Jaaroverzicht 2024: 139,3 miljoen euro aan hulp voor christenen in nood in 137 landen

18/06/2025 Leuven – De jaarrekening van Kerk in Nood voor 2024 weerspiegelt opnieuw de vrijgevigheid van haar weldoeners wereldwijd, die noodlijdende christenen en de Kerk in nood helpen. Oekraïne, Libanon en India waren de landen die in 2024 de meeste hulp kregen, terwijl Afrika als continent de meeste steun ontving.

De internationale pauselijke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN-Aid to the Church in Need) ontving in 2024 in totaal 139,3 miljoen euro aan giften en legaten – een teken van het blijvende vertrouwen en de vrijgevigheid van haar weldoeners wereldwijd. Dat bedrag, samen met 2,2 miljoen euro aan reserves van het voorgaande jaar, stelde de stichting in staat om activiteiten ter waarde van 141,5 miljoen euro te financieren.

Dankzij de vrijgevigheid van bijna 360.000 weldoeners in de 23 landen waar Kerk in Nood nationale secretariaten heeft, kon Kerk in Nood 5.335 projecten in 137 landen financieren. Ze stellen Kerk in Nood ook in staat om te blijven functioneren zonder financiële steun van overheden en zo haar onafhankelijkheid te behouden.

In een bericht aan de weldoeners stelt Regina Lynch, uitvoerend president van ACN International: “Dankzij uw vrijgevigheid heeft Kerk in Nood honderdduizenden van onze broeders en zusters in het geloof, die dagelijks te maken hebben met vervolging, oorlogen of pure armoede, hoop kunnen geven. Velen van u ervaren uw eigen moeilijkheden, maar toch hebt u gehoor gegeven aan Gods roep om anderen hoop te brengen. De kern van elk project is de wens om de Kerk te helpen een instrument te zijn van Gods boodschap van liefde voor alle mensen.”

In totaal ging 79,8% van deze middelen rechtstreeks naar missiegerelateerde uitgaven. Van dit bedrag ging 84,7% naar hulpprojecten, waarmee de stichting 5.335 projecten kon financieren van de 7.296 aanvragen die wereldwijd binnenkwamen. De resterende 15,3% van de missiegerelateerde uitgaven – 17,3 miljoen euro – ging naar activiteiten met betrekking tot informatie, geloofsverkondiging en verdediging van vervolgde christenen, waaronder de uitgave van religieuze literatuur, gebedsacties en belangenbehartiging voor vervolgde en lijdende christenen. Administratieve uitgaven waren goed voor 7,5% en fondsenwerving voor 12,7%, beide essentieel voor het functioneren van de stichting.

Hulp met een wereldwijd bereik

Het land dat in 2024 de meeste hulp van Kerk in Nood ontving, was Oekraïne (8,4 miljoen euro), voor het derde jaar op rij. Libanon volgde met 7,4 miljoen en India met 6,7 miljoen.

“Oekraïne was opnieuw het land dat het grootste deel van onze hulp ontving, die zich steeds meer richt op counseling en ondersteuning van mensen met trauma’s. Tegelijkertijd blijven we priesters en religieuzen helpen met basisondersteuning voor hun leven en bediening, helpen we seminaristen op te leiden, zorgen we voor vervoer om hun pastorale werk uit te voeren en helpen we hen met essentiële verwarming voor de winter”, aldus Lynch.

Op regionaal niveau ontving Afrika de meeste steun, met bijna een derde van de middelen (30,2%), gereserveerd voor projecten op het continent. Tot de belangrijkste begunstigde landen in deze regio behoren Nigeria en Burkina Faso.

“Onze hulp aan Afrika vormde vorig jaar het grootste deel van onze projecthulp. De Kerk in Afrika groeit snel en is gezegend met een groot aantal priester- en religieuze roepingen. Afrika lijdt niet alleen onder ernstige armoede, maar ook in toenemende mate onder gewelddadige islamistische terreur in een groeiend aantal landen. Om maar één voorbeeld te noemen: in Burkina Faso alleen is onze hulp de afgelopen vier jaar verdrievoudigd”, legt Lynch uit.

18,7% van de fondsen ging in 2024 naar Azië-Oceanië, het op één na hoogste bedrag per regio, met name naar India. Dit land ontving in 2024 niet alleen de op twee na grootste steun van Kerk in Nood, maar is ook het land waar de hulporganisatie het grootste aantal studiebeurzen en misintenties verstrekt.

Het Midden-Oosten, met 17,5% van de hulp, was de regio die het op twee na hoogste bedrag aan steun ontving, met Libanon, Syrië en het Heilig Land als de belangrijkste begunstigden, na de escalatie van de gewapende conflicten. Latijns-Amerika en Europa ontvingen elk 16,8% en 15,9% van de totale hulp. De resterende 0,9% ging naar andere regio’s.

Duizenden projecten met concrete hulp

Kerk in Nood verstrekte in 2024 bijna 1,85 miljoen misintenties aan 42.252 priesters, het hoogste aantal ooit in de geschiedenis van Kerk in Nood. Statistisch gezien betekent dit dat één op de tien priesters wereldwijd steun van Kerk in Nood ontving en dat er elke 17 seconden ergens ter wereld een Mis werd gevierd voor de intenties van de weldoeners van Kerk in Nood.

Kerk in Nood ondersteunde ook de vorming van bijna 10.000 seminaristen in 2024, wat neerkomt op één op de elf seminaristen wereldwijd. De meesten hiervan, 5.305, kwamen uit Afrika, waar nu het hoogste aantal priesterroepingen ter wereld is, gevolgd door Latijns-Amerika met 1.824 seminaristen die door Kerk in Nood werden geholpen, Azië met 1.752 en Europa met 1.080, waarvan 700 in Oekraïne.

De steun voor de vorming van priesters, religieuzen en leken vertegenwoordigde 28,2% van alle steun, terwijl de misintenties voor priesters en de steun voor levensonderhoud voor vrouwelijke religieuzen 23,9% bedroegen.

Gezien de hoge kosten van bouwprojecten staat dit type hulp bovenaan de lijst, met iets minder dan een kwart van de verstrekte hulp (23,6%). In 2024 waren er iets meer dan 750 bouwprojecten.

Kerk in Nood besteedde daarnaast 10,5% van haar hulp aan transport en leverde 1.141 voertuigen om pastorale hulpverleners te helpen bij hun missies, waaronder 474 auto’s, 388 fietsen, 264 motoren, 11 boten, drie bussen en één vrachtwagen.

Noodhulp was goed voor ongeveer 10,7% van de uitgaven, een vergelijkbaar percentage als het voorgaande jaar.

De wereldwijde financiële resultaten van Kerk in Nood werden gecontroleerd door PwC (PricewaterhouseCoopers).

Indien u onze nieuwsbrief Echo der Liefde ontvangt, dan zal u het jaaroverzicht een van deze dagen ook in uw brievenbus vinden. Zoniet, dan kan u het jaaroverzicht in PDF hieronder aanvragen.

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid