Een katholieke priester vermoord in Syrië

18/11/2019 Leuven – “De oorlog in Syrië is nog niet afgelopen. IS blijft nog voelbaar aanwezig.” Dat verklaarde Mgr. Boutros Marayati, Armeens-katholieke aartsbisschop van Aleppo, per telefoon aan Kerk in Nood na de tragische aanval die op 11 november 2019 het leven kostte aan Hovsep Hanna Bedoyan, een Armeens-katholieke priester van de Sint-Jozefparochie in Kamishli.

Volgens de aartsbisschop was priester Hovsep onderweg naar Deir ez-Zor om de werken aan de Kerk der Martelaren op te volgen. “We proberen om de kerk en de huizen van de christenen herop te bouwen zodat de gelovigen kunnen terugkeren naar de stad”, legde de bisschop uit. De 43-jarige priester zat in de wagen samen met zijn vader Ibrahim Hanna Beyodan, met een diaken van de Kerk van Hassaké en met een leek. “Net voor hun aankomst in Deir ez-Zor, haalden twee gewapende mannen op een bromfiets hen in en openden het vuur. De vader van de priester was op slag dood, maar de priester zelf overleed pas nadien in het ziekenhuis van Hassaké. De diaken geraakte gewond terwijl de vierde persoon was kunnen ontsnappen.”

Priester Hovsep Hanna Bedoyan in zijn Armeens-katholieke parochie Sint-Jozef in Kamishli

Het voorval wordt nog onderzocht. “We weten nog altijd niet wie hem heeft vermoord, hoewel IS de aanslag zou hebben opgeëist. Het is wel zeker dat priester Hovsep een priesterboord droeg en dus als priester herkenbaar was, net zoals het opschrift « Armeens-katholieke Kerk » op de motorkap van zijn wagen in grote letters verraadde.” Men kan er dus vanuit gaan dat priester Hovsep aangevallen werd omdat hij priester is, maar ook omwille van zijn bijdrage voor de wederopbouw van een christelijke aanwezigheid in Deir ez-Zor. « Het is een heel belangrijke stad voor ons”, lichtte Mgr. Marayati toe, “omdat hier veel van onze martelaren vermoord werden toen ze voor de volkerenmoord van 1915 op de vlucht waren. Er zijn nu geen Armeens-katholieken meer en de Turken willen zeker niet dat we terugkomen, want onze aanwezigheid zou de Armeense genocide terug in herinnering brengen.”

De begrafenis van priester Hovsep Hanna ging de volgende dag door in Kamishli, volgens plaatselijke tijd op de middag. De hele gemeenschap was aanwezig, zelfs ook moslims, om de eenheid en de solidariteit van de hele stad te laten zien. Een stad die onder hevige spanningen staat omwille van de conflicten tussen Turken en Koerden. “De situatie is chaotisch. Er zijn Turken, Koerden, Amerikanen en Russen. Gisteren waren er nog drie ontploffingen. De christenen zijn bang en vele gezinnen besluiten om te emigreren omwille van het geweld.” Voor de oorlog waren er 5.000 Armeens-katholieken en 5 kerken in Kamishli. Nu zijn er nog 2.000 voor slechts twee kerken die open gebleven zijn.

Mgr Marayati deed via Kerk in Nood een oproep aan de internationale gemeenschap. “We vragen alleen maar dat deze oorlog eindigt. Maar dat is niet mogelijk als jullie terroristen blijven helpen door in Syrië wapens te leveren!” Vervolgens richtte hij zich tot alle christenen in de wereld: “Bid alstublieft voor ons en voor ons volk. Wij gaan doorheen een uiterst moeilijke periode.”

Door Marta Petrosillo

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid