Malawi: Een dorpskapel voor de St. Jozefparochie van Mathotho

16/08/2021 Leuven – De parochie van St. Jozef van Mathotho is een buitenpost van de parochie van Nkhate. Het is gelegen in het zuiden van Malawi in het bisdom Chikwawa in een afgelegen en onderontwikkeld gebied in het heuvelland. De mensen die in Mathotho wonen zijn arm, maar hun geloof is sterk. 900 katholieke gezinnen behoren tot de parochie.

De katholieken van Mathotho hebben altijd een vurig verlangen gehad om hun eigen plaats van eredienst te hebben. De reis naar Nkhate, de zetel van de parochie, is lang: de gelovigen moeten 20 km lopen om de zondagsmis bij te wonen. Alleen sterke, gezonde volwassenen zijn in staat deze afstand te lopen. Voor de minder sterke vrouwen en mannen, de ouderen, de zwangere vrouwen, de kinderen en voor velen die lichamelijk toch al hard moeten werken om te overleven, is deze weg te ver.

Zo bouwden de gelovigen al in 1970 de eerste kapel in hun dorp. Die was gemaakt van modder en bedekt met gras. Aangezien deze materialen niet erg bestendig zijn, moest deze kapel om de twee of drie jaar worden gerenoveerd. In 1980 bouwde men een bakstenen kapel, maar ook hiervoor gebruikte men materialen die plaatselijk voorhanden waren en de constructie is niet erg solide. Intussen vertonen de muren scheuren en sijpelt er water naar binnen tijdens het regenseizoen. De schade is in de loop van de tijd toegenomen en de laatste twee jaar is het gebouw onbruikbaar geworden. Trouwens, het was toch te klein voor de groeiende gemeenschap.

Nu vinden de diensten en gebedsbijeenkomsten buiten onder een boom plaats. In het regenseizoen met zijn stortregens is het echter niet mogelijk om buiten bijeen te komen, en over het algemeen is het geen bevredigende toestand. Zo’n levendige kerkgemeenschap heeft een plaats van aanbidding nodig. De gelovigen zijn bezorgd omdat zij niet in staat zijn uit eigen middelen een kerk te bouwen.

Priester Samson met de parochianen op de fundering van de nieuwe dorpskerk. ©ACN

Daarom heeft pastoor Samson Kayuni zich tot ons gewend en om hulp gevraagd, zowel materiële steun als onze gebeden. Hij schrijft: “Wanneer wij zondags opstaan om naar de Mis te gaan om onze dag te heiligen, laten wij dan in gebed denken aan de gelovigen die dat niet kunnen doen, omdat er geen beschutte plaats is waar zij kunnen samenkomen om te bidden”.

Hij hoopt op grote veranderingen als het gebedshuis eenmaal gebouwd is: “We verwachten dat veel zielen zich door Jezus tot God zullen bekeren en dat er ook sociale ontwikkeling zal zijn, zoals uitroeiing van immoraliteit en armoede, zodat er een vreedzame gemeenschap zal ontstaan. Kortom, het heil van vele zielen is het uiteindelijke nut en doel van het bestaan van de Kerk in de wereld”.

De gelovigen zullen met hun arbeid bijdragen, zodat de kerk kan gebouwd worden. Zij zullen ook bijdragen aan het benodigde zand. Kerk in Nood heeft 11.900 euro toegezegd.

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 135-01-19 Malawi

 

Naast het hierboven genoemde project steunt Kerk in Nood al jaren veel andere instellingen en gemeenschappen die gewijd zijn aan Sint-Jozef. 150 jaar geleden werd de heilige Jozef uitgeroepen tot patroon van de katholieke Kerk, Gods grote familie. Daarom kondigde paus Franciscus via zijn apostolische brief ‘Patris corde’ op 8 december 2020 het jaar af van de Heilige Jozef, die met het “hart van een vader” Gods kinderen beschermt in moeilijke tijden. Volgens dit pauselijke initiatief roept ook Kerk in Nood op om zich in dit Sint-Jozefjaar te laten inspireren door deze heilige en om te bidden voor zijn vaderlijke bescherming tijdens de feestdagen, vieringen en devoties die tot 8 december 2021 aan hem worden gewijd.

 

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Name(Vereist)
Adres(Vereist)
U zal worden omgeleid naar een beveiligde betaalpagina om uw betaling te voltooien.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid