Kerk in Nood helpt Syrische en Libanese jongeren de vreugde van de WJD te ervaren.

Omdat financiële en logistieke problemen het voor de meeste Libanese en Syrische christenen bijna onmogelijk maken om naar Lissabon te gaan voor de Wereldjongerendagen (WJD), zijn er lokale initiatieven aan de gang om deelnemers een zo goed mogelijke ervaring te bieden.

Dit jaar financiert Kerk in Nood lokale evenementen in Syrië en Libanon, die gelijktijdig met de WJD in Lissabon plaatsvinden, om ervoor te zorgen dat zij op zijn minst een deel van de ervaring van zo’n initiatief kunnen meemaken.

“De meeste jonge Libanezen kunnen niet naar Portugal reizen om deel te nemen aan de WJD, vanwege de vele problemen waar het land mee te maken heeft”, zegt Roy Jreich, van de jongerenafdeling van de Assemblee van Katholieke Bisschoppen en Patriarchen van Libanon (APECL), verwijzend naar de stijgende inflatie en de politieke instabiliteit, waardoor Beiroet al jaren geen functionerende regering meer heeft. “Wij geloven dat dit evenement essentieel is om jongeren uit verschillende regio’s samen te brengen, hen spirituele kennis bij te brengen en hen bewust te maken van hun rol als toekomstige leiders van deze natie.”

“Dit evenement symboliseert optimisme, continuïteit en vreugde, samen met onvergetelijke ervaringen die de jongeren in staat zullen stellen om de missie van de Kerk voort te zetten en zich op verschillende manieren te ontwikkelen”, voegt Jreich toe.

Er worden meer dan 1.000 jongeren verwacht op de bijeenkomst op de Libanonberg, die gelijktijdig plaatsvindt met de ontmoeting van paus Franciscus met de jongeren in Lissabon, en die is opgezet om het traditionele concept van de internationale WJD zo dicht mogelijk te benaderen, met een Via Crucis, aanbidding, catechesesessies en workshops, evenals een grote slotmis die zal worden voorgegaan door de Maronitische patriarch kardinaal Bechara Boutros Rai.

“Jonge Libanese katholieken hebben te kampen met armoede, werkloosheid en lijden onder de ineenstorting van het politieke systeem in hun land. Vandaag de dag verlaten de meeste jonge katholieken die afstuderen aan de universiteit onmiddellijk het land. Ons doel met dit project is niet alleen om de verschillende katholieke riten – Maronitisch, Melkitisch, Syrisch, Armeens, Chaldeeuws en Latijns – te verenigen, maar ook om jonge mensen aan te moedigen terwijl ze moeilijke beslissingen nemen en hun toekomst uitstippelen in een land dat uit elkaar valt”, zegt Xavier Bisits, die de projecten van Kerk in Nood in Libanon en Syrië coördineert.

Eerste WJD-evenement in Syrië
De bijeenkomst vindt plaats in Saidnaya, dat Xavier Bisits beschrijft als “een van de belangrijkste christelijke bedevaartsoorden in Syrië, al meer dan 1500 jaar”, en de thuisbasis van het Saidnaya-klooster, een belangrijk christelijk bedevaartsoord gewijd aan de Maagd Maria.

“Gezien de vele jihadistische aanvallen op Saidnaya tijdens de burgeroorlog, is het feit dat dit evenement kan plaatsvinden een klein wonder. Het wordt zelfs het eerste nationale evenement van deze omvang voor Syrische jongeren in de geschiedenis.”

Het doel van het project is om minstens 50 christenen samen te brengen als vertegenwoordigers van elk gouvernement in Syrië om deel te nemen aan gebedsgroepen, vormingssessies, animatie en liturgische vieringen. Het evenement vindt plaats tussen 2 en 5 augustus.

“De meerderheid van de Syriërs zou er alleen maar van kunnen dromen om naar een evenement als de WJD te kunnen reizen. Het zou voor de meeste Syrische jongeren onmogelijk zijn om een visum te krijgen, noch zouden ze de kosten of het vliegticket kunnen betalen, gezien de ineenstorting van de lokale munteenheid.”

“Hoewel het een officieel katholiek evenement is, zijn jonge orthodoxen zeer welkom en de deelnemers komen uit een mix van achtergronden”, legt Xavier Bisits uit.

Pauselijke aanmoediging
Ondanks het feit dat ze niet aanwezig kunnen zijn in Lissabon, hopen Syrische en Libanese christenen op deze manier hun verbondenheid met de universele Kerk onder paus Franciscus te tonen en te versterken. Sommige van de belangrijkste evenementen in Lissabon zullen via een videoverbinding worden uitgezonden, zodat de deelnemers zich betrokken voelen, maar ondertussen heeft paus Franciscus zelf een boodschap gestuurd naar de deelnemers aan de Syrische bijeenkomst.

“Ik roep de jongeren in Syrië op om Jezus te dragen zoals Maria en Hem naar iedereen te brengen, zodat zij op hun beurt dragers van Zijn liefde kunnen zijn”, zegt de Paus en voegt eraan toe: “Ik nodig hen ook uit om te volharden in hun geloof, hun hoop en hun liefde voor elkaar en voor hun land, en de hoop op een betere toekomst niet te verliezen.”

Paus Franciscus moedigt de jonge christenen verder aan om “te onthouden dat Jezus naast hen staat, en dat de hele Kerk dicht bij hen is, met hen en voor hen bidt, en van hen houdt met hun hoop, hun moed en hun solidariteit. Zij zullen hun Kerken nieuw leven inblazen en hun land weer opbouwen en er vrede en rust brengen.”

Door deze evenementen te steunen, voldoet Kerk in Nood aan haar doel om meer te investeren in initiatieven gericht op jongeren in het Midden-Oosten, hun geloof te versterken en hen aan te moedigen in hun thuisland te blijven, ondanks de moeilijkheden, om zo de christelijke aanwezigheid in de regio te ondersteunen.

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid