Een nieuw noodhulpplan voor de door Covid-19 getroffen Syrische christenen

Als antwoord op de aanhoudende dramatische situatie van de christenen in Syrië heeft Kerk in Nood een nieuw hulpplan ontwikkeld om gezinnen van uiteenlopende geloofsovertuigingen – katholiek, orthodox en evangelisch – te ondersteunen. Het noodplan zal in totaal 20.550 gezinnen ten goede komen. Wegens de beschermingsmaatregelen die werden ingevoerd om de coronapandemie onder controle te krijgen, bijvoorbeeld de sluiting van winkels en scholen en het verbod op verkeer tussen de diverse steden en dorpen, heeft de financiële situatie van de lokale Kerken in Syrië haar grenzen bereikt.

“Elk gezin zal een eenmalige toelage van 25 euro krijgen, zodat ze levensmiddelen en hygiëneartikelen kunnen kopen om zich tegen het coronavirus te beschermen. Dit kan wel weinig lijken, maar het vertegenwoordigt bijna de helft van het maandelijks inkomen van een Syrisch gezin en is dan ook levensnoodzakelijk. Deze noodhulp zal bij vele mensen terechtkomen. Ze moet echter zonder dralen in de praktijk worden omgezet vooraleer de pandemie zich over het hele land uitbreidt”, aldus Thomas Heine-Geldern, uitvoerend president van Kerk in Nood internationaal.

Het programma, dat meer dan een half miljoen euro vertegenwoordigt, is in zeven deelprojecten onderverdeeld om de ondersteuning volgens geografische criteria te kunnen organiseren. Tot de begunstigden behoren onder andere mensen uit steden die door de oorlog werden vernield – 6.190 gezinnen uit Aleppo en 7.680 uit Homs – maar ook 400 gezinnen uit Al-Hassakeh en Al-Qamishli in het noordoosten van Syrië, het centrum van de oorlogshandelingen op dit ogenblik.

“Wij ondersteunen nog altijd meer dan honderd – kleine en grote – projecten in Syrië. De omvang van enkele van die projecten is wegens de pandemie op dit moment beperkt, maar vele projecten lopen ook gewoon door, bijvoorbeeld ons project ‘Drop of Milk’, dat honderden zuigelingen, peuters en kleuters voorziet van een levensnoodzakelijk melkrantsoen. Ondanks alles denken wij dat dit nieuwe hulpprogramma een belangrijk signaal is dat onze broeders en zusters moed zal geven en hen troost en financiële steun zal bieden,” verklaart Thomas Heine-Geldern.

Vele mensen in Syrië zijn door de oorlog en de economische sancties aan het einde van hun krachten. Nu moeten ze nog een nieuwe vijand bekampen: het coronavirus. “We willen de christenen in Syrië niet alleen laten,” benadrukt de president van de hulporganisatie.

In de inmiddels negen jaar durende burgeroorlog hebben de Syrische christenen erg geleden. Voor 2011 waren discriminerende handelingen tegen christenen zeldzaam en emigratie heel beperkt. Tegenwoordig voelen de christenen zich als tweederangsburgers die door de regering in de steek worden gelaten en door andere burgers worden gediscrimineerd. Hun eigendom werd in de oorlog vernield, geplunderd of duidelijk onder de prijs verkocht. Velen hebben hun werk verloren. Wegens de sancties en de grenssluitingen is het voor buitenlandse hulp zeer moeilijk om in het land binnen te geraken. Daarenboven is het banksysteem in het buurland Libanon, dat een deel van het systeem heeft rechtgehouden, wegens de politieke en sociale crisis en door de coronapandemie ineengestort. De inflatie in het land is enorm hoog.

Door Maria Lozano

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid