Westerse hulp valt soms in handen van IS zegt Patriarch van Damascus

FacebookTwitterGoogle+

Door John Pontifex

Königstein/ Surrey – 28 juli 2015 Westerse militaire hulp aan zogeheten gematigde Syrische groeperingen komt uiteindelijk in handen van IS en andere extremistische groeperingen. Dat zegt de katholieke Patriarch van Damascus, Gregorios III, in een interview met de internationale hulporganisatie Kerk in Nood. Volgens het hoofd van de melkitische Kerk maakt IS herhaaldelijk gebruik van materieel en geld dat door Westerse landen aan gematigde groeperingen is geschonken.

Indirecte steun

De Patriarch van Damascus, Gregorios III

De Patriarch van Damascus, Gregorios III

Gregorios III reageert op een televisietoespraak van president Bashar al-Assad van afgelopen zondag. Daarin lijkt hij toe te geven dat het Syrische leger niet meer in staat is op elk front weerstand te bieden aan Daesh (IS), Al Nusra en andere militante groeperingen door hun toegenomen militaire kracht. Kritisch over de Westerse Midden-Oostenpolitiek zegt de patriarch: “Als het Westen de gematigden direct steunt, steunt het indirect IS.”

Dagelijkse kost

“Als je de ene dag geld geeft aan zwakke gematigde groeperingen, dan komt het de volgende dag in handen van de krachtige militanten. Wij zien dit elke dag gebeuren.” Hij doelde op de luchtaanvallen en militaire hulp aan de Syrische Koerden in hun strijd om Kobani en de hulp aan het Vrije Syrische Leger ondanks vrees dat die in handen zou komen van of zelfs zou worden verkocht aan extremistische groepen.

De patriarch zei ook nog de militaire kracht van president Assad na vier jaar burgeroorlog nogal wisselend is en hij voegde eraan toe: “Soms boeken de overheidstroepen vooruitgang en soms moeten ze zich terugtrekken.” In een commentaar op de oproep van de Paus afgelopen zondag om pater Paolo Dall’Oglio vrij te laten, nu twee jaar na zijn ontvoering, zei de patriarch dat hij geen enkele informatie heeft over de plek waar de jezuïet wordt vastgehouden, ook niet over de toestand van de andere gekidnapte priesters en bisschoppen in Syrië. “Wie weet wat er met hen gebeurd is? Wie weet of ze nog leven?” vroeg hij zich af.

Uittocht

De recent toegenomen ontberingen voor de bevolking heeft geleid tot een versterkte uittocht van christenen. “Dagelijks verlaten mensen het land, met visa, soms zonder. Soms gaan mensen op pad met duizenden dollars op zak in de hoop in Europa te komen, zichzelf blootstellend aan uitbuiting of erger.” Volgens patriarch Gregorios zijn minstens 450.000 Syrische christenen vluchteling in eigen land of elders. 40.000 zijn er in Zweden en 50.000 in Duitsland.

Maaloula, een christelijke stad, die tijdelijk in handen was van islamieten

Maaloula, een christelijke stad,
die tijdelijk in handen was van islamieten

Terugkeer

Precieze cijfers over de aantallen vluchtelingen ontbreken. Hoewel in sommige delen van het land het aantal christenen sterk terugloopt, stijgt hun aantal in relatief veiliger regio’s. De patriarch noemt als voorbeeld Maaloula, de christelijke stad in de buurt van Damascus, die in 2013 tijdelijk in handen was van islamieten. Inmiddels zijn 450 christelijke gezinnen teruggekeerd, net als in Homs, Marmarita en de Vallei van de Christenen die bevrijd is van de islamitische strijders.

Ondanks de christelijke uittocht zegt de patriarch erop te vertrouwen dat de Kerk in Syrië zal overleven, mede dankzij de hulp van Kerk in Nood. “We zullen vechten en er alles aan doen opdat de christenen kunnen blijven in de geboortestreek van het christendom. De christenen hebben een belangrijke rol in het Midden-Oosten – een zending, aanwezigheid en dialoog. We zijn niet alleen bezorgd om de christenen; we willen de dialoog bevorderen en zorg dragen voor alle mensen.”

Scouts maken tekeningen op gebombardeerde huizen in Homs in de "straat van de hoop."

Scouts maken tekeningen op gebombardeerde huizen
in Homs in de “straat van de hoop.”

De patriarch prees het werk van Kerk in Nood. Kerk in Nood geeft noodhulp en pastorale ondersteuning aan mensen die de vluchten voor de onderdrukking. Ze krijgen voedselpakketten en onderdak, onderwijs catecheseonderricht; er is financiële hulp onder de vorm van misintenties voor priesters en hulp voor zusters en priesters die dienstwerk verrichten voor de mensen in nood. “Hartelijke dank voor uw bemoedigingen, uw steun, uw inzet voor de noden in het Midden-Oosten en in de rest van de wereld”, zo besloot de patriarch.

Samen met u willen wij een helpende hand zijn voor mensen in nood. Dankzij u ondersteunt Kerk in Nood de gelovigen overal waar ze worden vervolgd, verdrukt of in nood verkeren door informatie, gebed en actie.

U kan helpen door:

  • een gift voor een pastoraal project op rekeningnummer IBAN: BE91 4176 0144 9176 en BIC: KREDBEBB (Kerk in Nood vzw – zonder fiscaal attest). Pastorale projecten komen volgens de Belgische wetgeving niet in aanmerking voor de toekenning van een fiscaal attest.

  • een gift voor een sociaal project op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB (Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,00). Zij die in de loop van het jaar € 40,00 of meer schenken voor een sociaal project, ontvangen het volgende jaar automatisch een fiscaal attest.

Alvast bedankt voor uw steun!

Reacties :

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pontical Foundation