Peru – Succesverhaal: een dorpskapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Fatima

04/06/2024 Leuven – De parochie van het Heilig Hart in Calzada in Peru omvat 34 landelijke parochiegemeenschappen, verspreid langs de oevers van de Rio Mayo. De afstanden zijn groot. Het dorp Los Angeles is een van de belangrijkste dorpen in de parochie, met ongeveer 700 inwoners, van wie 70 procent katholiek is. Het kost de pastoor ongeveer 75 minuten om over de onverharde wegen vanaf het centrum van de parochie naar het dorp te rijden. En hij moet ook met een vlot de rivier oversteken.

Het dorp had een eigen kapel, die meer dan 40 jaar oud was. Het bestond echter alleen uit klei, hout en riet en was bovendien erg klein. De kapel had in de loop van de tijd schade opgelopen, had gaten in het dak en dreigde uiteindelijk in te storten door een aardbeving in 2021 die scheuren in de muren veroorzaakte.

Voor de gelovigen, die hun kapel niet meer konden gebruiken, was de reis naar de parochiekerk nog te ver en daarom wilden ze een eenvoudige, maar waardige nieuwe kapel bouwen voor het vieren van de Heilige Mis, voor gebed en catechese. De gemeenschap is zeer actief: er is een jeugdkoor, de mensen biechten regelmatig en ontvangen zo vaak mogelijk de Heilige Communie. Elke dag bidden ze de Rozenkrans en hebben ze een grote liefde en toewijding voor Onze-Lieve-Vrouw van Fatima, aan wie hun kapel is opgedragen.

Om hun droom van een nieuwe kapel waar te maken, zamelden de gelovigen geld in en organiseerden ze een tombola, maar aangezien de mensen arm zijn, was het geld niet genoeg. Dus vroeg de priester Kerk in Nood om hulp en dankzij de vrijgevigheid van onze weldoeners konden we hen 17.000 euro schenken.

De mannen van het dorp hielpen met de bouwwerkzaamheden en de vrouwen zorgden voor voedsel voor de bouwvakkers. Nu is er een nieuwe kapel gebouwd en ook ingewijd. De vreugde is groot! De gelovigen houden de kapel schoon en zamelen geld in via de collecte om te voorzien in kaarsen en andere zaken die nodig zijn voor de liturgie en om de elektriciteitskosten te dekken. Dit is echt ‘hun’ kapel, een gebouw waarvoor ze graag veel offers hebben gebracht. Het is voor hen belangrijk dat het ‘hart’ van hun gemeenschap in een passende en mooie staat wordt gehouden.

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid