Wit-Rusland: Huis van de ware vrede in Mahiljow wacht op voltooiing.

09/08/2021 Leuven – “Dictaturen denken in plaats van het volk, ze laten het volk niet zelf denken” – aldus paus Franciscus tijdens een algemene audiëntie. De Kerk in Wit-Rusland heeft echter het denken niet opgegeven en roept voortdurend op tot vrede en dialoog.

Ook de pater claretijn Jerzy Wierzchowski, pastoor van de katholieke Sint-Antoniusparochie in Mahiljow, heeft het denken niet opgegeven. Hij denkt aan het heil van de gelovigen: dat de vrede in de harten van de mensen, in de gezinnen en in de geloofsgemeenschap begint; dat de gelovigen voor God kunnen samenkomen en de Eucharistie vieren; dat de waarheid alles overleeft.

Met meer dan 381.000 inwoners is Mahiljow de op twee na grootste stad in Wit-Rusland, gelegen in het oosten van het land, aan de oevers van de Dnjepr. Tot 1936 was de bevolking verdeeld tussen een derde orthodox, een derde katholiek en een derde joods. Tegenwoordig vormen katholieken er slechts een kleine minderheid.

Voor het huis van de vrede: Pater Jerzy leidt de eucharistische processie rond de ruwbouw. ©ACN

Al jarenlang zamelt pater Jerzy geld in voor de bouw van een kerk, waar de gelovigen de vrede van de ziel kunnen vinden. Hij hield vooral inzamelingen in zijn vroegere vaderland Polen. 13 jaar geleden ging de bouw van start, maar groeide langzamer dan de geloofsgemeenschap. Ondertussen moet de kerk 150 zitplaatsen tellen. In de voorlopige kapel worden op zondag nu al vier missen gevierd en in de kerk zullen het er nauwelijks minder zijn.

De werken zijn nu voor twee derde voltooid. De ruwbouw is klaar, het dak is geplaatst, maar geld voor verwarming, tegels, binnenbepleistering, vier vensters, vier deuren en voor het werk zelf ontbreekt. De coronacrisis heeft het echter onmogelijk gemaakt om te reizen en geld in te zamelen. Pater Jerzy kan niet meer naar Polen.

Zelf was hij met het virus besmet en hij herstelt slechts langzaam. Maar hij geeft niet op. De geloofsgemeenschap onderneemt bedevaarten. Voor hem blijft zonder bedelreizen alleen het gebed over. En toen dacht hij aan ons. Wij hebben hem in de afgelopen jaren regelmatig geholpen bij de bouw van een pastoraal centrum, een gaarkeuken, kleine woningen voor de priesters en een verdieping voor de drie zusters. Wij hebben hem 50.000 euro beloofd. Om ervoor te zorgen dat de ontmoetingsplaats met God, het huis van de vrede wordt voltooid.

 

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt. Mededeling op uw overschrijving: 439-01-19 Wit-Rusland

 

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid