Oekraïne: Zusters van Sint Jozef: Onze kloosters zijn vluchtelingencentra geworden

Miljoenen mensen hebben hun huizen moeten ontvluchten om zichzelf en hun kinderen te redden. Zij hebben de regio’s in het oosten en zuiden van Oekraïne verlaten en zijn op weg gegaan naar het westen. Volgens recente cijfers van de UNHCR zijn bijna vier miljoen mensen de grens overgestoken naar buurlanden, maar meer dan zes miljoen mensen zouden ontheemd zijn in het land zelf.

“Er slapen mensen in elke hoek van het klooster, zowel in bedden als op matrassen op de vloer. Ze zijn erg dankbaar voor de mogelijkheid om zich te wassen, warme maaltijden te eten en wat rust te krijgen. Sommigen hebben meerdere dagen in kelders of schuilkelders doorgebracht”, zegt zuster Tobiasza, een zuster van de Congregatie van de Heilige Jozef, in een gesprek met Kerk in Nood, die net een speciaal hulppakket heeft goedgekeurd voor zusters van alle religieuze ordes van de Latijnse ritus die dit liefdadige en gastvrije werk doen in het aartsbisdom Lviv.

“Wij helpen de vluchtelingen en de lokale bevolking die zich in moeilijke situaties bevinden als gevolg van de oorlog”, legt de zuster uit. De zusters van Sint Jozef hebben in hun klooster in Lviv een doorgangsplaats voor vluchtelingen ingericht, waar vluchtelingen kunnen uitrusten en op krachten kunnen komen. De zusters helpen ook bij het leggen van contacten en het zoeken naar gezinnen die vluchtelingen kunnen opvangen op andere plaatsen, meestal in Polen. Tenslotte coördineren zij de chauffeurs om de gezinnen te vervoeren, waarvan vele bestaan uit moeders met hun kinderen.

Of ze nu groot of klein zijn, elk huis of klooster van de orde is een toevluchtsoord geworden voor de meest behoeftigen: “In een van onze andere kloosters, in de stad Stryi, hebben de zusters een kamer ingericht voor een gezin van twee kinderen en een grootmoeder. Met de hulp van lokale en buitenlandse weldoeners zijn ze erin geslaagd een wasmachine, een koelkast, bedden, enzovoort aan te schaffen. Alle basisbehoeften om te kunnen leven. Een van de jongens is ziek en heeft speciale zorg en voedsel nodig”, legt zuster Tobiaszca uit.

Omdat de hulp van Kerk in Nood ten goede komt aan alle zusters in het aartsbisdom Lviv, schreef zuster Edita Duszczak, voorzitster van de vereniging van katholieke vrouwencongregaties van de Latijnse ritus in Oekraïne, ons om te zeggen: “In naam van alle religieuze zusters van het aartsbisdom Lviv spreek ik mijn grote dankbaarheid uit voor de hulp die u ons tot nu toe hebt geboden; en daarom durven wij opnieuw om steun te vragen, om te kunnen dienen en helpen in deze moeilijke tijd van oorlog in Oekraïne”.

 

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Name(Vereist)
Adres(Vereist)
U zal worden omgeleid naar een beveiligde betaalpagina om uw betaling te voltooien.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid