Tentoonstelling ‘Het Laatste Avondmaal’

Ter gelegenheid van het Dieric Bouts Festival 2023-2024 te Leuven bieden erfgoedsite Abdij van Park en Kerk in Nood een verruimende blik op het meest iconische werk van de laatmiddeleeuwse stadsschilder Dieric Bouts: ‘Het Laatste Avondmaal’.

Deze tentoonstelling werd ter gelegenheid van Erfgoeddag op zondag 21 april 2024 en van ERFood (culinair erfgoedfestival Leuven) verlengd en uitgebreid naar hoe het thema ‘voedsel en gastvrijheid’ aan bod komt in Bijbelverhalen met de expo ‘Welkom aan tafel bij de Heer!’.

Dieric Bouts, Het Laatste Avondmaal, detail van het centrale paneel

Het Laatste Avondmaal werd doorheen de kerkgeschiedenis op talrijke manieren afgebeeld. Dieric Bouts schilderde het (1464-1468) als altaarstuk voor de sacramentskapel van de Sint-Pieterskerk in Leuven in opdracht van het Broederschap van het Heilig Sacrament. Hiervoor werd hij bijgestaan door twee theologen van de KU Leuven.

Bouts’ werk toont heel wat verschillen met de latere versie (1495-1498) van de Italiaanse renaissancekunstenaar Leonardo da Vinci. Hiervan hangt een replica in de abdij van Tongerlo, waar Kerk in Nood in 1947 door pater Werenfried van Straaten (‘Spekpater’) opgericht werd.

Op Witte Donderdag vieren wij het Laatste Avondmaal als teken van totale dienstbaarheid, maar het is ook het moment van de instelling van de Eucharistie en het priesterschap. Zoals Jezus op die avond het brood brak en de wijn deelde, houdt Kerk in Nood het sacrament van de Eucharistie levend via misintenties. Arme priesters in onze wereldkerk vieren de Eucharistie samen met mensen in nood.

Ontdek in het secretariaat van Kerk in Nood hoe dit bijbels tafereel wereldwijd door christelijke gemeenschappen uit onze projectlanden afgebeeld wordt. En laat je verder inspireren door een korte wandeling naar de historische refter van de Parkabdij van de norbertijnen met het barokke stucplafond van het Laatste Avondmaal.

Iedere werkdag geopend (ma-vr 9u00-16u30) t.e.m. 20 oktober 2024.

Rondleiding voor groepen (verenigingen en religieuze gemeenschappen) op aanvraag
Duur: ca. 2,5 uur
Prijs: 20.00 € incl. bezoek abdijrefter, gids, koffie en taart
Plaats: Abdij van Park (secretariaat Kerk in Nood en abdijrefter)

Voor meer informatie: 016/39.50.50 of info@kerkinnood.be

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid