Sri Lanka: renovatie en uitbreiding van een kapel voor plantagearbeiders

26/09/2022 Leuven – De parochie van Maliboda Daraniyagala bestaat uit 53 katholieke gezinnen die als dagloners werken op de theeplantages in de regio. Net als hun veelal hindoeïstische collega’s, komen zij oorspronkelijk uit India. Ze verdienen heel weinig op de plantages en leven in benauwde omstandigheden. Er is maar één toilet voor twaalf gezinnen. De meesten van hen kunnen zelfs niet dromen van een schoolopleiding. Zodra een kind groot genoeg is om bij de theebladeren te kunnen, wordt het ook naar de plantages gestuurd om te werken. Op regenachtige dagen heeft de hele familie geen werk en dus geen loon. De Kerk zorgt hier voor het welzijn van zowel christenen als mensen van andere geloofsovertuigingen en staat de mensen bij in hun noden.

Vervallen toestand van de kapel in Noory

Voor katholieke gezinnen is het geloof erg belangrijk. “Zij getuigen van de Liefde van Christus en leven in harmonie met elkaar,” getuigt pater Sanjeewa Peiris, die ons om hulp vraagt als vertegenwoordiger van het bisdom Ratnapura, omdat de gemeenschap op dit moment geen plaats heeft om samen te komen. In de jaren 1950 kreeg de katholieke Kerk toestemming om een gebouw op de plantage, dat oorspronkelijk voor andere doeleinden was gebouwd, als kapel te gebruiken. Sindsdien doet het dienst als gebedshuis. Intussen verkeert het in een vervallen toestand als gevolg van de hevige regens. De oudste parochiaan meldt dat het nooit is hersteld. Volgens deskundigen is de kapel niet meer bruikbaar, vooral op regendagen, omdat zij elk moment kan instorten.

Het is pijnlijk voor de gelovigen om het zonder de Heilige Mis, catechese, devoties en andere bijeenkomsten te moeten stellen. Ze willen dat hun kapel weer gebruikt kan worden, maar er zijn uitgebreide renovatiewerkzaamheden nodig. Het dak moet worden vernieuwd, er moeten betonnen pijlers worden geplaatst en de houten delen en de elektrische installaties moeten worden vervangen. Bovendien moet het gebouw worden uitgebreid, omdat het te weinig ruimte biedt. De leiding van de plantage is akkoord gegaan, maar de pandemie deed de prijzen sterk stijgen. De gelovigen hebben al geld ingezameld, maar het geld is niet genoeg. Zij hebben echter beloofd met hun arbeid aan de bouw bij te dragen. Kerk in Nood wil graag helpen met 10.150 euro, zodat de gelovigen binnenkort weer bijeen kunnen komen voor gebed in hun kapel.

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 312-01-19 Sri Lanka

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid