Albanië: Online ontmoeting met de heiligen voor jonge lezers

31/08/2020 Leuven – “De heiligen, onze broeders en zusters, hielden van Jezus en Zijn leven. Word vrienden en zij zullen je door het leven vergezellen.” Met dit korte voorwoord vat paus Franciscus het boek ‘Online met heiligen’ samen. Het is een multimediaboek. Het kan in gedrukte vorm of op het scherm worden gelezen, op de computer of op de smartphone. Het is altijd online toegankelijk. Het advies van de heiligen over alle levensdomeinen van mode tot geloof, van roeping tot relatie, van gebed tot twijfel, is inderdaad een gids doorheen het leven. Meer dan 100 heiligen van verschillende leeftijden en uit verscheidene landen geven op basis van hun levenservaring zowel beknopte als diepgaande antwoorden op interessante vragen over het moderne leven.

Kerklerares Edith Stein stelde de vraag: “Hoe kan ik weten of God echt bestaat?” En Moeder Teresa werd gevraagd: “Is een lang gebed geen tijdverspilling?” De heilige Perpetua en Felicitas onderzoeken de vraag of er een katholieke manier bestaat om zich te kleden, Sint-Cecilia of moderne muziek slecht is en Sint-Ignatius van Loyola of een katholiek tatoeages en piercings mag dragen. Thomas More stelt de vraag of christenen altijd de wetten van hun land moeten volgen, of politici een godgevallig leven kunnen leiden, en Martin van Tours of de verspilling van voedsel en water echt zo erg is. De heilige Jeanne d’Arc zegt waarom je als soldaat ook heilig kunt worden en Petrus, de eerste paus, waarom ook heiligen zondaars zijn. De heilige Jozef legt uit hoe christenen met stress kunnen omgaan.

Het is een boek dat ook jongeren die ver van de Kerk staan, doet nadenken. Zo’n 200 vragen die jongeren tegenwoordig kunnen hebben, worden beantwoord in de virtuele ontmoetingen met de heiligen aller tijden. Het boek heeft een voorganger, ‘Twitteren met GOD’, geschreven door dezelfde auteur, priester Michel Remery. Deze Nederlandse priester heeft een rijke ervaring op het gebied van evangelisatie door middel van moderne media en jongerenpastoraal. Het boek is al beschikbaar in zeven talen (Engels, Frans, Spaans, Italiaans, Portugees, Roemeens en Zweeds). Nu moet het ook worden vertaald en gedrukt in het Albanees voor pastorale jeugdzorg.

In Albanië, de ‘eerste atheïstische staat ter wereld’ met wrede vervolging van christenen tijdens het communistische tijdperk tot 1990, komt het christelijke leven weer op gang. Een derde van de 3,4 miljoen Albanezen is christen. De bisdommen zijn arm. De aartsbisschop van Shkodra vraagt ondersteuning voor vertaling, drukwerk en websites. We beloofden 9.500 euro – heel reëel, niet virtueel, vertrouwend op uw vrijgevigheid.

 

 

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 432-00-89 Albanië

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid