Wit-Rusland: Steun voor 25 jonge “vrienden van God” in het seminarie van Grodno

08/02/2021 Leuven – Grondig, omvattend, trouw aan Rome – dat is de norm voor de academisch-theologische opleiding in het priesterseminarie van het bisdom Hrodna (Grodno).

Daarbij komt standaard ook de vorming van de persoonlijkheid, wat men vroeger “vorming tot een deugdzaam leven” zou hebben genoemd. Dit omvat voor de 25 seminaristen in Hrodna in de eerste plaats dagelijks de Heilige Mis en het gebed ‘s morgens, ‘s middags, in de namiddag en ’s avonds. Ze moeten vrienden worden van Jezus, die hen zegt: “Ik noem jullie geen knechten meer… liever noem Ik jullie vrienden” (Joh 15,15).

Deze vriendschap onderhouden ze ook doordat ze Gods Liefde concreet naar de mensen brengen: op bedevaarten, in de parochies van Hrodna, op gebedsontmoetingen met jongeren, bij bezoeken aan weeshuizen en bejaardentehuizen, bij de begeleiding van gehandicapten of wanneer ze voor feestdagen als Allerzielen of Pasen helpen om het kerkhof te reinigen. In de 30 jaar sinds de stichting van het seminarie werden er meer dan 200 priesters opgeleid, vrienden van God, die het aangezicht van de aarde vernieuwen, in dit land, in Oekraïne, Rusland, Kazachstan en Litouwen. De 25 priesterkandidaten van Hrodna zullen in het door crisis geplaagde Wit-Rusland de boodschap van vrede verkondigen.

Kerk in Nood heeft jarenlang de vorming van toekomstige priesters aan het Hrodna Diocesane Seminarie ondersteund. Dit academisch jaar studeren er 25 jonge mannen. Acht van hen zijn nieuw in het seminarie. “Ondanks de coronapandemie en de politieke onrust als gevolg van de presidentsverkiezingen van augustus 2020 zijn de seminaristen en hun lesgevers “met optimisme” aan het nieuwe academisch jaar begonnen”, zoals rector Vitaly Vojtekhovskyj bevestigt.

De vorming van de seminaristen is echter een grote uitdaging. “De seminarieperiode is erg belangrijk voor de toekomstige priesters. Vorming is een spiritueel proces, maar het moet ook materieel worden beveiligd,” zegt de rector. De economische situatie van het seminarie is bijzonder kritiek en uit de collectes van de gelovigen alleen is het niet mogelijk om de vorming te verzekeren. Daarom vraagt hij ook dit jaar weer om steun. Tegelijkertijd vraagt hij ook om gebeden voor Wit-Rusland in deze “niet gemakkelijke tijden”. In ruil daarvoor bidden hij en zijn seminaristen regelmatig voor alle weldoeners die het seminarie in het verleden hebben gesteund of in de toekomst zullen steunen.

Wij hebben aan rector Vitaly Vojtekhovskyj beloofd om voor de opleiding van deze 25 jonge vrienden van God 20.000 euro bij te dragen, zodat zij hun roeping in Hrodna kunnen volgen. We mogen hen zeker nu niet in de steek laten.

 

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 439-02-79 Wit-Rusland

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Name(Vereist)
Adres(Vereist)
U zal worden omgeleid naar een beveiligde betaalpagina om uw betaling te voltooien.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid