Zuster Sanaa in Erbil (Noord-Irak): “De hoop sterft”

FacebookTwitterGoogle+

Een jaar geleden sloegen in Irak duizenden christenen op de vlucht voor IS – we luisterden naar de verhalen van zij die het meemaakten. #PrayForIraq #WeAreChristians #6thAugust

Door Oliver Maksan

Niet nadenken. Gewoon helpen.

150805 irak_lost in the streetsSana, een jong meisje, helpt al vanaf het begin de christelijke vluchtelingen in het chaldeeuwse bisdom te Erbil. “Ik hoorde op het nieuws dat IS oprukte naar de christelijke steden. Toen sijpelden de eerste vluchtelingen hier binnen. Tijdens de nacht en de volgende ochtend werd het aantal steeds groter.” Zoals vele jongeren begon Sana onmiddellijk te helpen bij de opvang van de nieuw aangekomenen. “Het was verschrikkelijk om zien. Sommige hadden helemaal niets bij zich. Ze waren in paniek gevlucht. Ze dachten dat ISIS hen anders zou inhalen. Sommigen reden meer dan 12 uur van Karakosh tot Erbil, de weg zat eivol. Normaal duurt het niet zo lang.” Zij zelf moest er niet lang over nadenken. “We hielpen gewoon. We werkten twaalf uur per dag, soms zelfs tot voorbij middernacht. Ik zal die dagen nooit meer vergeten.” Wanneer ze er nu op terugkijkt, vraagt ze zich af waar al die duizenden vluchtelingen, die in augustus naar Erbil waren gevlucht, nu heen zijn. “Toen de mensen hier aankwamen, sliepen ze gewoon op de grond. Nu heeft haast iedereen een flat of tenminste een containerwoning. Er is veel gerealiseerd op korte tijd.” Natuurlijk is het leven voor deze mensen niet gemakkelijk. “In het begin dachten ze hier slechts enkele dagen of weken te blijven. Toen het een maand, twee maanden, drie maanden werden, begrepen ze dat het waarschijnlijk veel langer zou duren. Velen hebben de hoop om ooit nog terug te keren al opgeheven.” Sana zegt dat, zelfs na één jaar, de woorden van de bisschop van Erbil haar troost bieden. “Toen de mensen hem vroegen waar Jezus was in die augustusmaand, dan antwoordde hij in zijn preek: Jezus vluchtte samen met jou. Hij liep aan je zij. Daarom leef jij vandaag nog;”

 

Alleen gebed zal ons helpen

Zuster Sanaa zal de 6de augustus van vorig jaar ook nooit vergeten. De Moeder Overste van de Congregatie van de Dochters van het Heilig Hart van Jezus 150803 irak_tentherinnert zich: “Alle zusters waren in Erbil. We bereidden ons voor op onze jaarlijkse retraite. Toen hoorden we wat er in Karakosh en omgeving gebeurd was. We vroegen aan de bisschop wat we moesten doen. Hij antwoordde dat we onze retraite gewoon moesten verder zetten. Toch waren het erg triestige dagen voor ons. We hebben veel gebeden voor de mensen die naar Erbil migreerden.” Toen de zusters terugkeerden van de bezinningsdagen, zagen ze de mensen in de straten liggen. Kerken, scholen en andere publieke gebouwen puilden uit met mensen. De zusters beslisten al heel snel om ze te helpen. Een jaar later blikt zuster Sanaa met veel droefenis terug. “Hoe langer deze toestand duurt, hoe groter het lijden van de mensen wordt. Ik schat de situatie erger in dan enkele maanden geleden. Het is de hoop die sterft.” Daarom stelt de zuster al haar geloof in het gebed. “Als Irakezen en als christenen vertrouwen we op ons gebed. Alleen het gebed kan ons helpen in deze verschrikkelijke situatie. We geloven er rotsvast in dat God met ons is. Denk alstublieft aan ons op 6 augustus.”

De katholieke hulporganisatie Kerk in Nood helpt de christelijke vluchtelingen in Irak op velerlei wijze. Kort na de gebeurtenissen van 6 augustus reisde een delegatie naar Irak om de omvang van het probleem in te schatten. Sindsdien hebben we ongeveer 7 miljoen euro besteed om onderdak en zorg te bieden aan de mensen en om scholen te bouwen voor enkele duizenden vluchtelingenkinderen. Kerk in Nood  roept op om op 6 augustus te bidden voor de noodlijdende christenen in Irak. #PrayForIraq #WeAreChristians #6thAugust

Samen met u willen wij een helpende hand zijn voor mensen in nood. Dankzij u ondersteunt Kerk in Nood de gelovigen overal waar ze worden vervolgd, verdrukt of in nood verkeren door informatie, gebed en actie.

U kan helpen door:

  • een gift voor een pastoraal project op rekeningnummer IBAN: BE91 4176 0144 9176 en BIC: KREDBEBB (Kerk in Nood vzw – zonder fiscaal attest). Pastorale projecten komen volgens de Belgische wetgeving niet in aanmerking voor de toekenning van een fiscaal attest.

  • een gift voor een sociaal project op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB (Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,00). Zij die in de loop van het jaar € 40,00 of meer schenken voor een sociaal project, ontvangen het volgende jaar automatisch een fiscaal attest.

Alvast bedankt voor uw steun!

Reacties :

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pontical Foundation