Oekraïne : genezing van wonden in tijden van oorlog

26/02/2024 Leuven – Door het hele land gaat de Kerk met de bevolking van Oekraïne mee. In het oosten en zuiden van Oekraïne dienen parochies en kloosters als humanitaire centra, ze verdelen hulp aan mensen in nood en bieden hen veilige plekken. In het westen van Oekraïne hebben deze kloosters en parochies hun deuren geopend voor de intern ontheemden en voorzien hen van onderdak en maaltijden, maar ook van geestelijke en psychologische steun in deze uitdagende tijden.

Verschillende gebieden, zoals de exarchaten van Donetsk, Charkov en Odessa, evenals het aartsbisdom Kiev, blijven zeer gevaarlijk, priesters en religieuzen riskeren vaak hun leven. Ze kiezen ervoor om dicht bij de lijdende bevolking te blijven waardoor ze dagelijks het geweld van de gevechten, het verlies van dierbaren en veel angst ervaren. Zelfs met een rotsvast geloof hebben ze psychologische hulp nodig om zichzelf te versterken, maar ook om hun gelovigen zo goed mogelijk bij te staan.

Traumagenezing heeft de hoogste prioriteit voor de Kerk in Oekraïne. “Pastorale zorg voor de mensen is onze voornaamste missie, vooral het genezen van de wonden van de mensen”, aldus grootaartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek, hoofd van de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk. In een normale situatie zouden deze kwesties aan andere professionals kunnen worden overgelaten, maar er is een historische reden waarom dit in Oekraïne niet gemakkelijk is. “Oekraïense mensen zijn bang om psychologische hulp te zoeken, omdat psychologie in de Sovjet-Unie werd gebruikt als repressiemiddel door de staat. Als mensen een probleem hebben, gaan ze eerst naar een priester. We moeten de priesters voorbereiden op dit soort geestelijke begeleiding. Dit is een eerste stap naar andere klinische of psychologische hulp.

De Oekraïense Grieks-katholieke Kerk heeft een educatief programma opgesteld voor alle priesters en religieuzen, evenals voor iedereen die met de lijdende bevolking werkt. Het programma ‘Genezing van oorlogstrauma’s’ heeft tot doel vorming te geven over hoe te reageren op oorlogstrauma’s en hoe ze mensen kunnen helpen die aan posttraumatische stressstoornissen lijden en andere psychologische en spirituele problemen. Dit programma omvat drie projecten die lopen van september 2023 tot en met augustus 2024. Het zijn drie opleidingsinitiatieven voor leken, leraren en leiders van religieuze instituten.

Kerk in Nood heeft haar steun toegezegd voor deze drie opleidingsprogramma’s ter waarde van 121.000 euro.

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid