Libanon: Ze rekenen op onze hulp, zowel geestelijk als financieel…

Interview met Reinhard Backes, projectverantwoordelijke Midden-Oosten van Kerk in Nood, na zijn bezoek aan Libanon van 7 tot 16 september
naar aanleiding van de explosie in Beiroet.

 

Wat is de situatie in Libanon?
De bevolking van Libanon – vooral de christenen, omdat hun wijk het zwaarst getroffen is door de explosie – heeft het zwaar te verduren. Daar zijn verschillende redenen voor: Ten eerste, de nationale munt daalt dagelijks als gevolg van de financiële crisis die vorig jaar begon. Ten tweede, de schade is verwoestend en dat geldt ook voor honderdduizenden mensen die hun huis hebben verloren. Ten derde, de politieke crisis, een mengeling van corruptie, despotisme, onwetendheid, incompetentie en de externe invloed van buitenlandse mogendheden, verlamt het volk en het land.

Wat was het doel van uw bezoek?
Het doel was om ons een overzicht te geven van de situatie en te verduidelijken hoe Kerk in Nood de komende maanden ondersteuning kan bieden. We bezochten 23 plaatsen – kerken, kloosters en andere kerkgebouwen – die zwaar beschadigd zijn door de explosie. En we hebben gesprekken gevoerd met zeven (aarts)bisschoppen van verschillende riten en kerkgemeenschappen alsook met de nuntius in Beiroet, aartsbisschop Joseph Spiteri.

Welk moment van de reis maakte het meeste indruk?
De ontmoeting met jonge katholieken die vastbesloten zijn niet op te geven! Ze hebben allemaal vrienden verloren in de explosie en kennen mensen die niets meer hebben. Het was echt indrukwekkend om zoveel mensen, vooral jonge mensen, voorbeeldig en bereid te zien om de zwaarst getroffenen van de explosie te helpen; hoe ze de straten schoonmaken, enz. Het was ook zeer ontroerend om arme gezinnen – Libanezen en Syrische vluchtelingen – in Beiroet en Zahlé te bezoeken.

Kunt u ons een voorbeeld geven van iets dat indruk op u heeft gemaakt?
De ontmoeting met Georges, vader van vier kinderen, die Libanon moest verlaten en naar Dubai moest vliegen, omdat hij zijn familie in Libanon niet meer financieel kan onderhouden. Dat was hartverscheurend.

Wat was de boodschap van onze partners?
De Libanese christenen zijn vrijgevig, maar dit is te veel voor hen alleen. Het land maakt al jaren een ernstige economische achteruitgang door en zelfs vóór de explosie streden de mensen al om te overleven. Ze rekenen op ons om hen te helpen – zowel geestelijk als financieel.

Waarom zou Kerk in Nood Libanon steunen?
Libanon is het laatste land in het Midden-Oosten met een aanzienlijke christelijke bevolking. Het is ook een toevluchtsoord geworden voor christenen uit andere landen in het Midden-Oosten, zoals Syrië en Irak. Libanese christenen worden zeer gerespecteerd in de samenleving en christelijke scholen worden door mensen van alle geloofsovertuigingen zeer gewaardeerd. Ze vormen een brug tussen de verschillende groepen in het land. Door de verslechtering van de politieke en financiële situatie in de afgelopen jaren hebben veel christenen het er echter over om het land te verlaten – zij het met een zwaar hart. Het is de plicht van Kerk in Nood om hun nieuwe hoop te geven, een perspectief om in dit mooie land te blijven. En de Kerk, die een centraal element in hun leven is, moet door onze inspanningen worden versterkt.

Wat zijn de volgende stappen van Kerk in Nood?
We bereiden een hulppakket van twee miljoen euro voor. Het eerste doel is om door te gaan met het herstellen van de gebouwen die beschermd moeten worden tegen het begin van de winter. Het gaat hierbij vooral om het vervangen van daken, deuren en ramen in kloosters, kerken en enkele zalen of kerkelijke gebouwen. Een ingenieur, die al een grote hulp is geweest bij onze bouwprojecten in Irak, vergezelde me naar Beiroet en kon ter plaatse met de architecten en ingenieurs praten. Dit was zeer nuttig en uiterst belangrijk.

Wie worden onze partners ter plaatse?
Onze partners zijn bisschoppen, priesters en zusters wier religieuze gebouwen door de explosie zijn beschadigd. De Maronietenkerk is de grootste van de wijk, maar ook veel gebouwen van de andere riten (bijvoorbeeld de Grieks-katholieke en Latijnse riten) en de orthodoxe kerk zijn beschadigd; ook zij zullen onze hulp nodig hebben.

 

Door Maria Lozano

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid