Libanon: opleidingshulp voor 11 Melkitisch Grieks-katholieke seminaristen in Harissa

16/01/2023 Leuven – Libanon maakt sinds drie jaar een ongekende economische achteruitgang door, die niet alleen grote delen van de bevolking in armoede heeft gestort, maar ook een enorme uitdaging vormt voor de priesteropleiding. Dit komt vooral doordat de seminaries door de gestegen prijzen moeilijk het onderhoud van de aspirant-priesters kunnen betalen.

Daarom werd de opleiding van de jonge religieuzen van de Missionaire Gemeenschap van Sint-Paulus en de seminaristen van het Patriarchaal Seminarie van de Melkitische Grieks-katholieke Kerk, een Oosters-katholieke Kerk, samengevoegd. Elf jonge mannen worden momenteel opgeleid in Harissa.

Samer behoort tot deze moedige jongeren die in hun geboorteland blijven om de roep van God te volgen: “In deze tijden is het zeer moeilijk om zich op het priesterschap voor te bereiden. De armoede is groot, iedereen heeft honger en het leven wordt iedere dag moeilijker. Het kruis is zwaar, maar ik wil een priester worden die, net als Jezus, een Goede Herder is voor de mensen.

Pierre, een van zijn medestudenten, wil ook het voorbeeld volgen van de Goede Herder die “zijn leven geeft voor zijn schapen”. Volgens hem is het niet mogelijk om deze roeping uit te leggen, maar het is “het verhaal van een vriendschap die zich tussen ons en Christus heeft ontwikkeld”.

De seminaristen moeten menselijk, geestelijk en intellectueel groeien als voorbereiding op het priesterschap, maar zij moeten tijdens hun opleiding ook praktische pastorale ervaring opdoen. Zo reizen zij vooral naar arme Libanese dorpen om daar drie- tot vierdaagse pastorale evenementen te houden, vooral voor jongeren. Tijdens de zomervakantie organiseren zij zelfs jongerenbijeenkomsten van een week in Libanon, maar ook in Syrië. Zo waren er deze zomer jongerenbijeenkomsten in de dorpen van de regio Hauran in het zuidwesten van Syrië, waaraan in totaal 700 jongeren deelnamen.

Hanna, een van de andere seminaristen, die tot de paulisten behoort, gelooft in deze missie: “Naar mijn mening is het precies op dit moment dat de Kerk ons nodig heeft. Ze heeft de geest van de jeugd nodig om jonge mensen aan te trekken.”

Om de jonge mannen in staat te stellen hun opleiding voort te zetten, steunen wij het seminarie dit academiejaar met 23.700 euro. Een deel van deze steun zal ook worden geïnvesteerd in de installatie van een zonnesysteem, waardoor de energiekosten sterk zullen dalen en de energievoorziening zal worden gewaarborgd, want door de politieke problemen in het land werkt de stroomvoorziening van de staat maar maximaal twee uren per dag, waardoor de seminaristen gedwongen zijn een dure generator te gebruiken of in het donker bij kaarslicht te studeren.

We ondersteunen ook andere seminaries in Libanon waarvoor de sterk gestegen kosten een existentiële bedreiging vormen, zoals het Maronitische seminarie van Ghazir, waaraan we 45.000 euro beloofd hebben voor de opleiding van de 75 toekomstige priesters. Wie is bereid om deze jonge mannen te helpen om de roep van de Goede Herder zelfs in moeilijke tijden te volgen?

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 326-04-79 Libanon

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Name(Vereist)
Adres(Vereist)
U zal worden omgeleid naar een beveiligde betaalpagina om uw betaling te voltooien.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid