Zuid-Soedan: Vrede brengen zodat de vluchtelingen naar huis kunnen terugkeren

Mgr. Daniel Adwok Kur

27/06/2018 Leuven – “Een duurzame vrede zou het “grootste geschenk” zijn dat zou kunnen voortvloeien uit de langverwachte ontmoetingen tussen de president van Zuid-Soedan en de leider van de rebellen in het land, zodat talloze vluchtelingen eindelijk terug naar huis kunnen”, aldus een bisschop die zich om de migranten  bekommert.

Terwijl rapporten bevestigen dat 4 miljoen mensen door het conflict in Zuid-Soedan werden ontheemd, beschrijft Mgr. Daniel Adwok Kur, de hulpbisschop van Khartoem, de ontberingen waarmee de wanhopige vluchtelingen worden geconfronteerd. Ze hebben heel dringend nood aan voedsel, huisvesting en medische verzorging.

In een interview dat hij toestond aan de pauselijke stichting en katholieke hulporganisatie Kerk in Nood, lichtte Mgr. Adwok het pastoraal werk nader toe dat wordt uitgevoerd in de regio van Kosti, in het buurland Soedan, waar bijna 200.000 mensen verspreid over negen vluchtelingenkampen leven.

Hij verklaarde dat de vluchtelingen in Soedan en in andere buurlanden de gebeurtenissen die deze week in Khartoem, de hoofdstad van Soedan, plaatsvinden op de voet en met grote spanning volgen. Daar ontmoet de president van Zuid-Soedan, Salva Kiir, de leider van de rebellen Riek Machar, om gesprekken te voeren over een beëindiging van het aanslepende conflict en de totstandbrenging van een duurzame vrede in de jonge Afrikaanse natie.  Die bijeenkomst volgt op de mislukking van een eerste ontmoeting die afgelopen week in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba plaatsvond.

Toen de relaties tussen Salva Kiir en Riek Machar op het einde van 2013 werden verbroken, barstte in Zuid-Soedan het geweld in volle hevigheid los. Dit heeft minstens 50.000 dodelijke slachtoffers geëist, 4 miljoen mensen op de vlucht gejaagd en in verscheidene streken tot een hongersnood geleid.

Op de vredesonderhandelingen van afgelopen week in Addis Abeba ontmoetten de twee mannen elkaar voor het eerst in twee jaar opnieuw.

Bij het begin van de onderhandelingen verklaarde Mgr. Adwok: “De mensen in de vluchtelingenkampen moeten naar huis kunnen terugkeren en hun vernielde huizen opnieuw kunnen opbouwen“.

Ze kijken vol spanning uit naar de ontmoeting die in Khartoem plaatsvindt en zeggen dat vrede het grootste geschenk is waartoe de gesprekken zouden kunnen leiden.

Indien er opnieuw vrede zou heersen, zouden ze naar hun dorpen kunnen terugkeren en waardig kunnen leven, wat in de vluchtelingenkampen, met hun ontelbare problemen, niet mogelijk is.

De bisschop benadrukte dat de vluchtelingen in de regio van Kosti, aan de oevers van de Witte Nijl, ten zuiden van de Soedanese hoofdstad Khartoem, aan wie hij hulp bood dringend plasticzeilen nodig hadden en dat het voedsel gerantsoeneerd was, waardoor vele bewoners van de kampen aan ondervoeding leden.

Hij voegde eraan toe: “In de kampen is er onvoldoende voedsel beschikbaar. Sommige mensen krijgen amper één enkele maaltijd per dag”.

De bisschop zei verder nog dat sommige vluchtelingen erin slaagden om zelf in hun levensonderhoud te voorzien nadat ze van de Soedanese regering de toelating hadden gekregen om op de velden te werken.

ij wees er ook op dat de humanitaire hulpverlening die aan de kampen in zijn regio werd toegestaan afkomstig was van de Soedanese regering, die de internationale hulporganisaties nog altijd de toegang tot de vluchtelingen in de kampen bleef verbieden.

De bisschop benadrukte de kritieke situatie van nagenoeg 16.000 mensen die in de afgelopen jaren naar de kampen waren gekomen en die volgens hem “geen behoorlijk onderkomen hebben gekregen en dringend hulp nodig hebben”.

Mgr. Adwok bedankte Kerk in Nood  voor de ondersteuning die ze bood aan de drie zusters en de twee priesters die regelmatig pastoraal werk uitvoeren in de kampen, waar er vele christenen van verschillende geloofsgemeenschappen verblijven.

De katholieke hulporganisatie staat eveneens in voor christelijke opleidingsprogramma’s, organiseert een cursus ethiek en levert noodhulp, met inbegrip van voedselhulp, aan de meest behoeftige personen.

In 2017 heeft Kerk in Nood projecten in Soedan en in Zuid-Soedan met meer dan 1,4 miljoen euro ondersteund.

Door John Pontifex

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid