Ghana: Christus brengen naar de meest afgelegen dorpen

15/02/2022 Leuven – De Kapucijnen uit Kerala in India werken sinds 2005 als missionarissen in Ghana in West-Afrika. Op dit moment hebben ze vier gemeenschappen. De belangrijkste bevindt zich in Kpassa, in het katholieke bisdom Jasikan. Er zijn drie broeders in deze gemeenschap die zich bekommeren om de pastorale noden van de mensen in en rond Kpassa. De Kapucijnen werken daar sinds 2008. In 2010 werd de kerk van St. Michael verheven tot parochie en aan hun zorg toevertrouwd. Kpassa ligt op vierhonderd kilometer van Accra, de hoofdstad van Ghana.

Momenteel zijn er in de Sint-Michielsparochie 17 gemeenschappen buiten de parochie die onder de pastorale zorg van de Kapucijnen vallen. Robinson Melkis OFM Cap., pastoor van de parochie, en twee andere Kapucijner broeders die bij hem inwonen, hadden een pick-up truck met vierwielaandrijving en dubbele cabine nodig om hun pastoraat uit te voeren en om wat zij ‘outstations’ noemen, buitenposten van de parochie, te bezoeken voor de viering van de Heilige Mis en spirituele animatie activiteiten.

De buitenposten binnen de parochie liggen op verafgelegen plaatsen en in verschillende richtingen. Elke buitenpost heeft een of twee catechisten. De broeders van Kpassa moeten zich echter naar alle posten begeven om de sacramenten toe te dienen, de Mis op te dragen en andere geestelijke bedieningen te verrichten “die nodig zijn om de vlam van het christelijk geloof levend te houden in de harten van de gelovigen”, zoals pater Robinson zegt.

Sommige buitenposten liggen op 45 kilometer van het parochiecentrum. “Alle wegen die naar de buitenposten leiden zijn modderig en reizen in het regenseizoen is uiterst moeilijk, vooral met een motorfiets,” legt de Kapucijner broeder uit.

Het probleem is dat zij slechts een oude bestelwagen van meer dan 11 jaar oud en een motorfiets hadden voor hun pastoraal werk en dat zij niet tegelijkertijd naar verschillende buitenposten konden reizen voor pastorale bedieningen. Pater Robinson schreef aan Kerk in Nood: “Er zijn nog veel meer dorpen in het district Kpassa waar het christendom nog niet is doorgedrongen. We vragen om hulp voor een voertuig om meer mensen te bereiken met de boodschap van Christus”.

Want naast de bezoeken aan de 17 buitenposten hadden de broeders een duidelijk doel: “Met onze evangelisatiewerken proberen we tegelijk elk jaar één dorp te bereiken. Momenteel zijn er nog vier dorpen die wij reeds geëvangeliseerd hebben, hoewel wij daar nog niet officieel een buitenpost hebben geopend”.

Pater Robinson vertelt echter ook over het belang van hun aanwezigheid op andere maatschappelijke terreinen: “Hoewel onze belangrijkste doelstelling het verlenen van geestelijke zorg is aan de gemeenschap waarin wij dienen, zijn de broeders ook betrokken bij sociaal ontwikkelingswerk. Onze benadering is het creëren van zelfbewustzijn over sociale problemen en het betrekken van mensen bij het vinden van oplossingen voor hun eigen problemen. De mensen in de dorpen zijn extreem arm. Er zijn twee hoofdgebieden waarop wij ons concentreren, namelijk proberen goed en behoorlijk onderwijs aan de kinderen te geven en zorgen voor schoon en veilig drinkwater door het boren van waterputten in verschillende dorpen”.

En de gloednieuwe truck arriveerde. Dealers over de hele wereld zouden blij zijn als hun voertuigen zo’n ontvangst hadden. Kleurrijke ballonnen en een stralende jonge gemeenschap verdrongen zich om het voertuig in ontvangst te nemen: “Wij gingen naar een afgelegen buitenpost, Abunyanya, voor de zondagsdienst en zegenden het voertuig in aanwezigheid van de gemeenschap. We vertelden hen over de steun die we kregen van Kerk in Nood en andere organisaties. De mensen van Abunyanya, de andere buitenposten en de Kapucijnen danken u uit de grond van hun hart voor uw gulle bijdrage. Dank aan alle weldoeners die een gift deden om ons te helpen”. 

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid