De wereld wil vrede – Meer dan een miljoen kinderen verenigen zich in gebed

Voor het eerst sinds de oprichting van het initiatief in 2005 in Caracas, de hoofdstad van Venezuela, werd op 18 oktober 2023 de mijlpaal overtroffen van één miljoen kinderen die baden voor vrede en eenheid.

Nadat vorig jaar 871.523 kinderen zich hadden geregistreerd op de website van Kerk in Nood voor de gebedsactie ‘Eén miljoen kinderen bidden de Rozenkrans’, waren dat er 1.039.628 dit jaar. Omdat veel kinderen zonder registratie aan het evenement deelnamen, liggen de cijfers waarschijnlijk hoger.

Nationaal Heiligdom Onze-Lieve-Vrouw van Fatima, Zakopane, Polen.
Nationaal Heiligdom Onze-Lieve-Vrouw van Fatima, Zakopane, Polen

Polen, waar de gebedsactie van Kerk in Nood steeds populairder is geworden, had met 275.000 kinderen het hoogste aantal deelnemers op de site. Het gezamenlijke rozenkransgebed vond daar onder meer plaats met kleuters in het Nationale Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima in Zakopane. Dankzij online uitzendingen deden ook gezinnen, scholen en kinderen in ziekenhuizen mee. Tot de ‘top vijf’ landen die aan de gebedsactie deelnamen, behoren ook Slowakije (met ruim 156.000 biddende kinderen), de Filipijnen (ruim 136.000), het Verenigd Koninkrijk (ruim 77.000) en Brazilië (bijna 47.000).

Aangrijpende foto’s en e-mails van over de hele wereld die Kerk in Nood hebben bereikt, laten zien dat er op veel plaatsen aanzienlijk meer kinderen bij betrokken waren dan er op de website geregistreerd stonden. Alleen al vanuit DR Congo, waar slechts 1.300 kinderen zich op de website hadden geregistreerd, ontving Kerk in Nood berichten van ruim 80 scholen en kerkelijke instellingen waar samen de Rozenkrans werd gebeden. In drie van de scholen hebben al ruim 5.000 kinderen deelgenomen.

Ook deelname in veel crisisgebieden

Onder de 124 landen die aan de gebedsactie deelnamen, bevinden zich ook landen die verscheurd zijn door geweld, zoals Nigeria en Nicaragua, maar ook Oekraïne, dat sinds februari 2022 in oorlog is, en Israël en de Palestijnse gebieden, waar sinds begin oktober 2023 sprake is van ernstig geweld.

Bidden van de rozenkrans voor eenheid en vrede in het aartsbisdom Ivano-Frankivsk, Oekraïne
Bidden van de rozenkrans voor eenheid en vrede in het aartsbisdom Ivano-Frankivsk, Oekraïne

Naast het gebed speelden kinderen in sommige plaatsen, zoals Pakistan en India, ook Bijbelse taferelen na en ontwierpen ze creatief de kleurpagina’s van de website van Kerk in Nood.

“We zijn erg dankbaar voor de vele biddende kinderhanden over de hele wereld… Het is indrukwekkend om te zien hoeveel kinderen uit zoveel landen de voorspraak van Onze-Lieve-Vrouw voor vrede hebben gevraagd. De overweldigende deelname aan het gebedsinitiatief toont enerzijds de grote bezorgdheid en het verlangen naar vrede, en anderzijds ook de bereidheid van velen om voor vrede te bidden, zegt pater Anton Lässer, internationaal kerkelijk assistent van Kerk in Nood.

Kinderen in de parochie van Chak Jhumra, Pakistan
Kinderen in de parochie van Chak Jhumra, Pakistan

De bisschop emeritus van Leiria-Fatima, Antonio kardinaal Marto, die voorging bij het rozenkransgebed in het heiligdom in Fatima (Portugal), zei: “Wij zijn allen hierheen gekomen met de specifieke bedoeling om deze Rozenkrans tot Onze-Lieve-Vrouw te bidden om, door haar voorspraak, de gave van vrede te verkrijgen voor deze wereld die zich in oorlog bevindt, vooral in het land waar Jezus en Onze-Lieve-Vrouw wandelden, in Oekraïne en andere uitbraken van oorlog.”

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid