IJsland: Zuster Selestina rijdt urenlang om katholieken te ontmoeten.

22/05/2023 Leuven – De grote meerderheid van de IJslanders behoort tot de Evangelisch-Lutherse Kerk in IJsland. Er zijn slechts ongeveer 14.000 katholieken in IJsland, een land met slechts één bisdom – Reykjavik – en acht parochies. Sommige van deze parochies liggen ver uit elkaar. Niets van dit alles stoort zuster Selestina Gavrić die uit ervaring weet hoe moeilijk het is om op zo’n plek missionaris te zijn, met zijn lange besneeuwde winters. Op zoek gaan naar een katholiek kan een echte speurtocht worden.

De Kroatische zuster is een van de vier karmelietessen van het Goddelijk Hart van Jezus die momenteel in IJsland wonen, in een parochie die zich over 500 kilometer uitstrekt. Zonder de auto die ze ontving van de internationale stichting Kerk in Nood, zou haar leven veel moeilijker zijn en het zou voor haar onmogelijk zijn om de gelovigen persoonlijk te ontmoeten. Maar zelfs met een wagen is het niet zo eenvoudig.

Zuster Selestina is praktisch en aarzelt niet om vier uur naar de meest afgelegen delen van de parochie te rijden, bijna aan de andere kant van het land. Dit betekent dat de gelovigen soms verrast zijn door het bezoek van de zuster, die zich zelfs verplaatst alleen om te zien hoe het met hen gaat.

“Ik heb zoveel katholieken de Kerk zien verlaten wegens gebrek aan persoonlijk contact. We moeten naar hen toe gaan”, zegt de zuster. “Er is hier een gezin, daar is een gezin… Als ik de mensen niet in de kerk zie, ga ik hen opzoeken. Als ik bijvoorbeeld van een gezin weet dat ze een zevenjarig kind hebben, klop ik op hun deur. ‘U heeft een kind van deze leeftijd en u bent katholiek. Uw kind heeft het recht om zijn geloof beter te leren kennen. We hebben catechese voor kinderen. Bent u geïnteresseerd?’”

IJsland is niet bepaald een klein land, maar het is dunbevolkt, met slechts 372.000 inwoners, of ongeveer vier personen per vierkante kilometer. De meeste IJslanders wonen echter in Reykjavik, waardoor grote delen van het land volledig onbewoond blijven.

20 jaar in IJsland, maar klaar om naar Mars te gaan.

Je moet een bijzonder karakter hebben om bij mensen te gaan aankloppen om hen te overtuigen hun kinderen naar de zondagsschool te laten gaan, maar deze karmelietes vindt dat niet erg. Haar vrijmoedigheid en haar moed komen uit de diepten van haar ziel, gevoed door haar geloof. En als het niet mogelijk is om de lokale bevolking fysiek te bezoeken, is er altijd internet – alles is beter dan de spirituele vorming van kinderen te negeren.

Selestina kwam naar IJsland omdat het haar werd gevraagd. Maar ze zegt dat ze verder zou gaan als de Kerk haar dat zou vragen. “De Kerk heeft me gevraagd naar IJsland te komen. Het was echt een grote verrassing voor mij. Maar als we onze geloften afleggen, behoren we tot de congregatie en tot alles wat ze doet en zegt. Als de congregatie een klooster op Mars zou bouwen, zouden we daar met plezier naartoe gaan.

Wij zijn de karmelietessen van het Goddelijk Hart van Jezus. Onze congregatie werd gesticht door de zalige Maria-Teresa van de Heilige Jozef, die de Lutherse Kerk verliet en zich tot het katholicisme bekeerde. We zijn met z’n vieren in IJsland en ik ben hier al 20 jaar,” voegt de Kroatische zuster eraan toe terwijl ze Kerk in Nood bedankt om de kans die ze krijgt om deze missie uit te voeren. “Bedankt, Kerk in Nood, om de Kerk in IJsland te steunen. En God zegene u. Zonder u zouden we dit werk niet kunnen voortzetten.”

De wagen die aan de karmelietessen werd geschonken, maakt deel uit van een hulpprogramma voor mobiliteit dat Kerk in Nood al sinds enkele jaren verwezenlijkt.

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 413-05-29 IJsland

Bekijk hier de video van zuster Selestina: (16) Sister Selestina in Island – YouTube

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid