DR Congo: Pastorale en materiële hulpverlening bij extreme ontberingen

11/01/2021 Leuven – Al bijna drie decennia lang verwoesten oorlog en een gezondheidscrisis het leven van de mensen in de Democratische Republiek Congo en de provincie Noord-Kivu in het bijzonder. De vele oorlogen die daar en in de buurlanden hebben gewoed, hebben verwoestende politieke, economische, sociale en culturele gevolgen gehad. In meer dan 20 jaar zijn in deze regio naar verluidt zo’n 5 miljoen mensen omgekomen als gevolg van de conflicten.

Tot de gevolgen behoren de vele individuen en gezinnen die gedwongen werden hun huizen te verlaten om een toevluchtsoord te zoeken. Zo is de bevolking van de stad Goma de laatste jaren sterk toegenomen als gevolg van de vluchtelingen die door de burgeroorlog en de situatie van geweld en onveiligheid zijn verdreven.

Gedwongen door de omstandigheden zijn zij naar de buitenwijken van de stad getrokken, waaronder de stad Turunga, waar zij in behoeftige omstandigheden verkeren en zelfs de eerste levensbehoeften ontberen. Bij deze ellende kwam nog de catastrofe van de vulkaanuitbarsting van 22 mei 2021, die een groot deel van de parochie Notre Dame de l’Espérance in Turunga decimeerde.

Vóór de uitbarsting telde Turunga 1.588 gezinnen en in totaal 11.233 mensen. 75% van deze gezinnen verloor bij de uitbarsting hun huis en al hun bezittingen. Al deze mensen moesten met spoed verhuizen op zoek naar onderdak. Sommigen hebben zich gevestigd in kampen die door de regering waren opgezet; anderen zijn opgevangen door plaatselijke families die zelf in grote armoede leven.

Het doel is de ontheemde gezinnen en hun gastgezinnen te helpen door hen de middelen te verschaffen om in hun eerste levensbehoeften te voorzien: levensmiddelen en kleine huishoudelijke artikelen.

De parochie Notre Dame de l’Espérance in Turunga heeft 1.191 gezinnen geregistreerd die 8.337 personen vertegenwoordigen. De contactpersoon voor de parochie zal de moeder zijn, aangezien zij wordt beschouwd als het gezinslid dat de grootste moeite heeft om de maaltijden te organiseren en haar gezin te regelen.

Elk getroffen huishouden zal profiteren van: 12,5 kg rijst, 5 kg droge bonen, 2 plastic lakens als bed, 1 lege jerrycan van 20 liter voor drinkwater, een pan, borden en kopjes. De distributie zal worden georganiseerd door de mensen van de parochiële caritas en de vertegenwoordigers van de getroffen vrouwen. De totale begroting wordt geraamd op 47.000 euro. Met 40 euro kunt u één ontheemd gezin steunen met voedsel en kleine huishoudelijke artikelen.

 

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.

Mededeling op uw overschrijving: 115-00-59 DR Congo

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Name(Vereist)
Adres(Vereist)
U zal worden omgeleid naar een beveiligde betaalpagina om uw betaling te voltooien.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid