Nigeria: stevige auto’s voor priesters in het bisdom Pankshin

06/03/2023 Leuven – Het bisdom Pankshin ligt in het centrale deel van de staat Plateau in Noord-Nigeria. Het is een jong bisdom en werd pas in maart 2014 opgericht met bisschop Michael Gobal Gokum als eerste bisschop. Bij de oprichting telde het 19 parochies en kapelaans en werd het opgericht voor de evangelisatie van de regio. In de afgelopen acht jaar is het bisdom diepgeworteld geraakt in de regio. Vandaag heeft het bisdom Pankshin 36 parochies en kapelaans in de vijf dekenaten van het bisdom. Meer dan 550 buitenkerken worden bediend door 66 priesters en 102 opgeleide catechisten, die worden ondersteund door meer dan 300 deeltijdse catechisten. Bovendien zijn er zes kloosters in het bisdom waar zusters van verschillende religieuze congregaties helpen bij de administratie en het beheer van de diocesane scholen en het regionale hospitaal.

De veiligheidssituatie in het bisdom is verslechterd. De bisschop beschrijft de situatie als volgt:

“Een van onze diocesane priesters werd in oktober 2021 ontvoerd, hoewel hij nu is bevrijd, zijn de verhalen zorgwekkend. In het algemeen is er de angst voor aanvallen als je op eenzame wegen reist, vooral als de gebruikte voertuigen niet veilig zijn en kapot gaan. Op sommige plaatsen in het bisdom heerst nu een sfeer van angst en discriminatie. De katholieke Kerk, christenen van andere denominaties en de moslims wedijveren om volgelingen. Desondanks heeft de katholieke bevolking sinds haar oprichting een heel grote groei doorgemaakt, wat ons veel hoop geeft.”

Het bisdom heeft een oppervlakte van 8486 vierkante km, maar door de slechte wegen (minder dan 200 kilometer zijn geasfalteerde wegen) kan het tot vier uren duren om van het ene deel van het bisdom naar het andere te reizen. Bovendien zijn de wegen binnen het bisdom Pankshin meestal bergachtig en rotsachtig. In het regenseizoen zijn de wegen modderig en moeilijk berijdbaar. De wegen verkeren in erbarmelijke staat en zitten vol kuilen. De gemiddelde topsnelheid op de geasfalteerde wegen is ongeveer 50 km per uur en 25 km per uur op de overige onverharde wegen die de overgrote meerderheid van het wegennet in het bisdom vormen.

Heilige Mis in een buitenparochie van het bisdom Pankshin

Voor het werk van het bisdom betekent dit dat de priesters en zusters veel van hun kostbare tijd op de wegen moeten doorbrengen om de meer dan 550 buitenkerken te bereiken waarvan de parochianen in deze moeilijke tijden dringend behoefte hebben aan aandacht en geestelijke begeleiding. Een auto met vierwielaandrijving past perfect bij de moeilijke wegomstandigheden, omdat hij zeer duurzaam en resistent is. Hij wordt veel gebruikt in Nigeria en reserveonderdelen zijn gemakkelijk verkrijgbaar wanneer hij kapot gaat.

Bisschop Michael Gobal Gokum besluit:

“Met de huidige golven van ontvoeringen en aanvallen van terroristen proberen we er alles aan te doen dat onze priesters en zusters in deze afgelegen gebieden over sterke auto’s beschikken die hen meer veiligheid garanderen als ze door sommige van deze jungles en geïsoleerde gebieden van het bisdom reizen. De vijf parochies die zullen profiteren van uw vriendelijke gebaar zijn St. Patrick’s in Mimyak, St. Teresa van Avila in Shiwer, St. Patrick’s in Lankan, St. Sebastian’s in Ampang West en St. Francis in Mile.”

Als slechts honderd weldoeners van Kerk in Nood helpen om een betrouwbare auto te kopen voor de dienst aan de christenen in Pankshin, dan maken we al één parochie blij.

Bekijk hier de video van onze internationale vastencampagne 2023 voor Nigeria, waarin een diocesane priester uit Pankshin getuigt van de wanhopige behoefte aan stabiele auto’s: (63) Vastencampagne 2023 (NIGERIA): Veilige auto’s voor priesters – YouTube

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 141-01-29 Nigeria

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid