Tentoonstelling ‘Het Laatste Avondmaal’

Erfgoedsite Abdij van Park en Kerk in Nood bieden tijdens het Dieric Bouts Festival 2023-2024 een verruimende blik op het meest iconische werk van deze laatmiddeleeuwse stadsschilder Dieric Bouts: ‘Het Laatste Avondmaal’.

Dieric Bouts, Het Laatste Avondmaal, detail van het centrale paneel

Het Laatste Avondmaal werd doorheen de kerkgeschiedenis op talrijke manieren afgebeeld. Dieric Bouts schilderde het (1464-1468) als altaarstuk voor de sacramentskapel van de Sint-Pieterskerk in Leuven in opdracht van het Broederschap van het Heilig Sacrament. Hiervoor werd hij bijgestaan door twee theologen van de KU Leuven.

Bouts’ werk toont heel wat verschillen met de latere versie (1495-1498) van de Italiaanse renaissancekunstenaar Leonardo da Vinci. Hiervan hangt een replica in de abdij van Tongerlo, waar Kerk in Nood in 1947 door pater Werenfried van Straaten (‘Spekpater’) opgericht werd.

Het Laatste Avondmaal is dan ook een drijfveer van onze internationale hulporganisatie Kerk in Nood. Zoals Jezus op die bewuste avond het brood brak en de wijn deelde, houdt Kerk in Nood het sacrament van de Eucharistie levend via misintenties voor arme priesters in de noodlijdende wereldkerk.

Ontdek tijdens een rondleiding in het secretariaat van Kerk in Nood hoe dit Bijbels tafereel wereldwijd door christelijke gemeenschappen uit onze projectlanden afgebeeld wordt. En laat u verder inspireren met een korte wandeling naar de historische refter met het barokke stucplafond van Het Laatste Avondmaal in het klooster van de Norbertijnen in de Abdij van Park.

Iedere werkdag geopend (ma-vr 9u00-16u30) vanaf vrijdag 22 september 2023 t.e.m. Witte Donderdag 28 maart 2024.

Rondleiding voor groepen op aanvraag
Duur: ca. 2,5 uur
Prijs: 15.00 € incl. abdijbezoek, koffie en taart
Gids op aanvraag.
Plaats: Abdij van Park (secretariaat Kerk in Nood en abdijklooster)

Voor meer informatie: 016/39.50.50 of info@kerkinnood.be

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Name(Vereist)
Adres(Vereist)
U zal worden omgeleid naar een beveiligde betaalpagina om uw betaling te voltooien.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid