Jongerenbijeenkomsten in het Mariaheiligdom Bilshivtsi in Oekraïne

23/08/2021 Leuven – Oekraïne stond al voor de pandemie voor vele uitdagingen. Zeventig jaar communisme heeft een negatieve stempel op de samenleving gedrukt. Corruptie, gebrek aan vooruitzichten, de economische crisis en de oorlog in het oosten van het land leiden ertoe dat vooral jongere en goed opgeleide mensen het land verlaten. De pandemie heeft de ontberingen nog verergerd.

Het is vooral belangrijk om het geloof van de jeugd te versterken. Door de lange periode van atheïstisch onderwijs, zijn veel mensen gedesoriënteerd. Velen zochten hulp in waarzeggerij of astrologie, bijvoorbeeld. Toch kan worden vastgesteld dat vooral veel jongeren op zoek zijn naar God.

De Heilige Mis tijdens de oecumenische jongerenontmoeting in Bilshivtsi. ©ACN

Om jongeren te helpen hun leven goed vorm te geven en Gods aanwezigheid in hun leven te herkennen, organiseren de franciscanen jaarlijks (nu al voor de 19de keer) een jongerenbijeenkomst in het West-Oekraïense Mariaheiligdom Bilshivtsi. Het heiligdom met de miraculeuze beeltenis van Onze-Lieve-Vrouw werd gesticht in 1624. In de Sovjettijd werd de kerk ontheiligd en gesloten. Sinds de heropening van de bedevaartskerk in 2001, wordt het heiligdom verzorgd door de franciscanen. Vandaag de dag is het weer een bestemming voor vele pelgrims.

De franciscaanse jongerenontmoeting wordt voorafgegaan door een pelgrimstocht te voet, waarbij de jongeren vanuit zes verschillende plaatsen al biddend en zingend naar Bilshivtsi lopen. Gebed, catechese en de Heilige Mis staan op het programma, evenals toneelstukken, films en vrolijke samenkomsten. Er is ook de mogelijkheid tot biecht en geestelijke begeleiding. Iedereen is uitgenodigd, niet alleen katholieke jongeren. Dit jaar is het thema van de bijeenkomst vergeving en verzoening.

De franciscanen hebben ons gevraagd hen te helpen om de technische uitrusting te verbeteren. Er zijn bijvoorbeeld luidsprekers nodig. Zij hebben ons ook om hulp gevraagd voor de huisvesting van de jonge pelgrims. Legt u bij voor de nodige 5000 euro?

 

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 438-00-49 Oekraïne

 

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Name(Vereist)
Adres(Vereist)
U zal worden omgeleid naar een beveiligde betaalpagina om uw betaling te voltooien.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid