Libanon: Opleidingssteun voor zeven toekomstige priesters

18/01/2021 Leuven – Libanon was het enige land in het Midden-Oosten met een christelijke meerderheid. Vandaag de dag maken christenen echter slechts 34 procent van de totale bevolking uit. Van de jongeren onder de 25 jaar is zelfs maar een kwart christen. De emigratie houdt niet op. Al tijdens de burgeroorlog tussen 1975 en 1990 verlieten 700.000 christenen het land. De dramatische economische en politieke crisis die het land teistert en de zware explosie in augustus 2020 die een deel van de hoofdstad Beiroet verwoestte, waaronder een christelijke woonwijk, versterken deze trend.

In het aartsbisdom Baalbek is de situatie nog moeilijker. Hier maken christenen nauwelijks vijf procent van de bevolking uit. In deze arme regio, waar de situatie onzeker is vanwege de nabijheid van de Syrische grens, zijn de mensen bang. Degenen die de kans hebben het land te verlaten en hun fortuin te zoeken in Canada of Australië vertrekken en velen gaan op z’n minst naar Beiroet. Alleen een sterke Kerk, die in staat is haar gelovigen geestelijk, pastoraal, sociaal en economisch te ondersteunen, kan de massale uittocht een halt toeroepen. Goed opgeleide jonge priesters spelen hierin een sleutelrol.

Aartsbisschop Hanna Rahme van Baalbek is verheugd dat zeven jonge mannen uit zijn aartsbisdom zich momenteel voorbereiden op de priesterwijding. Nu al helpen ze actief in parochies, bijvoorbeeld in het jeugdwerk en de catechese. De aartsbisschop schrijft aan Kerk in Nood: “De jonge mannen zijn ontvankelijk voor de zendingsgeest. Ze willen de Kerk dienen, of dat nu in Libanon is, in een zendingsland of waar veel emigranten zijn. Ze willen ‘priesters voor de eeuwigheid’ worden. Wij danken God voor de jonge roepingen die het bisdom al met apostolische ijver dienen”.

Kerk in Nood wil de vorming van de zeven seminaristen ondersteunen met in totaal 10.000 euro.

 

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 326-04-79 Libanon

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid