Zomerkampen in Syrië

08/01/2024 Leuven – Gezien de economische crisis waren veel parochies van plan hun pastorale zomeractiviteiten en zomerkampen af te gelasten of te beperken, of verwachtten ze dat veel gezinnen niet zouden deelnemen. De meeste gezinnen kunnen het zich niet langer veroorloven om de reis, het verblijf en het eten van hun kinderen te betalen, en helaas behoren deze uitgaven tot de laatste prioriteiten. Deze situatie is zeer schadelijk omdat deze kinderen en jongeren dringend een tijdje weg willen uit hun dagelijks leven. Ze moeten de oorlog, het geweld, de economische moeilijkheden, de tekortkomingen vergeten, anderen in vertrouwen nemen en bidden. Veel van deze jonge mensen hebben verschrikkelijke situaties meegemaakt en hebben behoefte om hun batterijen op te laden, maar ook om getroost te worden.

Een grote prioriteit voor Kerk in Nood

De steun aan alle jeugdbijeenkomsten en groepen zoals scouts, zomerkampen, pelgrimstochten en retraites is een grote prioriteit van de focus van Kerk in Nood op het versterken van de christenen in het Midden-Oosten. De jeugd is de toekomst en de aantallen zijn geslonken. Als het christendom wil gedijen in zijn geboorteplaats, moeten wij aandacht geven aan de jeugd die verlangt naar een levend geloof, naar hoop en naar gemeenschap. Aan hun geestelijke behoeften en het gevoel erbij te horen wordt voldaan wanneer zij kennis en activiteiten verzamelen en uitwisselen, waardoor het gevoel van broederschap en eenheid in Christus ontstaat. Deze ervaringen, verpakt in gebed, versterken hun besluit om te blijven en te groeien voor het welzijn van iedereen.

Zomeractiviteiten

Dit project steunt 11.557 jonge mensen in 60 pastorale zomeractiviteiten uit alle parochies in het Melkitisch-katholieke bisdom Damascus en het omliggende platteland.
Het gaat onder meer om activiteiten zoals catechismus, scouts en religieuze koren, voor kinderen en jongeren. Voor elke activiteit is er een priester die de spirituele activiteiten begeleidt.
De meeste activiteiten zullen naar de dorpen van Wadi al-Nasara gaan, inclusief de kloosters, of naar de gebieden die geschikt zijn om te kamperen.

Binnen de kampen is er ruimte om voor alle aspecten van het kind te zorgen:

  • het fysieke aspect door het beoefenen van allerlei sporten,
  • het culturele en cognitieve aspect door het uitwisselen van discussies op verschillende vlakken,
  • het psychologische aspect door het spelen en het ontladen van wat er in hen zit, vooral de druk die ze thuis dagelijks ervaren als gevolg van de oorlogseffecten in Syrië,
  • en het allerbelangrijkste: het spirituele aspect door gebed, meditatie en spirituele begeleiding met de priester die hen vergezelt tijdens het kamp, met het uitleggen van verzen uit de Bijbel en het uitwisselen van religieuze discussies die kinderen dichter bij het ware begrip van het christelijk leven brengen.

“Het helpen van kinderen en jongeren om met de Kerk op kamp te gaan, is een belangrijk onderdeel van hun verbinding met elkaar, met hun Kerk en met hun thuisland.” (Archimandriet George Jbeil)

Het project dekt een groot deel van de basisuitgaven: voedsel, transport en accommodatie.

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid