Kirgizië: misintenties voor vier priesters

16/11/2021 Leuven – Kirgizië is een van de Centraal-Aziatische republieken die in het zuidoosten een grens deelt met China. In 1991, na de ineenstorting van de Sovjet-Unie, werd Kirgizië onafhankelijk. Een groot deel van het land is bergachtig en de lange winters brengen bitterkoude temperaturen tot min 40°C, sneeuwstormen en lawines met zich mee.

Het grondgebied van Kirgizië beslaat ongeveer 200.000 km² en telt 6,3 miljoen inwoners die tot verschillende etnische en religieuze groepen behoren. Meer dan 75% van de bevolking praktiseert de islam en hoewel de meeste Kirgizische moslims over het algemeen tolerant zijn, zijn er de laatste tijd tekenen van toenemende radicalisering onder de jongere generatie. Een vijfde van de bevolking is Russisch-orthodox en de resterende 5% behoort tot andere godsdiensten, waaronder het katholicisme, of geen godsdienst.

De enkele honderden katholieken in het land leven sterk verspreid in kleine minderheden. De meesten hebben Oekraïense, Poolse of Duitse voorouders, maar er zijn ook Koreaanse en Russische katholieken.

Er zijn drie gevestigde parochies en een twintigtal kleinere gemeenschappen waar de gelovigen samenkomen. Vaak gaat het echter om slechts één katholiek gezin in een dorp, kilometers ver van andere katholieken verwijderd. De priesters werken heel hard om zelfs deze geïsoleerde en afgelegen gelovigen te dienen. Momenteel zijn alle priesters en zusters afkomstig uit het buitenland en tot nu toe zijn er geen plaatselijke roepingen geweest. De pandemie heeft de zaken nog ingewikkelder gemaakt, omdat sommige van deze buitenlandse missionarissen niet naar Kirgizië hebben kunnen terugkeren en nu in hun eigen land vastzitten. De vier priesters die momenteel in Kirgizië wonen, zijn wanhopig afhankelijk van externe steun.

Kerk in Nood is vastbesloten om deze vier priesters in Kirgizië te steunen en stelt voor om hen het komende jaar misintenties te sturen ter waarde van 4000 euro.

 

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 307-04-masses Kirgizië

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Name(Vereist)
Adres(Vereist)
U zal worden omgeleid naar een beveiligde betaalpagina om uw betaling te voltooien.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid