Hulp voor zusters die oorlogsvluchtelingen opvangen in Oekraïne

25/04/2023 Leuven – 76 mensen die uit de oorlogsgebieden zijn gevlucht, hebben onderdak gevonden in het klooster van de zusters van de Heilige Familie in Hoshiv, in het westen van Oekraïne. De zusters hebben hen bijna alle hoeken van hun huis die vrij waren ter beschikking gesteld. Nu herstellen de mensen van de angsten die zij hebben moeten doorstaan.

Op dit moment is de psychologische steun het belangrijkst. De zusters luisteren naar hen, geven hen geestelijke steun en als de vluchtelingen dat willen, praten ze ook met hen over het geloof en bieden ze catechese aan.  Door te werken in de keuken en het huis kunnen de vluchtelingen ook afleiding krijgen en hebben ze een regelmatige dagelijkse routine en een zinvolle taak waaraan ze zich kunnen wijden. Vaak levert de terugkeer naar een zekere normaliteit al een belangrijke bijdrage aan de innerlijke genezing.

Zuster Yefrosynia, de algemene overste van de congregatie, schrijft ons: “We kunnen tot 160 mensen onderbrengen. We hebben daarvoor ruimte gecreëerd in vergaderzalen, klaslokalen en aangrenzende ruimtes. Een dergelijk groot aantal mensen heeft echter een aanzienlijke invloed op het verbruik van middelen voor het dagelijks leven, zoals licht, gas en water. Bijgevolg stijgen de kosten sterk, vooral in de herfst en de winter wanneer de dagen korter zijn en er meer licht nodig is en ruimtes verwarmd moeten worden.”

De zusters verdienen hun brood voornamelijk met het geven van catechese in parochies. Maar nu tijdens de oorlog hebben ze nauwelijks inkomsten. Daarom vragen ze ons om hulp, zodat ze de vluchtelingen kunnen blijven opvangen en verzorgen.

We hebben beloofd hen te helpen met 30.000 euro. Zuster Yefrosynia en haar medezusters danken u bij voorbaat voor uw hulp: “Wij danken u voor uw woorden van steun, de vele gebeden voor vrede en beëindiging van de oorlog en voor uw bereidheid om te helpen. Moge de almachtige Heer zich over ons en de hele wereld ontfermen en een tragedie voor de hele mensheid afwenden, ons onze zonden vergeven en onze weldoeners belonen voor hun medeleven en offers.”

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 438-05-59 Oekraïne

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid