India – Succesverhaal: renovatie van een gebouw voor een pastoraal centrum

05/09/2022 Leuven – Het bisdom Kohima is gelegen in de staat Nagaland in het arme en onderontwikkelde noordoosten van India. Er wonen verschillende etnische groepen, die elk hun eigen taal spreken. De meesten leven van de landbouw, velen zijn werkloos, en in de afgelegen dorpen kan de meerderheid niet lezen of schrijven. Maar de sociale cohesie is nog sterk in de dorpen.

Het katholieke geloof kwam pas in 1948 naar het gebied van het huidige bisdom Kohima met enkele zusters. Aanvankelijk stuitten zij op grote weerstand en mensen die het katholieke geloof aanvaardden, werden zelfs streng gestraft. Vandaag de dag behoren 61.000 gelovigen, meer dan 200 diocesane priesters en paters en 425 zusters tot het bisdom, dat nu 54 parochies telt. Er zijn veel plaatselijke roepingen: 250 zusters en 58 priesters zijn afkomstig uit inheemse etnische groepen.

Bisschop James Thoppil houdt zich vooral bezig met de geloofsopvoeding van leken. Hij ziet grote behoefte aan de opleiding van catechisten, cursussen voor huwelijksvoorbereiding en echtparen, meer werk met vrouwen, kinderen en jongeren, en nog veel meer. Hiervoor ontbrak echter een opleidingscentrum. Omdat de bouw van een nieuw centrum onbetaalbaar was, besloot de bisschop het voormalige kleinseminarie, dat inmiddels naar een andere locatie was verhuisd, om te bouwen tot een diocesaan pastoraal centrum. Maar het oude gebouw was dringend aan renovatie toe en de houten elementen waren in de loop der tijd aangevreten door termieten. Er was veel te doen.

Dankzij de hulp van onze weldoeners, die 20.900 euro hadden geschonken, kon met de renovatie worden begonnen. Het was niet gemakkelijk, want de pandemie gooide aanvankelijk roet in het eten. De werknemers, die uit verschillende delen van het land kwamen, moesten aan het begin van de pandemie naar huis terugkeren. Er volgden nog meer lockdowns en veel beperkingen door de regering. Het was ook niet gemakkelijk om de arbeiders later terug te krijgen. Bovendien waren er prijsstijgingen en inflatie als gevolg van de pandemie. Maar langzaam, maar zeker, werd het werk aangepakt met de hulp van mensen uit het dorp.

Eind maart 2022 was het dan eindelijk zover: tot grote vreugde van de bisschop en de gelovigen kon het centrum worden ingehuldigd. Het was een groot feest en zelfs de apostolische nuntius was aanwezig. Bisschop Thoppil voelt “enorme dankbaarheid” jegens allen die geholpen hebben. Dank u wel.

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 317-08-19 India

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Name(Vereist)
Adres(Vereist)
U zal worden omgeleid naar een beveiligde betaalpagina om uw betaling te voltooien.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid