Zambia: Een minibus voor het grootseminarie in Lusaka

14/06/2021 Leuven – “Van ganser harte bedankt” schrijft ons pater Kennedy Seketa, de rector van het seminarie van de Heilige Dominicus in Lusaka (Zambia). Uit zijn brief blijkt een grote opluchting. Met de minibus, die in alle elf bisdommen van het land ingezet zal worden, kunnen de seminaristen eindelijk de vereisten van het pastoraal jaar vervullen en hun academische inzichten door praktische naastenliefde tot leven wekken. Afgelopen jaar waren er 29 seminaristen, dit jaar zullen er 35 zijn, die het pastoraal jaar voltooien. In totaal studeren aan het Heilige Dominicus-seminarie 67 seminaristen. Velen van hen brengen de weekends door in de tien parochies van het bisdom Lusaka en ook daarvoor dient de minibus. Gezien het grote nut en het veelvuldig gebruik, moet de belofte van pater Kennedy ernstig worden genomen: “We zullen het voertuig zorgvuldig behandelen”.

Het door land ingesloten Zuid-Afrikaanse land Zambia is een van de stabielere landen in Afrika. Toch zijn er grote problemen. Veel mensen leven in armoede, de infrastructuur is slecht en ziekten zoals aids en malaria zijn wijdverbreid.

Van de 17 miljoen inwoners is ongeveer 95 procent christen, waarvan de meerderheid protestants. Slechts een vijfde is katholiek. Een uitdaging voor de Kerk zijn de sekten die de gelovigen proberen af te stropen, vooral daar waar er te weinig katholieke priesters zijn. Zoals bijna overal in Afrika beslaan de parochies uitgestrekte gebieden en bestaan zij uit talrijke dorpen. Priesters moeten grote afstanden afleggen op slechte wegen om de gelovigen te dienen. Er zijn dringend meer priesters nodig. Daarom is de seminarieopleiding een prioriteit voor Kerk in Nood, met inbegrip van de nodige infrastructuur.

In het Sint-Dominicusgrootseminarie in de hoofdstad Lusaka voltooien jonge mannen uit alle elf bisdommen van het land hun theologische studies in het kader van de priesteropleiding. Hun opleiding duurt in totaal vijf jaar. Vier jaar daarvan zijn gewijd aan studies. Anderzijds doen de toekomstige priesters een jaar lang praktische ervaring op in parochies in hun eigen bisdommen.

Hun begeleiders bezoeken hen op hun respectieve stageplaatsen om zich een beeld te vormen van hun werk en hun praktische ijver. Zij spreken niet alleen met de seminarist zelf, maar ook met de plaatselijke pastoor, de mensen die verantwoordelijkheid dragen in de parochie, en ook met de plaatselijke bisschop die de jonge mannen naar het seminarie had gestuurd voor hun vorming. De belangrijke vraag hierbij is of de betreffende kandidaat zich ook in de praktijk bewezen heeft en dus kan terugkeren naar het seminarie en tot de priesterwijding kan worden toegelaten. Het spreekt voor zich dat een zo belangrijke kwestie zorgvuldig moet worden overwogen en onderzocht. De bezoeken van de vormingsbegeleiders spelen dus een sleutelrol in dit proces van onderscheiding, dat niet alleen voor de seminarist in kwestie, maar ook voor de plaatselijke Kerk zo belangrijk is.

Elk jaar moeten de vormingsbegeleiders meer dan 30 parochies bezoeken, wat in een land dat met 752.000 vierkante kilometer meer dan twee keer zo groot is als Duitsland, met meestal zeer slechte wegen, enorme eisen stelt aan de duurzaamheid van een voertuig. De oude auto die beschikbaar was voor het seminarie was in de loop der tijd erg versleten geraakt.

Dankzij de hulp van onze weldoeners, die 28.400 euro hebben geschonken, heeft het seminarie nu een nieuw voertuig kunnen kopen dat geschikt is voor gebruik op het terrein. Hartelijk dank aan allen die geholpen hebben!

 

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 159-02-29 Zambia

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid