Roemenië: een nieuw verwarmingssysteem voor een klooster

05/09/2023 Leuven – De Grieks-katholieke Kerk in Roemenië is voornamelijk vertegenwoordigd in Transsylvanië en telt ongeveer 480.000 gelovigen. Ze is verbonden met de Paus, maar als een van de Oosterse katholieke Kerken viert ze de liturgie volgens de Byzantijnse ritus.

De Zusters van Onze-Lieve-Vrouw waren de eerste Roemeense Grieks-katholieke congregatie van zusters. In 2021 vierden ze hun 100-jarig stichtingsjubileum. Oorspronkelijk werd de gemeenschap opgericht om voor weeskinderen te zorgen. Toen het aantal vrouwelijke religieuzen toenam, wijdden ze meer tijd aan het onderwijs van meisjes. Ze gaven les in alle soorten scholen, van de kleuterschool tot de middelbare school, maar ook in vakscholen en in hostels voor vrouwelijke studenten. Uiteindelijk kwam daar de verpleging bij en tijdens de Tweede Wereldoorlog verzorgden ze ook de gewonden op de slagvelden.

De geschiedenis van de Grieks-katholieke Kerk in Roemenië wordt over het algemeen geassocieerd met vervolging, aanvankelijk tot 1918, toen de gelovigen tot de Roemeense minderheid in Duits-Hongaars Transsylvanië behoorden, en vooral tussen 1948 en 1989 onder communistische heerschappij. Tijdens de communistische periode werden 25 zusters van de congregatie geïnterneerd in gevangenissen en werkkampen. Maar de gemeenschap zette haar evangelisatiewerk in het geheim voort. De zusters hielden contact met gevangen priesters en bisschoppen en waren zo een belangrijk referentiepunt voor het verborgen bestaan van de Grieks-katholieke Kerk. Ze zaten met z’n tweeën en drieën in kleine flats en mochten het Heilig Sacrament bij zich houden. Er waren priesters die naar hen toe kwamen om de Heilige Mis op te dragen en beetje bij beetje vormden zich kleine gemeenschappen rond de zusters. Zo ontstonden na de val van het communisme op deze plaatsen de kernen van de eerste parochies.

De zusters in de kapel van het klooster van Onze-Lieve-Vrouw in Cluj

Na de politieke omwenteling openden de zusters een weeshuis in Cluj en werkten ze in ziekenhuizen. Sommige zusters werden naar Rome gestuurd om te studeren en een nieuwe generatie vrouwen op te leiden tot het religieuze leven. In 2003 werd het klooster van Onze-Lieve-Vrouw in Cluj ingewijd.

De gelovigen komen graag naar het klooster om de Heer te ontmoeten en een oase van rust te vinden te midden van de drukte van de stad. Er zijn verschillende groepen jongeren en volwassenen die samen met de religieuzen deelnemen aan het gemeenschapsgebed, de eucharistische aanbidding en de goddelijke liturgie. Veel mensen zijn op zoek naar spirituele ondersteuning. Overdag komen er ook arme mensen om eten of kleding vragen.

Maar nu hebben de zusters een probleem: hun oude verwarmingssysteem moet worden vervangen, maar hun fondsen zijn niet toereikend. Daarom hebben ze zich vol vertrouwen tot ons gewend. We willen hen niet in de steek laten en hebben hun 23.200 euro beloofd. Wie helpt mee?

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid