Zuster Nabila in Gaza diepbedroefd over bombardement op haar school

Het lot en het lijden van de christelijke gemeenschap in Gaza worden elke dag intenser

Een maand na het begin van de huidige oorlog in het Heilig Land zijn de gevolgen voor de kleine christelijke gemeenschap in Gaza verschrikkelijk te noemen. Volgens een projectpartner van de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood die verantwoordelijk is voor de Gazastrook, zijn de huizen van ten minste 53 christelijke gezinnen volledig verwoest en zijn de meeste gebouwen van christelijke instellingen beschadigd door de luchtaanvallen.

Bijzonder ontmoedigend was het verlies van de katholieke school van de Zusters van de Heilige Rozenkrans, een instelling die een symbool was geworden van zowel de christelijke aanwezigheid in Gaza als het werk van de Latijns-katholieke Kerk op het gebied van onderwijs. De school ligt in de wijk Tal Al Hawa, een van de drie gebieden van Gaza waar het grootste deel van de christelijke bevolking woont en die de afgelopen twee weken zwaar getroffen is door de luchtaanvallen.

Op zaterdag 4 november ontving zuster Nabila Saleh, een zuster van de Heilige Rozenkrans die directrice van de school was, het trieste nieuws dat het gebouw getroffen was. “Ik ben er diepbedroefd over”, meldt ze in een bericht aan Kerk in Nood. De grote buitenspeelplaats is beschadigd, net als de nabijgelegen infrastructuur, één van de gebouwen is ingestort.

Een paar dagen later kon ze ter plaatse een kort bezoek brengen en enkele foto’s maken van de verwoesting. Kerk in Nood had onlangs een hulpproject voor de school goedgekeurd, dat om voor de hand liggende redenen niet meer door zal gaan.* “Alles is verwoest. Het is heel triest”, zei ze.

Gelukkig waren de gebouwen enkele dagen na het begin van de oorlog door de zusters ontruimd. Sindsdien wonen de twee zusters van de Heilige Rozenkrans in de parochie van de Heilige Familie, in een andere wijk van Gaza Stad, waar een kerk, een klooster en een kleine school zijn.

Daar helpen ze vijf andere zusters en een priester met de zorg voor 750 ontheemde christenen, waaronder 100 kinderen en 70 mensen met speciale behoeften. “De bewaker die op de school paste, was een paar dagen vóór de bombardementen ook vertrokken. Sommige leerlingen zijn hier bij ons en voor zover we weten is er niemand gedood, God zij dank”, bevestigt zuster Nabila.

De missie van de zusters: christenen helpen in Gaza

De school van de Zusters van de Heilige Rozenkrans was een baken van hoop voor de gemeenschap in Gaza. De school werd opgericht in 2000 en begon met 160 leerlingen, maar in 2023 bood de school al onderwijs aan 1.250 leerlingen, zowel christenen als moslims. Het was één van de grootste scholen in Gaza die onderwijs van hoge kwaliteit bood aan arme gemeenschappen.

In een eerder interview met Kerk in Nood, enkele weken voor het begin van dit laatste conflict, had zuster Nabila uitgelegd dat “onze aanwezigheid hier zowel een uitdaging als een dienst is, omdat het aantal christenen erg klein is. Er zijn veel obstakels, maar het is onze plicht om de hele gemeenschap te dienen, zonder onderscheid. Ons hoofddoel is om christenen in hun thuisland te versterken. Het is erg belangrijk voor ons om te dienen op het gebied van onderwijs voor jongeren.”

19 gebedshuizen aangevallen

Een ander emblematisch christelijk gebouw dat schade heeft opgelopen, is het Orthodox Cultureel Centrum. “Het centrum, dat na twaalf jaar hard werken werd gebouwd, werd volledig verwoest”, zei een projectpartner van Kerk in Nood die verbonden is aan het Latijnse patriarchaat. Er wordt ook gevreesd dat het katholieke centrum St. Thomas Aquinas, dat eveneens in de wijk Tal Al Hawa ligt, beschadigd is door de luchtaanvallen, hoewel dit nog niet bevestigd is. “Het is op dit moment te gevaarlijk om het te gaan controleren”, aldus een lokale bron.

Volgens een verklaring van het orthodoxe patriarchaat van Jeruzalem zijn er in de eerste drie weken van het conflict 19 gebedshuizen, waaronder moskeeën en kerken, aangevallen in Gaza. “In tijden van crisis en tegenspoed wenden we ons tot de woorden van Psalm 34, 18 : ‘De Heer is dicht bij de gebrokenen van hart en redt hen die verbrijzeld zijn van geest.’ We bidden voor vrede, gerechtigheid en een snel einde aan het lijden in Gaza”, zei het patriarchaat in zijn verklaring.

“We kunnen de mensen niet in de steek laten”

Ondanks het bevel aan alle burgers in Gaza om naar het zuiden te evacueren, benadrukte zuster Nabila opnieuw haar besluit om tot het einde bij de gemeenschap in de parochie te blijven. Met kinderen, ouderen, mensen met een handicap en zieken onder hun hoede zou het logistiek onmogelijk voor hen zijn om te verhuizen, legt ze uit. “We zullen onze mensen niet achterlaten. Wij zijn hier om hen te begeleiden, we kunnen ze onmogelijk in de steek laten”, bevestigde ze nogmaals in haar laatste contacten. Sinds dinsdagavond 7 november heeft Kerk in Nood het contact met zuster Nabila verloren.

De meerderheid van de christenen die in Gaza zijn gebleven, schuilen in de Latijnse parochie van de Heilige Familie of in de orthodoxe kerk van Sint-Porphyrius. Volgens bronnen bij het Latijnse Patriarchaat hebben ze slechts genoeg voorraden voor iets meer dan een week, en wordt water ook een ernstig probleem: “Ze vallen terug op traditionele systemen van waterzuivering. Ze hebben bijna geen toegang tot elektriciteit omdat de generator maar ongeveer drie uur per dag werkt.”

“De gevechten komen steeds dichterbij. Maar zonder een humanitaire wapenstilstand kan er geen evacuatie plaatsvinden, omdat de mensen erg bang zijn; ze horen over bombardementen in andere gebieden in de Gazastrook. Bovendien zijn de hongersnood en het gebrek aan water en onderdak ook in die andere gebieden verschrikkelijk”, aldus de bron.

* Cf. onze gedrukte nieuwsbrief ‘Echo der Liefde’ 8/2023.

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid