Kerk in Nood viert op 11 juni voor het eerst ‘Dag van de Weldoeners’

De katholieke hulporganisatie en pauselijke stichting Kerk in Nood voert haar eerste ‘Dag van de Weldoeners’ in. Vanaf nu zal deze dag elk jaar gevierd worden op het feest van het Heilig Hart van Jezus, dat in 2021 valt op vrijdag 11 juni. Kerk in Nood en haar projectpartners over de hele wereld vieren op deze dag de Heilige Mis en bidden voor de intenties van alle weldoeners die de liefdadigheid via haar 23 nationale secretariaten wereldwijd ondersteunen.

“Hoewel de meesten onder u liever onopgemerkt blijven en op geen enkele manier zulke dank verwachten, is het voor ons en onze lijdende broeders en zusters van groot belang om u persoonlijk onze dankbaarheid te tonen”, schrijft pater Martin Barta, de geestelijke assistent van Kerk in Nood, in een brief aan alle weldoeners van de internationale organisatie. “We hebben het feest van het Heilig Hart van Jezus gekozen voor deze dag van de weldoeners, omdat uw vrijgevigheid zijn oorsprong en kracht heeft in de navolging van de genadige liefde van het goddelijke hart.”

In 2020 steunden meer dan 365.000 weldoeners uit 23 landen actief de liefdadigheid. De stichting ontvangt geen kerkbelasting of overheidsgeld en financiert haar werk volledig door giften. Het aantal weldoeners steeg in 2020 met 8% ten opzichte van 2019. Op deze manier kon Kerk in Nood haar hulp aan noodlijdende christenen in 138 landen tijdens de pandemie voortzetten en zelfs intensiveren.

Maar vanaf het begin was Kerk in Nood niet alleen een fondsenwervende liefdadigheidsorganisatie, maar ook een gebedsgemeenschap. Deze verbondenheid is ook zichtbaar op de “Dag van de Weldoeners”: Eucharistie betekent dankzegging. “Daarom hebben talloze bisschoppen, rectors van seminaries, religieuze orden en priesters uit Afrika, Azië, Oost-Europa en Latijns-Amerika zich ertoe verbonden om op het Hoogfeest van het Heilig Hart van Jezus te bidden voor de weldoeners van de Kerk in Nood en om de Heilige Mis voor hen te vieren.”

Een van hen is bisschop Zenildo Luiz Pereira da Silva uit Borba in het Braziliaanse Amazonegebied. Hij schrijft: “Op de dag van de weldoeners ervaren we twee gevoelens: dankbaarheid en verbondenheid. Dankbaarheid voor alle steun die we hebben ontvangen, want zonder Kerk in Nood konden we ons werk van evangelisatie niet uitvoeren. En een dag om te bidden voor de weldoeners die vrede en solidariteit bevorderen.”

Bisschop Jaime Uriel Sanabria Arias van het apostolische vicariaat van San Andrés y Providencia schrijft ons vanuit Colombia. De regio die onder zijn verantwoordelijkheid valt begint zich pas te herstellen van de schade veroorzaakt door de orkanen die de eilanden in november 2020 hebben getroffen. “Beste weldoeners, uw hulp heeft ons in staat gesteld om de priesters te steunen die op hun beurt het geloof van de christelijke gemeenschappen hebben gesteund, vooral om te voorkomen dat ze het eucharistische Brood moesten missen. Dankzij uw hulp herstellen we ook de gebouwen die door de orkaan zijn verwoest, zoals kerken en parochiehuizen, kostbare plekken voor ons werk van evangelisatie. Wees er zeker van, beste weldoeners, dat uw grootmoedigheid vruchten heeft afgeworpen. Ons vicariaat zal op 11 juni speciaal voor jullie bidden en de Eucharistie vieren”.

De arme clarissen van Antsirabe in Madagaskar hebben ons bij deze gelegenheid ook een ontroerende brief gestuurd. “Op deze dag van de weldoeners willen we onze oprechte dank uitspreken voor de hulp die ons leven hier heeft veranderd. In 2018 waren we echt in financiële problemen en konden we ons niet eens elektriciteit of voedsel veroorloven. Jullie waren onze redding, een ware vriend tot wie we ons in nood konden wenden! Vorig jaar (2020) en ook dit jaar (2021) hebben jullie weer wonderen verricht in ons leven door ons te helpen om zelf in onze behoeften te voorzien. Uw bijdrage aan de opbouw van ons spiritueel centrum is van groot belang voor onze toekomst. De inkomsten afkomstig van gasten die het centrum gebruiken, helpen ons om minstens een deel van onze dagelijkse levenskosten te dekken. U hebt ons geholpen een nieuw hoofdstuk in onze geschiedenis te openen. Dankzij u zijn we op weg naar een toekomst met meer zekerheid.”

Door Maria Lozano

 

Op vrijdag 11 juni 2021 om 11u15 vindt een extra Eucharistieviering plaats in de kapel van Kerk in Nood op het Hoogfeest van het Heilig Hart van Jezus om de ‘Dag van de Weldoeners’, een initiatief van Kerk in Nood internationaal, te vieren.

Samen met alle medewerkers van Kerk in Nood wereldwijd bidden we op die dag voor onze weldoeners. We zijn hen dankbaar om het rotsvaste geloof in Vader, Zoon en Heilige Geest, maar ook dankbaar om hun vertrouwen in onze hulporganisatie.

De directeur en medewerkers van Kerk in Nood België/Luxemburg

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Name(Vereist)
Adres(Vereist)
U zal worden omgeleid naar een beveiligde betaalpagina om uw betaling te voltooien.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid