Libanon: vorming van 56 seminaristen aan het seminarie van Ghazir

03/01/2024 Leuven – Het seminarie-college van Ghazir, opgericht in 1843 door Franse jezuïeten, bracht later de Universiteit van Sint-Jozef in Beiroet voort. Tegenwoordig is het Ghazir-seminarie exclusief voor de Maronitische Kerk. Het verwelkomt seminaristen uit bijna alle bisdommen van het patriarchale grondgebied, evenals diakens tijdens hun half jaar vorming. Het bereidt de meerderheid van de toekomstige priesters voor de Maronitische Kerk voor.

Voor dit nieuwe schooljaar 2023-2024 zijn er 56 seminaristen en zeven priesters zijn verantwoordelijk voor hun opleiding. Helaas neemt hun aantal af. In 2020 waren dat er 80 en in 2019 120. Deze veranderingen houden vooral verband met de economische situatie, die jongeren dwingt het land te verlaten.

Naast academische studies biedt het seminarie aan de seminaristen en de priesters verschillende sessies voor menselijke vorming, psychologische opvolging, taalcursussen en vervolmakingscursussen in het Arabisch. Dit is een cruciaal onderdeel van een complete en menselijke vorming voor toekomstige herders.

Het seminarie biedt ook een reeks missie-activiteiten op twee woensdagen per maand (bezoeken aan ziekenhuizen, bejaardentehuizen, gevangenissen, mensen met geestelijke/lichamelijke problemen, enz.) en twee weken missies in een Libanese regio in de zomer.

Financiële moeilijkheden

Pater Pierre Jabbour, die de financiën van het seminarie beheert, zegt: “Net als alle Libanezen worden wij zeer zwaar getroffen door de economische crisis waar Libanon doorheen gaat (hyperinflatie; depreciatie van het Libanese pond; faillissement van de staat; stijging van de prijs van basisbehoeften, brandstof, boeken en tijdschriften).” Naast deze rampzalige economische situatie wordt het seminarie, dat geld bij de banken had gedeponeerd, hiervan verstoken vanwege beperkingen en financiële maatregelen die steeds belangrijker worden.

“Na vier jaar crisis hebben we geleerd veel te sparen en het budget voor voedsel, activiteiten en andere zaken te verlagen. Dankzij uw hulp hebben we een systeem van zonnepanelen kunnen installeren, waardoor we onze jaarlijkse brandstofrekening hebben kunnen verlagen. Helaas zijn al die kostenbesparingen niet voldoende om de hogere collegegelden voor cursussen aan de universiteit te dekken en zijn we niet in staat de academische experten te betalen die cursussen, vormingen en psychologische en spirituele begeleiding geven in ons seminarie.

De groeiende financiële last stelt ook beperkingen aan alle missionaire en culturele activiteiten.

Net als vorig jaar is Kerk in Nood van plan het seminarie financieel te ondersteunen door een deel van de missie- en vormingskosten, het collegegeld en het vervoer voor 56 seminaristen te dekken.

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid