India – Succesverhaal: een nieuwe dorpskapel voor een afgelegen parochie

25/06/2024 Leuven – De parochie van de Onbevlekte Ontvangenis in Moharpara, in het noordoosten van India, ligt dicht bij de grens met Bangladesh. Het omvat 31 verschillende dorpen en bedient een bevolking van ongeveer 5000 katholieken, waarvan de meesten relatief jong van leeftijd zijn.

De parochie is qua oppervlakte erg groot en veel van de dorpen zijn behoorlijk ontoegankelijk. De priesters moeten soms wel acht kilometer lopen om deze dorpen te bereiken.
Eén van deze dorpen is Twicholong. Sinds 1969 wonen hier katholieken. Ze waren aanvankelijk slechts een handvol gezinnen, maar nu zijn er ongeveer vijftig gezinnen en in totaal ongeveer 245 parochianen.

Het dorp had zijn eigen kleine kapel, door de mensen zelf gebouwd van lemen stenen en met een tinnen dak. De kapel verkeerde echter in een zeer slechte staat van onderhoud en was veel te klein. Maar omdat ze nergens anders konden, bleven de gelovigen hier elke dag samenkomen voor gebed. Tegelijkertijd waren ze echter begonnen met de bouw van een nieuwe kapel, die gewijd zou worden aan de Goddelijke Barmhartigheid. Deze mensen zijn wel extreem arm. Als leden van een van de inheemse stamvolken slagen ze er nog net in om van het land hun brood te verdienen of te zwoegen als dagloners. En hoewel ze allemaal bijdroegen aan de bouw van de nieuwe kapel, konden ze simpelweg niet méér doen.

Dus had pastoor Arbok Lyngdoh zich tot ons gewend voor hulp. Hij verzekerde ons dat de parochie zeer actief was en vooral de vrouwen en jongeren zeer betrokken waren. Hij hoopte dat een grotere kapel, waarin verschillende pastorale programma’s konden worden georganiseerd, het parochieleven nog verder zou versterken. Hij schreef: „De gelovigen hopen dat hun droom van een grotere en betere kapel volgend jaar in vervulling kan gaan.”

We konden deze katholieke gelovigen in Twicholong onmogelijk in de steek laten. En dus boden wij – met de hulp van God en die van u – een bijdrage van 14.000 euro, zodat ze eindelijk hun kapel konden voltooien.

Vorige maand, in mei, werd de kapel ingewijd, tot grote vreugde van de parochianen, zoals u in de video hieronder kunt zien.

Wenst u een dergelijk project te steunen? Uw gift wordt dan voor gelijkaardige pastorale projecten van Kerk in Nood gebruikt.

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid