Beiroet: Noodhulp voor voedsel na ontploffing

De katholieke hulporganisatie Kerk in Nood stuurt na de kolossale explosie van 4 augustus 2020 met spoed 250.000 euro naar Beiroet.

Deze noodhulp zal gericht zijn op arme gezinnen die het zwaarst getroffen zijn door de ontploffing die het havengebied van de Libanese hoofdstad heeft verwoest. Minstens 100 mensen stierven en 4.000 anderen raakten gewond toen 2.750 ton ammoniumnitraat dat in een magazijn was opgeslagen explodeerde.

Vanuit Beiroet vertelde pater Raymond Abdo, een projectpartner van Kerk in Nood, dat “de explosie voelde als een atoombom met overal rode rook en enorme schade”.

Volgens pater Samer Nassif, expert van Kerk in Nood in Libanon, werd de christelijke zone van Beiroet “volledig vernield”, met minstens 10 kerken verwoest, 300.000 daklozen en vele anderen die lijden, hun bestaansmiddelen “volledig verwoest” door de ontploffing. Hij zei: “In één seconde werd er meer schade toegebracht aan de christelijke wijk van Beiroet dan in de lange jaren van de burgeroorlog. We moeten het vanaf de grond weer opbouwen.”

Paters Abdo en Nassif zeiden dat Libanon na de langlopende economische crisis en het coronavirus slecht toegerust is om de noodsituatie het hoofd te bieden en dringend internationale hulp nodig heeft voor de basisbehoeften van de bevolking.

In “een oproep tot de landen van de wereld” die op woensdag 5 augustus 2020 werd verzonden, zei de maronitische patriarch kardinaal Bechara Boutros Rai, president van de conferentie van patriarchen en katholieke bisschoppen van Libanon: “Beiroet is een verwoeste stad. Beiroet, de bruid van het Oosten en de vuurtoren van het Westen, is gewond. Het is een oorlogsscène – er heerst vernieling en verlatenheid in al haar straten, wijken en huizen.”

Pater Abdo beschreef hoe een zieke, oudere zuster in een klooster niet ver van zijn klooster door de ontploffing stierf aan haar verwondingen. De karmelietenpriester voegt eraan toe dat zij de enige was die niet in de eetzaal van het klooster was ten tijde van de explosie en dat, als de anderen in hun kamer waren geweest, velen ook zouden zijn overleden of ernstig gewond geraakt.

Kerk in Nood doet een oproep tot gebed voor de slachtoffers en hun families.

 

Door John Pontifex

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Name(Vereist)
Adres(Vereist)
U zal worden omgeleid naar een beveiligde betaalpagina om uw betaling te voltooien.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid