Hoofdkantoor van Kerk in Nood ontvangt pelgrimsbeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima

13/05/2024 Leuven – Een pelgrimsbeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima, gezegend door paus Paulus VI in 1967, bevond zich onlangs op het internationale hoofdkantoor van Kerk in Nood (ACN) in Königstein, Duitsland. De uitvoerend president van Kerk in Nood, Regina Lynch, benadrukte het verband tussen Kerk in Nood en de boodschap van Fátima, verwijzend naar de Maagd Maria die in 1917 verscheen aan herderskinderen, als de patroonheilige van de organisatie.

“Beste vrienden, het is mij een eer om u Onze-Lieve-Vrouw van Fátima voor te stellen”, zei Regina Lynch, uitvoerend president van Kerk in Nood, tijdens het bezoek van het pelgrimsbeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima aan het hoofdkantoor van de liefdadigheidsinstelling in Königstein, Duitsland. Dit beeld werd op 13 mei 1967 gezegend door paus Paulus VI, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de verschijningen in Fátima.

De oorsprong van Kerk in Nood is nauw verbonden met de verschijningen en de genade van Fátima, waar Onze-Lieve-Vrouw ervoor koos om de Kerk de weg te tonen om het kwaad in de wereld te overwinnen, door liefde, gebed, opoffering en toewijding aan haar Onbevlekt Hart”, aldus de president van de internationale katholieke liefdadigheidsinstelling. Dit verband, zo merkte Lynch op, heeft betrekking op de instelling zelf, maar ook op haar medewerkers, weldoeners, vrienden en vrijwilligers, en op al diegenen die, in welke vorm dan ook, Kerk in Nood ondersteunen en aanmoedigen, wiens doel het is om christenen over de hele wereld in nood te helpen en te dienen. “Zij is onze patroonheilige van Kerk in Nood. We vertrouwen echt op haar zegeningen en voorspraak bij God bij het ondersteunen van al die mensen die we willen helpen via onze hulp aan projecten, maar ook bij het helpen van al onze weldoeners. Zij waakt over ons en beschermt ons. Het is dus echt een voorrecht om haar hier vandaag te hebben en we moeten altijd bidden en vragen dat zij voor ons tussenbeide wil komen”, aldus Regina Lynch.

Een verhaal dat begon in 1967

Het verband tussen Onze-Lieve-Vrouw van Fátima en Kerk in Nood heeft diepe wortels. De boodschap van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima liet een diepe indruk achter op pater Werenfried von Straaten, die Kerk in Nood in 1947 oprichtte, in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Op de 50ste verjaardag van de verschijningen, in 1967, zegende paus Paulus VI verschillende pelgrimsbeelden van Fátima, waaronder het beeld dat Königstein bezocht, en er werd destijds besloten om Kerk in Nood toe te wijden aan Onze-Lieve-Vrouw van Fátima. De symbolische handeling vond plaats op 14 september 1967, tijdens het feest van de Kruisverheffing.

Sindsdien hernieuwt Kerk in Nood deze toewijding elk jaar, waarbij het Portugese kantoor haar weldoeners en vrienden voor dit doel bijeenbrengt in het heiligdom van Fátima. In 2017 bracht een internationale pelgrimstocht, onder leiding van kardinaal Mauro Piacenza, weldoeners van over de hele wereld samen om de honderdste verjaardag van de verschijningen te herdenken, evenals de 70ste verjaardag van Kerk in Nood en de 50ste verjaardag van de toewijding van de organisatie aan Maria. Tijdens een plechtige gebeurtenis in de Basiliek van de Heilige Drie-eenheid in Fátima, in het bijzijn van honderden weldoeners en leden van de nationale bureaus van Kerk in Nood, werd de toewijding van Kerk in Nood herhaald.

Dit jaar klonken de woorden opnieuw op het hoofdkantoor in Königstein, Duitsland, voor het pelgrimsbeeld. “Heilige Maria, Moeder van God, kijk naar uw kinderen, die zich in gebed tot u wenden. U die altijd ‘ja’ zei tegen God, bent gezegend onder de vrouwen. Vorm ons hart naar het uwe in de vreugde van uw geest. Aan u, Moeder van Smarten en Onbevlekte Maagd, wijden wij ons leven toe en het hele Werk dat ons is gegeven om te worden vervuld in het dienen van de vervolgde en bedreigde Kerk. Bescherm ons en iedereen die ons dierbaar is. Bescherm al diegenen die ons door God zijn toevertrouwd. Schenk ons uw geloof, uw hoop, uw liefde. Neem ons als Moeder onder uw bescherming en blijf altijd bij ons. Amen.”

Processie bij het heiligdom in Fátima, 13 september 2017 © Bruno Barata

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid