Wereldwijd bidden kinderen voor vrede en eenheid in de wereld

17/10/2019 Leuven – De pauselijke stichting Kerk in Nood (Aid to the Church in Need – ACN) roept ook dit jaar opnieuw alle kinderen in de hele wereld op om aan de gezamenlijke actie “Een miljoen kinderen bidden de Rozenkrans” deel te nemen. Het initiatief staat dit jaar in het teken van het thema “missie”, aangezien paus Franciscus oktober tot buitengewone missiemaand heeft uitgeroepen. Onder het motto “Gedoopt en gezonden: de Kerk van Christus op missie in de wereld” moet de missie-ijver door pastorale en spirituele initiatieven wereldwijd opnieuw worden aangewakkerd. Daarom moet samen met de kinderen in het bijzonder voor missionarissen en nieuwe missieroepingen worden gebeden.

Ook dit jaar vindt de gebedsactie op 18 oktober plaats. “Oktober is immers traditioneel de rozenkransmaand en op 18 oktober vieren wij ook het feest van de evangelist Lucas. Hij is de enige evangelist die het verhaal van de kindertijd van Jezus heeft overgeleverd en volgens de traditie was hij nauw met de Moeder Gods Maria verbonden”, legt pater Martin Barta, de geestelijke assistent van Kerk in Nood internationaal, uit. Op die dag wordt om 9.00 uur – of op een ander gepast tijdstip – samen met duizenden groepen van kinderen overal ter wereld de Rozenkrans gebeden.

“Elk jaar krijgen we vanuit de hele wereld feedback met informatie over hoe de kinderen de gebedsdag hebben beleefd en gevierd”, zegt pater Barta verheugd. “Het initiatief is werkelijk uitgegroeid tot een gebedsactie van de wereldkerk, die niet alleen de harten van de kinderen, maar ook die van de volwassenen beroert en de weg naar de vrede baant!” De vorm die deze actie aanneemt, verschilt van plaats tot plaats: sommige deelnemers bidden de volledige Rozenkrans, terwijl anderen slechts een deel van de Rozenkrans bidden. Anderen combineren het gebed met een catechese over het Rozenkransgebed, korte lezingen en aan kinderen aangepaste liederen. Nog anderen nodigen kinderen uit om niet alleen te bidden, maar ook de geheimen van de Rozenkrans te tekenen. Op sommige plaatsen onderbreken de leerkrachten de lessen om samen met de kinderen te bidden.

De actie ontstond in 2005 in de Venezolaanse hoofdstad Caracas, toen verscheidene kinderen aan een veldkapel de Rozenkrans baden en de aanwezige vrouwen een sterke ervaring hadden van de aanwezigheid van Maria. Zoals de heilige pater Pio benadrukte – “Wanneer een miljoen kinderen de Rozenkrans bidden, zal de wereld veranderen” – moet het vertrouwen in de kracht van het gebed van kinderen worden versterkt.

Naast allerhande achtergrondinformatie biedt Kerk in Nood (ACN) op de homepage www.millionkidspraying.org heel wat materiaal over de actie aan in talrijke talen. Dit alles kan gratis worden gedownload. Het gaat onder andere over een affiche en een vier bladzijden tellende gebedsfolder met teksten, beschouwingen over de vreugdebrengende rozenkransgeheimen en een uitleg over hoe de Rozenkans moet worden gebeden. Daarnaast zijn er verslagen en foto’s van acties die in de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden en tekeningen die de kinderen zelf kunnen inkleuren.

Door Matthias Böhnke

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Name(Vereist)
Adres(Vereist)
U zal worden omgeleid naar een beveiligde betaalpagina om uw betaling te voltooien.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid