Een onvergetelijk Kerstmis voor kinderen in het Midden-Oosten

28/11/2023 Leuven – Kloosterzusters in Syrië en Libanon zouden bijna 38.000 arme kinderen van wie de gezinnen de eindjes maar amper aan elkaar kunnen knopen, op Kerstmis Gods Liefde willen laten voelen. Ze verzoeken onze weldoeners om een “straaltje warmte”.

90 procent van de Syriërs leeft tegenwoordig in armoede. Kinderen en jongeren hebben in hun land alleen maar oorlog gezien. In Libanon begon de huidige crisis pas vier jaren geleden. Hier herinneren vele kinderen zich nog betere tijden. Maar de nood heeft hen des te pijnlijker getroffen. Tegenwoordig is in het land dat ooit als het “Zwitserland van het Midden-Oosten” werd beschouwd meer dan 70 procent van de bevolking arm. Zelfs tot in de hogere middenklasse vechten de gezinnen elke dag opnieuw om te overleven.

Nieuwe kleren zijn een onbetaalbare luxe geworden. De ouders worden haast wanhopig wanneer hun kinderen uit hun anoraks, broeken, truien of schoenen gegroeid zijn. Een jas kost meer dan vele ouders in een maand verdienen. Zelfs de prijzen van tweedehandskleding zijn sterk gestegen. De winter is echter ook in het Midden-Oosten bitterkoud.

Kloosterzusters in beide landen willen bijna 38.000 kinderen nieuwe kleren schenken. Zuster Raymonda Saade van de Zusters van Sint-Jozef van Lyon in Libanon benadrukt: “We zouden hen echter meer willen geven dan alleen maar een materieel geschenk. We willen hen onvergetelijke herinneringen bezorgen, die levenslang in hun hart zullen blijven.” Daarom zullen er ook vieringen worden georganiseerd met een kerstspel, liederen en catechese.

Dat hij werk heeft, is voor Fadi een kerstwonder.

Zuster Annie Demerjian van de Zusters van Jezus en Maria in Syrië zegt dat de geschenken niet alleen voor de kinderen en hun gezinnen een zegen zijn, maar ook voor de naaisters en kleermakers die ze maken, want ze hebben amper nog werk.

Voor Fadi Ibrahim was de opdracht “net als een wonder”. Hij woont als vluchteling in Aleppo. Zijn nichtje zou van de school worden weggestuurd, omdat het gezin het schoolgeld niet kon betalen. “Fadi bad tot God dat Hij medelijden zou hebben en hen zou helpen. Dezelfde dag nog werd hem gevraagd om een deel van de opdracht aan te nemen”, vertelt zuster Annie. In vele gezinnen keerde door de grote opdracht de hoop terug.

Voor 13 euro kunt u een kind in Syrië een warme jas schenken.
Voor 20 euro krijgt een kind in Libanon bij een viering nieuwe kleren.
Voor kinderen kan een geschenk het bewijs zijn dat God hen liefheeft, dat het Christuskind hen niet vergeten heeft. Zo kan het hun hele kijk op het leven veranderen. Ook voor de ouders valt een last van hun schouders.

Help alstublieft mee om van Kerstmis voor Syrische en Libanese gezinnen een warm en vreugdevol feest te maken!

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid