Mozambique: terroristen slaan weer toe in het noorden

Terwijl de nieuwe bisschop van Pemba een beroep doet op de wereld om de situatie te gedenken die meer dan 4.000 doden en 800.000 ontheemden heeft veroorzaakt, belooft Kerk in Nood een nieuw noodhulpprogramma voor de ontheemden op te zetten.

Terroristen hebben opnieuw toegeslagen in de regio in het noorden van Mozambique (Cabo Delgado) waarbij een nog onbekend aantal mensen werd vermoord, vrouwen en kinderen werden ontvoerd en ten minste 10.000 mensen op de vlucht gingen. Hierdoor kwam het aantal ontheemden op meer dan 800.000 te staan.

De laatste aanslagen vonden plaats in de districten Ancuabe en Chiure na bijna een maand van relatieve rust. Het lijkt veranderingen te bevestigen in de modus operandi van de terreurgroep, die zichzelf de Mozambikaanse provincie van de Islamitische Staat noemt.

De terroristen begonnen hun aanvallen in oktober 2017 met grootschalige offensieven, waarbij steden in de provincie Cabo Delgado werden ingenomen. Ze hebben nu echter de neiging om in kleine groepen toe te slaan, waardoor het gemakkelijker is om te infiltreren en kleine dorpen en gehuchten aan te vallen.

“We bevinden ons in een periode van grote verwarring met nieuwe aanvallen die zich verspreiden in de zuidelijke regio van het bisdom. Dit veroorzaakt veel paniek en onzekerheid. Dank u voor uw hulp,” zei de huidige bisschop van Pemba, António Juliasse Sandramo in zijn laatste bericht aan Kerk in Nood.

De regering heeft de militaire aanwezigheid in het gebied opgevoerd en biedt bescherming aan konvooien langs de hoofdwegen, maar plaatselijke getuigen die anoniem wensten te blijven, vertelden Kerk in Nood dat er ook bij het leger slachtoffers zijn. “Er zijn niet alleen burgers onthoofd, maar ook militairen. We vinden het erg moeilijk om preciezere informatie te krijgen,” zei de bron.

Bisschop Juliasse Sandramo, die eind mei werd gewijd, roept de wereld op om het lot van de Mozambikanen niet te vergeten. “Cabo Delgado heeft nog steeds te kampen met terrorisme en heeft de aanwezigheid van de hele wereld nodig, zowel met humanitaire hulp, maar ook door het zoeken naar globale oplossingen. Op deze manier kan Mozambique stabiliteit, vrede en vooruitgang vinden,” vertelde de bisschop aan Kerk in Nood.

“Sommige parochies zijn praktisch verwoest en priesters leven in moeilijke situaties, omdat zij hun missies met lege handen hebben moeten verlaten. Kinderen, bejaarden en anderen zijn in nood en wij kunnen de situatie niet alleen aan.” Op sommige plaatsen werden missionarissen geadviseerd te vertrekken naar veiliger gebieden.

“Ik vraag de wereld om Cabo Delgado niet te vergeten,” voegt hij eraan toe.

Kerk in Nood verbindt zich tot nieuwe hulp

Mozambique is een overwegend christelijk land, behalve in het noorden waar moslims een meerderheid zijn. Een groot aantal ontheemden is geen christen. Toch is de Kerk, zelfs in een minderheidssituatie, een baken van hulp en stabiliteit geweest voor allen die door het geweld in de noordelijke regio’s werden getroffen.

“Parochies en religieuze gemeenschappen blijven plaatsen van hulp. Zij zijn aanwezig wanneer mensen aankomen, verwelkomen hen, bieden hen voedsel, onderdak, geestelijke bijstand en psychosociale steun,” legt bisschop António Juliasse uit.

De nieuwe bisschop van Pemba is zeer dankbaar voor de hulp van Kerk in Nood, die de gelegenheid heeft aangegrepen om zowel informatie over de crisis te verspreiden als onmiddellijke hulp te bieden. Over de goedkeuring van verdere hulp aan vluchtelingen zei hij: “Hoewel de militaire interventie enige hoop heeft gewekt voor de terugkeer van mensen naar hun plaatsen van herkomst, blijft dit een zeer verre realiteit”.

“Kerk in Nood is een zeer goede vriend van Cabo Delgado, Mozambique en Afrika. Het heeft zoveel hulp geboden en dankzij deze hulp kunnen wij als Kerk ook ons werk doen. Zo konden we dichter bij onze kudde komen en een instrument van evangelisatie zijn. Ik wil iedereen bedanken die helpt, zodat Kerk in Nood mensen in nood over de hele wereld kan helpen. Moge God al haar weldoeners zegenen,” zei hij.

Kerk in Nood draagt bij aan pastorale, materiële en psychosociale hulpprojecten voor degenen die hun huizen hebben moeten ontvluchten en levert materiaal voor de bouw van gemeenschapscentra en huizen om mensen opnieuw te huisvesten. Tenslotte werden er voertuigen aangekocht voor de missionarissen die met de ontheemden werken.

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid