Oekraïne: renovatie van het geplunderd seminarie van Vorzel

Het seminarie van Vorzel in het aartsbisdom Kiev-Zjytomyr werd beschadigd en geplunderd tijdens aanvallen van het Russische leger vlak na de invasie van Oekraïne die op 24 februari begon. Het gaat in september weer open. Kerk in Nood kondigde aan dat zij de kosten van de wederopbouw van het gebouw en de aankoop van de gestolen uitrusting en meubilair voor haar rekening zal nemen. Het besluit werd genomen na een bezoek aan het seminarie door vertegenwoordigers van Kerk in Nood en een ontmoeting met de rector van het seminarie, priester Ruslan Mykhalkiv.

Vorzel ligt op slechts 30 km van de hoofdstad en werd samen met andere nabijgelegen voorsteden, zoals Bucha, Irpin, Hostomel en Borodianka, middelpunt van het conflict. De 25 seminaristen die in het gebouw studeerden en woonden, verlieten het op 25 februari nadat zij vernomen hadden dat de Russen het nabijgelegen vliegveld in handen hadden gekregen en Vorzel binnentrokken. Samen met hun rector, pater Mykhalkiv, en de rest van het personeel vonden zij eerst onderdak in een nabijgelegen dorp en daarna in een ander seminarie in het centrum van het land.

Rector Ruslan Mykhalkiv

“We hoorden al snel van plaatselijke bewoners die in Vorzel waren gebleven, dat het seminarie geplunderd en verwoest was. Behalve de schade die door twee raketten was aangericht, hebben Russische troepen het gebouw half maart geplunderd. Getuigen zeggen dat de soldaten twee nachten in het gebouw hebben doorgebracht,” vertelt rector Mykhalkiv.

“De kamers van de seminaristen werden geplunderd en ze namen liturgische voorwerpen mee, waaronder een kelk die geschonken was door de heilige Johannes Paulus II toen hij in 2001 Oekraïne bezocht,” besluit priester Mykhalviv. Daarna kwamen ook de lokale inwoners en namen de rest mee, wat volgens de rector begrijpelijk is, omdat ze niets te eten hadden.

Begin april keerden enkele seminaristen, de rector en priester Igor Skomarovsky, geestelijk assistent aan het seminarie en pastoor van de plaatselijke parochie, terug naar het seminarie. “Wij hebben het seminarie opnieuw geopend in de hoop de studie- en opleidingsactiviteiten in september te kunnen hervatten. Ondertussen helpen we de mensen in het gebied door voedsel uit te delen. Op een dag kwamen er bijna 1.000 mensen aan. De situatie zal verbeteren wanneer het sociale leven weer op gang komt, met de heropening van winkels en fabrieken,” legt de rector uit.

Er is echter nog steeds reden om onzeker te zijn over de toekomst, niet alleen vanwege de oorlog, maar ook omdat de geschatte kosten voor het herstel van de schade aan het seminarie meer dan 150.000 euro bedragen. Daarom heeft Kerk in Nood, die de plaats heeft bezocht, besloten de kosten van de renovatie van het seminarie op zich te nemen en aldus aanzienlijke steun te verlenen.

“Sinds het begin van de oorlog geven wij onze volledige steun aan de plaatselijke Kerk van beide ritussen, Latijns en Grieks-katholiek. Eerst met noodhulp in de oorlogsgebieden en voor de vluchtelingen in het westen van het land. Dankzij onze weldoeners hebben wij transportkosten, voertuigen en de buitengewone activiteiten van priesters en religieuzen in de getroffen gebieden gefinancierd. Bovendien hebben wij in een tweede fase de parochies en kloosters in Oekraïne geholpen die hun deuren voor de vluchtelingen openden, door hen materiële en geestelijke steun te verlenen. In een derde fase willen wij de schade zoveel mogelijk herstellen. Een van de pijlers van Kerk in Nood in Oekraïne is al tientallen jaren het helpen van Oekraïense seminaristen. Daarom is de wederopbouw van Vorzel een prioriteit voor onze organisatie,” voegt Magda Kaczmarek eraan toe.

De eerste werkzaamheden voor het herstel van stromend water, elektriciteit en gas, die ook werden beschadigd, zijn reeds aan de gang. “We zullen Kerk in Nood zeer dankbaar zijn wanneer we onze seminaristen in september laten terugkeren,” zegt de rector.

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid