuela bereiden zich voor op het priesterschap, maar door de economische crisis hebben zij moeite om in hun basisbehoeften te voorzien. Zonder financiële steun riskeren zij hun opleiding niet te kunnen voltooien, terwijl zij juist een bron van hoop en troost zijn voor hun gemeenschap. Met uw gift helpt u deze jonge mannen hun roeping te volgen en de Kerk in Venezuela te versterken.
Misintenties: help priesters overleven
In landen waar onze geloofsgenoten lijden, hebben priesters het moeilijk om te overleven. Uw misintenties zijn voor hen vaak de enige vorm van inkomsten.
Blijf hen helpen met een misintentie, ze vieren de Eucharistie voor uw intenties uit dankbaarheid.
Geschenken: laten we samen op weg gaan naar Pasen
Vastenperiode
Rapporten
- Rapport over Vrijheid van Godsdienst in de Wereld 2023
- Rapport ‘Vervolgd en vergeten’ (2024) (enkel digitaal)
Vervolgde christenen of de wereldvrede
- Gebedskaart vervolgde christenen
- Noveenkaars voor vervolgde christenen
- Kruisweg Martelaren
- Armbandje met ichthusteken
- Ketting met twee hangers: kruis en duif
- Ketting met twee hangers: kruis en vis
- Kleine vredeskaars
- Grote vredeskaars
- Vredeskaars met verguld kruisbeeld
- Verguld kruisbeeld
- Zilverkleurig kruisbeeld
- Paternoster voor wereldvrede
- Kaars Interreligieuze dialoog
Uit of voor Afrika
Uit of voor het Midden-Oosten
- Gebedskaart vervolgde christenen (Syrië)
- Noveenkaars voor vervolgde christenen (Syrië)
- Tientje houten vis uit Syrië
- Tientje uit Syrië
- Rood-wit armbandje uit Libanon
- Zwart armbandje uit Libanon
- Halsketting uit Libanon
- Diamond painting set: icoon van de Vlucht naar Egypte
- Olijfhouten tientje uit Bethlehem
- Olijfhouten paternoster uit Bethlehem
- Olijfhouten paternoster + ketting met olijfhouten Jeruzalemkruis
- Olijfhouten wijwatervat H. Familie “God, zegen ons huis”
- Olijfhouten hart “God, bless our home”
Uit of voor Azië
- Azië kaars
- Kaars India
- Draagtas in jute uit India blauw
- Draagtas in jute uit India wit
- Chinese wenskaarten (1 set)
- Chinese wenskaarten (2 sets)
Uit of voor Latijns-Amerika
Kruisweg met hedendaagse martelaren en getuigen van het geloof
Tot een aantal jaren geleden werd het woord ‘martelaar’ nauwelijks gebruikt in ons dagelijks taalgebruik. Maar nu de wereldwijde golf van terroristische aanslagen en zelfmoordaanslagen om ons heen overspoelt, is de uitdrukking helaas een tastbare realiteit geworden. Nog erger is het feit dat de term is beladen met verdraaide, fanatieke en angstaanjagende connotaties, hoewel de christelijke betekenis van ‘martelaar’ naar een heel andere boodschap verwijst.
De mannen, vrouwen en zelfs kinderen die wij als martelaren eren, hebben nooit opzettelijk geprobeerd te sterven. Integendeel, ze hielden van het leven tot het einde. Maar ze toonden ook de innerlijke vrijheid die voortkomt uit het geloof in Christus. Met de zekerheid dat Gods liefde sterker is dan de dood, vreesden ze de haat, het kwaad of de wereldse machten niet die hen van God wilden scheiden. Zij aanvaardden de dood vrijwillig, in het vaste geloof dat het offer van hun leven voor de waarheid zou dienen voor de redding van de wereld en een zegen zou worden voor hen die hen hadden vermoord. Door dat te doen, gaven zij het sterkste bewijs van hun hoop op eeuwig leven en hun geloof in een God die liefde is.
De Kerk was, is en zal altijd een Kerk van martelaren zijn, zelfs in de 21e eeuw. Vooral nu, nu het kwaad zich zo snel verspreidt, hebben we moedige, heldhaftige mensen nodig die zich verzetten tegen de ideologieën van macht, haat en wraak.
In de volgende kruiswegstaties zullen we veertien hedendaagse getuigen en martelaren van het geloof ontmoeten. Zij leden met Christus en door de kracht van Zijn kruis. Hun getuigenis en hun woorden zouden ons de moed en kracht moeten geven om ons dagelijkse kruis op te nemen uit liefde voor Christus en genade te verkrijgen voor anderen. Moge hun voorbeeld ons inspireren om de zwakken en vervolgden te helpen en rijk te worden aan goede daden, die getuigen van de goedheid en van het komende Koninkrijk van onze Vader in de hemel.
U kan deze kruisweg bidden met een ‘paaspaternoster’, een bijzondere paternoster met de staties van de kruisweg, inclusief een vijftiende statie van de Verrijzenis.
Eerste statie: Jezus wordt ter dood veroordeeld
Pr. Wij aanbidden U, Christus, en wij loven U,
A. omdat Gij door Uw heilig kruis de wereld hebt verlost.
Toen zei Pilatus tegen hen: “Wat moet ik dan doen met de man die u de koning van de Joden noemt?” En ze begonnen weer te schreeuwen. “Kruisig Hem!” riepen ze. Pilatus vroeg: “Wat heeft Hij dan misdaan?” Maar ze schreeuwden nog harder: “Kruisig Hem!” Omdat Pilatus de menigte tevreden wilde stellen, liet hij Barabbas vrij. Jezus leverde hij uit om gekruisigd te worden, nadat hij Hem eerst nog had laten geselen. (Mc. 15,12-15)

Irak: aartsbisschop Paulos Faraj Rahho – Een man van vrede en eenheid
Aartsbisschop Rahho werd ontvoerd uit zijn auto door een groep onbekende aanvallers in het Al-Nur district van Mosoel, Irak, net nadat hij op 29 februari 2008 de Eucharistie had gevierd. Gewapende mannen beschoten de auto van de aartsbisschop met kogels, waarbij twee lijfwachten omkwamen, en duwden de bisschop in de kofferbak van een auto. In het donker wist hij zijn mobiele telefoon te pakken en de Kerk te bellen, waarbij hij de autoriteiten vertelde geen losgeld te betalen voor zijn vrijlating. “Hij geloofde dat dit geld niet zou worden gebruikt voor goede werken en in plaats daarvan zou worden besteed aan meer moorddadige en kwaadaardige acties”, zeiden de autoriteiten van de Kerk. Op 13 maart 2008 werd het lichaam van de aartsbisschop gevonden in een ondiep graf in de buurt van Mosoel.
In zijn testament schreef aartsbisschop Rahho deze ontroerende woorden over zijn onvoorwaardelijke gave aan God en de mensheid:
“De dood is een vreselijke realiteit, vreselijker dan welke andere realiteit dan ook, en ieder van ons moet er doorheen. Mensen die hun leven, zichzelf, hun wezen en alles wat ze bezitten aan God en aan anderen geven, drukken op deze manier het diepe geloof uit dat ze in God hebben en hun vertrouwen in Hem. De hemelse Vader zorgt voor iedereen en doet niemand kwaad, want Zijn liefde is oneindig. Hij is liefde en vaderschap in zijn volste vorm. Op deze manier kunnen we de dood begrijpen. De dood betekent het onderbreken van dit geven aan God en aan anderen (d.w.z. in dit leven) om zichzelf opnieuw te openen en te geven, zonder einde of gebrek. Leven betekent jezelf volledig in de handen van God leggen. Met de dood wordt geven oneindig in het eeuwige leven. Ik roep jullie allemaal op om open te staan voor onze moslim- en Jezidi-broeders en -zusters en voor alle kinderen van ons geliefde vaderland, om samen te werken aan het opbouwen van stevige banden van liefde en broederschap tussen de kinderen van ons geliefde land, Irak.”
Laten we bidden voor een echte dialoog gebaseerd op liefde, gerechtigheid en waarheid tussen alle volkeren, rassen, culturen en religies.
Tweede statie: Jezus aanvaardt Zijn kruis
Pr. Wij aanbidden U, Christus, en wij loven U,
A. omdat Gij door Uw heilig kruis de wereld hebt verlost.
Hij droeg zelf het kruis naar de zogeheten Schedelplaats, in het Hebreeuws Golgota. (Joh. 19,17)

Seminarist Gerard Akiata Anjiangwe, Kameroen © Archdiocese of Bamenda
Kameroen: Gerard Akiata Anjiangwe – Een onverschrokken seminarist
Op 4 oktober 2018 werd de 19-jarige Gerard Anjiangwe koelbloedig vermoord door een groep soldaten buiten de parochiekerk van de heilige Teresa in Bamessing, een klein stadje dicht bij Ndop, Ngo-Ketunjia, in het noordoosten van Kameroen. Hij zou zijn spirituele vormingsjaar beginnen in het Spiritueel Vormingscentrum H. Jean-Marie Vianney in Bafut op 12 oktober 2018, met het oog op het priesterschap. Toen de eucharistieviering was afgelopen en Gerard en andere gelovigen buiten stonden, kwam er een legertruck uit Ndop aanrijden die stopte aan het einde van de weg die naar de kerk leidde. Enkele soldaten stapten uit het voertuig en begonnen te schieten. Terwijl de meeste gelovigen hun toevlucht zochten in de sacristie en zich barricadeerden, wierp Gerard Anjiangwe zich op de grond en bad de Rozenkrans. Nadat ze hem hadden ondervraagd, gaven de soldaten hem het bevel om te knielen en schoten hem vervolgens drie keer in zijn achterhoofd, waardoor hij onmiddellijk stierf.
De heilige Jean-Marie Vianney, patroonheilige van priesters en kandidaten voor het priesterschap, schrijft in zijn ‘Kleine Catechismus’ over de moed om je kruis op te nemen.
“Er zijn twee manieren om te lijden – lijden met liefde en lijden zonder liefde. De heiligen leden alles met vreugde, geduld en doorzettingsvermogen, omdat ze liefhadden. Wat ons betreft, wij lijden met woede, ergernis en vermoeidheid, omdat we niet liefhebben. Als we vol liefde voor God waren, zouden we van kruisen houden, we zouden ernaar verlangen, we zouden er plezier in hebben… We zouden blij zijn om te kunnen lijden uit liefde voor Hem die liefdevol voor ons heeft geleden. Waar klagen we over? Helaas, de arme ongelovigen, die niet het geluk hebben om God en Zijn oneindige lieflijkheid te kennen, hebben dezelfde kruisen als wij; maar ze hebben niet dezelfde vertroostingen! Op de kruisweg – zie je, mijn kinderen – is alleen de eerste stap pijnlijk. Ons grootste kruis is de angst voor kruisen… We hebben niet de moed om ons kruis te dragen, we vergissen ons enorm: want wij kunnen doen wat wij willen, een kruis wacht ons altijd; wij kunnen er niet aan ontkomen. Zeg je dat het moeilijk is? Neen, het is gemakkelijk, troostend en zoet; het is geluk. Alleen moeten we liefhebben terwijl we lijden en lijden terwijl we liefhebben.”
Laten we bidden voor nieuwe roepingen tot het priesterschap en het religieuze leven, dat jongeren de roep van de Heer met vrijgevigheid, moed en liefde mogen beantwoorden.
Derde statie: Jezus valt voor de eerste maal
Pr. Wij aanbidden U, Christus, en wij loven U,
A. omdat Gij door Uw heilig kruis de wereld hebt verlost.
Hij, die de gestalte van God had, maakte er geen aanspraak op aan God gelijk te zijn, maar deed afstand van Zijn positie en nam de gestalte aan van een dienaar. Hij werd gelijk aan de mensen, en als mens verschenen heeft Hij Zich vernederd en werd gehoorzaam tot in de dood – de dood aan het kruis. (Fil. 2,6-8)

Turkije: bisschop Luigi Padovese – Een nederige dienaar van allen
Op 3 juni 2010 werd de 63-jarige Italiaanse bisschop Luigi Padovese, voorzitter van de Turkse bisschoppenconferentie en bisschop van Anatolië, vermoord door zijn eigen chauffeur en lijfwacht in zijn zomerresidentie in de stad Iskenderun, vlak bij de oude Bijbelse plaats Antiochië. De Turkse regering had de bisschop eerder gewaarschuwd dat zijn chauffeur, die ze hem vier jaar eerder zelf hadden toegewezen, de “fundamentalistische zaak” had omarmd. Bisschop Padovese had daarom zijn vliegtickets naar Cyprus geannuleerd, kort voordat hij zou afreizen. Hij had besloten het bezoek van de Paus daar niet bij te wonen, omdat “hij bang was dat zijn chauffeur van de gelegenheid gebruik zou maken om een aanslag op het leven van de Paus te plegen”. Het was toen dat de bisschop zelf werd vermoord.
In een van zijn vele lezingen over het leven van christenen in het Midden-Oosten legde bisschop Luigi de verlossende waarde van het kruis uit:
“De grootste verleiding van de mens is om een god naar zijn eigen evenbeeld te creëren. (…) Zelfs in onze tijd wordt God vaak voor de ene of de andere kant gebruikt. Het is heel gemakkelijk om Hem te gebruiken als rechtvaardiging voor bepaalde daden. Tegenwoordig zijn er zelfs mensen die moorden in naam van God. (…) Door me met een andere religie en cultuur bezig te moeten houden, begreep ik wat Paulus bedoelde toen hij sprak over het kruis als een schandaal en dwaasheid voor de wijzen. Een God die uit liefde sterft, gegeseld, vernederd en bespot wordt, is ‘schandalig’ en vernietigt het beeld van de godheid dat mensen sinds het begin van de wereld hebben gecreëerd, een beeld van een glorieus en machtig wezen volgens wereldse criteria. Gods criteria zijn niet die van de wereld: Zijn glorie wordt gemanifesteerd in het feit dat Hij aan het kruis hangt uit liefde. (…) Leven op de plaatsen waar Paulus predikte, in het land waar de eerste christelijke Kerk werd geboren, gaf meer concreetheid aan mijn geloof. (…) Wanneer Paulus in zijn brieven spreekt over de vele moeilijkheden die hij tegenkwam – honger, kou, vervolging – wordt zijn verkondiging concreter en diepgaander omdat ik het lijden en de beproevingen begrijp die hij moest overwinnen. Natuurlijk verhonger ik niet zoals hij, ik kan snel met de auto reizen, maar ik voel me dicht bij hem, bijvoorbeeld met betrekking tot de moeilijkheden van het behoren tot een religieuze minderheid.”
Laten we bidden voor christenen, wier godsdienstvrijheid in veel landen wordt ontkend en beperkt. Dat door hun trouw Christus aan allen mag worden geopenbaard, via hun trouw aan het kruis.
Deze kruisweg wordt elke vrijdag verder aangevuld, tot Goede Vrijdag.