Tsjaad: hulp voor de opleiding van zeven seminaristen

16/01/2024 Leuven – Het apostolisch vicariaat Mongo ligt in het oosten van Tsjaad en bedient een gebied van ruim een half miljoen vierkante kilometer. Zoals in heel dit land van West-Afrika bestaat de grote meerderheid van de plaatselijke bevolking uit moslims, terwijl christenen slechts een kleine minderheid vormen.

Dit uitgestrekte gebied is verdeeld in slechts zes parochies. De katholieke gelovigen worden bediend door iets meer dan een dozijn priesters, van wie de meesten echter geen inwoners van het land zijn en van wie er twee al ouder zijn dan 80 jaar.

Voor bisschop Philippe Abbo Chen, die zelf uit Tsjaad komt, is de vorming van plaatselijke priesters een topprioriteit. Het was voor hem dan ook een gelegenheid tot grote vreugde toen eerder dit jaar twee plaatselijke priesters werden gewijd. Daarnaast zijn er momenteel zeven jonge mannen uit zijn apostolisch vicariaat in opleiding voor het priesterschap. Ieder van hen moet echter een deel van zijn opleiding doorbrengen in de stad Sahr, zo’n 800 kilometer verderop, en een deel in de hoofdstad N’Djamena, 500 km verderop.

Het is niet verrassend dat het een enorme uitdaging is voor het apostolisch vicariaat van Mongo, met zijn kleine aantal zeer arme katholieke gelovigen, om de kosten van de opleiding van deze toekomstige priesters te dekken: reiskosten, studiekosten, accommodatie en alle andere benodigdheden, zoals voedsel, medische zorg, studiemateriaal, kleding, enz.

De gelovigen doen hun best om een bijdrage te leveren. “Ze hebben een speciale collecte gehouden voor de seminaristen”, vertelt de bisschop. “Maar gezien hun eigen armoede was dit heel weinig in verhouding tot de werkelijke kosten van deze opleiding.”

Daarom heeft hij zich nu tot Kerk in Nood gewend voor steun, en wij stellen voor om te helpen met een bijdrage van 4200 euro voor de opleiding van deze zeven jonge mannen die ernaar streven de roep van God te volgen. Dat is 600 euro per seminarist.

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid