Scholing voor Libanese kinderen

02/01/2023 Leuven – De economische crisis in Libanon heeft helaas grote gevolgen gehad voor de katholieke scholen van het land, die worstelen om te overleven. Schoolgeld wordt normaal gesproken deels betaald door gezinnen en deels door overheidssubsidies. Door de financiële ineenstorting van het land zijn ouders niet langer in staat schoolgeld te betalen en in sommige gevallen heeft de Libanese regering vier jaar lang niets betaald. Als gevolg daarvan bevinden scholen zich in een rampzalige financiële situatie. Ze kunnen hun leraren niet langer betalen. Het grote risico is dat ze gedwongen zullen worden te sluiten.

De leraren zullen vooral naar het buitenland emigreren, of ze nu naar Europa of naar de Golfstreek gaan, omdat ze de kwalificaties hebben om een baan in het buitenland te krijgen en een menswaardiger leven te leiden. De afgelopen maanden hebben meer dan 2000 leraren van het basisonderwijs en het middelbare onderwijs Libanon verlaten. Hun huidige salaris ligt tussen de 50 en 150 dollar per maand, afhankelijk van hun positie en locatie. Met dit salaris kunnen ze zichzelf en hun gezinnen niet onderhouden. In sommige gevallen zijn de verplaatsingskosten naar school om te werken hoger dan hun maandsalaris.

Het is bijgevolg een grote uitdaging geworden van de religieuze congregaties of bisdommen die deze scholen leiden om de middelen te vinden om ze te ondersteunen.

De school in Beit Habbaq die wordt geleid door de missiezusters van het Heilige Sacrament worstelt ook om zijn deuren open te houden. De school ligt in een dorp in de buurt van Jbeil en onderwijst 1420 kinderen. De zusters hebben ook een weeshuis voor 80 meisjes in de buurt van de school. In het verleden steunde het Ministerie van Onderwijs deze school met schoolgeld, maar de laatste betaling was 2 jaar geleden. De gezinnen van de leerlingen kunnen het zich niet veroorloven om voor school te betalen.

Daarom wil Kerk in Nood helpen door een deel van het schoolgeld te betalen voor gezinnen in nood, alsook de salarissen voor de leraren in dollars. Het gevraagde bedrag is 25.000 dollar voor de salarissen van 87 leraren en het maandelijkse schoolgeld van de 57 meest behoeftige leerlingen.

Dit project zal dus de last van de zusters verlichten door hen te helpen bij hun missie om deze leerlingen op te leiden en tegelijkertijd leraren weer de motivatie te geven om te onderwijzen, allemaal in een familiale sfeer. Op deze manier kunnen ze ook de families bedienen die in de dorpen rond Jbeil wonen en hun de Blijde Boodschap brengen. Het spirituele aspect van deze school is ook zeer ontwikkeld. De zusters proberen altijd de hoop die Jezus Christus gegeven heeft te verspreiden onder de leraren en leerlingen.

Moeder Maguy Adabashi, algemeen overste van de missiezusters, verklaart:
“Ons dringende verzoek aan u vandaag is om ons te helpen onze dienst en missie voort te zetten voor de meest behoeftige en arme leerlingen in deze christelijke regio van Libanon, die niet verder in staat zijn een opleiding te volgen als we hun die niet aanbieden. En daarbij rekenen we op Gods hulp en op jullie steun. In deze moeilijke omstandigheden proberen we onze mensen de hoop te geven dat zelfs de Heer Jezus in zijn leven op aarde een pijnlijke periode had doorgemaakt en dat alleen Zijn geloof en trouw aan Zijn liefde voor de Vader hem in staat stelden verleidingen te overwinnen.”

(21) Christmas Campaign 2022: LEBANON – Education for Lebanese children – YouTube

Deze video maakt deel uit van de internationale kerstcampagne 2022 van Kerk in Nood in het teken van Syrië en Libanon, en toont hoe de missiezusters van een school in Libanon de hoop van Jezus proberen te verspreiden onder de leraren en de leerlingen. Om te voorkomen dat ze moeten sluiten, helpt Kerk in Nood het schoolgeld te betalen voor behoeftige gezinnen alsook de salarissen van de leraren. Met een totaal van iets meer dan 1 miljoen euro breidt deze steun zich uit naar 10 andere projecten die 94 christelijke scholen omvatten in Libanon tijdens het academiejaar 2022-2023.

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 326-07-59 Libanon

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Name(Vereist)
Adres(Vereist)
U zal worden omgeleid naar een beveiligde betaalpagina om uw betaling te voltooien.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid