Bisschop van Odessa: “In deze oorlog zijn beide volkeren slachtoffers.”

Volgens de rooms-katholieke bisschop van Odessa, Stanislaw Shyrokoradyuk, is de desinformatie van de Russische bevolking een van de oorzaken van de invasie in Oekraïne: “Wij Oekraïners zijn het slachtoffer van de oorlog; het Russische volk is het slachtoffer van propaganda.” De bisschop sprak afgelopen dinsdag op een conferentie in het internationale hoofdkwartier van de katholieke liefdadigheidsorganisatie Kerk in Nood.

29.03.2022, Online ontmoeting met bisschop Stanislav Szyrokoradiuk, O.F.M., bisschop van het bisdom Odessa-Simferopol (Oekraïne), ter gelegenheid van de jaarlijkse directeursvergadering 2022 in het hoofdkwartier van Aid to the Curch in Need in Königstein (Duitsland).

Volgens bisschop Shyrokoradiuk was de oorlog “geen conflict tussen onze twee volkeren”. Maar, zo zei hij, de inwoners van Rusland hebben geen toegang tot volledige informatie; velen van hen “steunen daarom de Russische regering”. Dit, zei hij, wakkerde de agressie verder aan. “Ik hoop dat hun ogen geopend zullen worden, zodat er vrede kan komen,” verklaarde Shyrokoradiuk.
“Ga door op het pad van de vrijheid, ook al is het een kruispunt voor ons allemaal.”
Wat het verdere perspectief voor Oekraïne betreft, benadrukte de bisschop dat er voor zijn land geen alternatief is voor onafhankelijkheid, vrijheid en oriëntatie op Europa. “Dit is het pad dat we gekozen hebben. Wij willen op deze weg voortgaan, ook al is het voor ons allen een kruisweg.”

Zijn bisschopsstad Odessa bevindt zich momenteel in het “epicentrum van de oorlog”, verklaarde de bisschop. Elke dag zijn er luchtalarmen en aanvallen: “Zoveel ruïnes, zoveel tranen, zoveel bloed in ons land.” In Oekraïne zijn in de eerste maand van de oorlog honderden kinderen gedood en ernstig gewond geraakt, zei hij. “Kinderen hebben handen of voeten verloren door beschietingen; het is verschrikkelijk!” De haven van Odessa is momenteel geblokkeerd; het Oekraïense leger is er echter in geslaagd de opmars van de Russische marine terug te dringen, zei hij.

De situatie in de twee andere noordoostelijke havensteden, Kherson en Mykolaiv, is zeer gespannen. Kherson is nu volledig bezet; in Mykolayiv heeft het Russische leger zich verder teruggetrokken, maar er zijn dagelijks luchtaanvallen. In de nacht van 28 op 29 maart werd een gebouw van de katholieke parochie bij een aanval verwoest, zo meldde de bisschop: “Toch willen veel mensen in Mykolaiv blijven, dat is mijn grote zorg. Ook alle priesters bleven in de omstreden gebieden, zei hij. “De priesters gaan van dorp naar dorp om hulpgoederen naar de mensen te brengen. Ze doen zeer toegewijd werk, hoewel het erg gevaarlijk is.”

Humanitaire voorraden grotendeels veilig gesteld

Nu de zeeroute is afgesneden, heeft het bisdom Odessa-Simferopol zijn eigen vervoer georganiseerd om voedsel en medicijnen uit Lviv in West-Oekraïne op te halen, vaak met gevaar voor eigen leven. Lviv is het centrale distributiepunt voor goederen die uit Polen en andere westerse landen komen.

Distributie van humanitaire hulp in het bisdom Odessa

Het humanitaire aanbod in de regio Odessa is momenteel grotendeels gewaarborgd, verklaarde de bisschop: “Wij helpen ongeacht godsdienst of nationaliteit – in Odessa wonen mensen uit 120 landen”. De samenwerking met de andere christelijke denominaties bij de hulpverlening aan de noodlijdende bevolking verloopt zeer goed, ook met de Oekraïense orthodoxe Kerk en de protestanten.

Kerk in Nood is ook een belangrijke pijler.

De hulporganisatie was niet alleen de eerste die haar steun aanbood, maar heeft ook toegezegd extra voertuigen te financieren om ervoor te zorgen dat mensen in afgelegen dorpen kunnen worden bevoorraad. “Wij zijn zeer ontroerd door de solidariteit,” benadrukte bisschop Shyrokoradjuk.
Al met al blijven de mensen in het oorlogsgebied bij elkaar; er is zelfs optimisme, merkt de bisschop op: “De mensen hebben hun gevoel voor humor niet verloren en proberen de positieve kant van het leven te zien. Dat is Odessa!”

Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne lanceerde Kerk in Nood een noodhulppakket ter waarde van 1,3 miljoen euro. Meer projecthulp is momenteel onderweg. De steun gaat naar priesters en religieuzen die werken in parochies, vluchtelingencentra, weeshuizen en bejaardentehuizen in het hele land.

 

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid